Salmbär på Gotland

  • Skriven av: Andreas
  • Tid för att läsa: 4 min.

Salmbär växer på Gotland som har en väldigt kalrik jord och räknas till växtzon 1, det vill säga den zon som har mildast klimat. Så det finns goda förutsättningar för andra växter som kanske inte trivs i övriga delar i Sverige. Det vi ska reda ut i denna artikel är dock en växt som finns i stora delar av Sverige men den har ett eget namn på Gotland nämligen Salmbär.

Salmbär växer på Gotland eller Blåhallon (Rubus caesius) som det heter i resten av Sverige Salmbär ett bär som blommar i juni till augusti och bären brukar mogna under augusti. Man gör ofta Salmbärsylt av bären som brukar serveras till saffranspannkaka.

Läs vidare så får du veta med om Salmbär och hur de kan användas.

Blåhallon eller Salmbär

Blåhallon (Rubus caesius), kallas på Gotland för salmbär.

Salmbär Carl Axel Magnus Lindman, Public domain, via Wikimedia Commons
Carl Axel Magnus Lindman, Public domain, via Wikimedia Commons

Hur smakar salmbär

Smaken av salmbär är lite av en blandning av hallon och smultron men mycket syrligare och ger inte samma arom som hallon och smultron.

Var finns salmbär?

Det växes salmbär på större delar av Gotland. Ofta så växer salmbär i dikena runt om på Gotland, det ser ut som hallon fast det är blåa det växer på en buskiga snår och har små taggar.

Salmbär finns även på Öland och fastlandet i vissa landskap men då heter det Blåhallon.

Vad använder man salmbär till

Gotlänsk matlagning

Salmbär, även kallade blåhallon, är en delikatess som traditionellt associeras med Gotland, där de växer längs dikesrenar och trivs bra på ön tack vare kalkstensmarken. En populär gotländsk rätt som använder salmbär är saffranspannkaka. Saffranspannkaka består av risgrynsgröt, mjölk, smör, ägg, salt, socker och såklart salmbärssylt. Grädden är en viktig del av denna rätt och ofta serveras den med vispad grädde.

I gotländsk matkultur är saffranspannkakan en symbol för regional identitet och lokal stolthet. Det är inte bara en god dessert utan också ett uttryck för gotländsk kulturarv och tradition.

Recept på Salmbärssylt 

  • 2 liter salmbär
  • 7 dl socker
  • 1krm natriumbensoat eller 1 tsk atamon
  1. Koka upp bären med socker i en kastrull. Låt blandningen sjuda i ca 20 minuter på svag värme.
  2. Skumma av sylten noggrant under tiden blandning sjuder
  3. Blanda i konserveringsmedel (atamon eller natriumbensonat).
  4. Häll över den varma sylten i en ren burk och förslut burken.

Svenska och Internationella Rätter

Utöver gotländska rätter har salmbär även börjat användas på kreativa sätt i både svenska och internationella rätter. Ett exempel på detta är användningen av salmbär i chutney, som kan serveras tillsammans med kötträtter och fiskrätter för att ge en frisk och fruktig smakkomponent.

En annan användning av salmbär är inom bakning, där salmbärssylten kan användas som fyllning i tårtor, bakelser eller kombineras med andra frukt- och bäringredienser för att skapa en intressant smakprofil. Salmbär i dessert- och konfektyrgods visar hur flexibelt denna gotländska delikatess kan vara när det gäller matlagning.

Genom att inkludera salmbär i modern svensk och internationell matlagning visas hur lokala råvaror kan användas på många olika sätt för att skapa mångfacetterade rätter som lockar både invånare och turister. Restauranger på Gotland är ofta mycket medvetna om det lokala kulinariska arvet och inkluderar salmbär i sina menyer, vilket möjliggör för besökare att uppleva en äkta smak av ön.

Salmbär i andra sammanhang

Gotlandsgårdens konfektyr som ligger i När på Gotland använder sig av Salmbär när dom gör sin choklad, där kommer den som fyllning i pralinerna eller chokladkakorna.

Vanliga frågor om Salmbär

Finns Salmbär bara på Gotland?

Salmbär eller blåhallon som de kallas i övriga delar av landet växer vilt på Öland och Gotland samt i Skåne, Halland, Uppland, Bohuslän, ÖStergötland och Gästrikland. I princip från Skåne till södra Norrland. De trivs i kalkrik jord, därav trivs de bra på Gotland och Öland som har mycket kalkrik jord.

Kan man äta Blåhallon?

Ja man kan äta Blåhallon, men används oftast till att göra sylt av. På Gotland kallas sylten för Salmbärssylt som ofta äts tillsammans med Saffranspannkaka.

Vad Kallas Blåhallon på Gotland?

På Gotland kallas Blåhallon(Rubus caesius) för Salmbär.

När kan man plocka Blåhallon?

almbär (Blåhallon) mognar normalt i augusti och kan plockas under ca en månad.

Vad kallas Salmbär på Engelska?

På engelska kallas Salmbär för dewberry. De är en släkting till blackberry (björnbär) och har liknande egenskaper och användningsområden.

Hur smakar Salmbär?

Salmbär har en mild, sötsyrlig smak som liknar björnbär, men med en aningens mer subtil och komplex arom. De är utmärkta att äta färska som de är eller att använda i olika recept, såsom pajer, sylt och saft. De är också en viktig ingrediens i Gotlands nationalrätt, saffranspannkaka med salmbärssylt och vispad grädde.