Ekeviken på Fårö: En av de bästa stränderna?

 • Skriven av: Andreas
 • Tid för att läsa: 4 min.

Det finns en fantastisk sandstrand vid Ekeviken på fårö i den här artikeln får du en bra information om stranden och närliggande områden.

Vid Ekeviken på Fårö finns en badplats med en 900 meter långgrund finkornig sandstrand. Under sommaren finns det bussförbindelse från Visby kör man bil finn parkering finns i vid stranden. Nära stranden ligger även populära Ekevikens Camping.

Läs vidare så får du mer ingående information om sånt som är bra att veta inför ett besök på i Ekeviken på Fårö.

Ekeviken på Fårö

Ekeviken ligger på den nordvästra delen av Fårö och där finns bla. en mycket populär strand och badplats. Där finns också en liten campingplats i nära anslutning till stranden som heter Ekevikens Camping. Det finns ingen servering så det är lämplig att ta med egen picknick, eller så kan man ta en 15 minuters promenad till Sylvis Döttrar Hembageri och Café som ligger ca 1,2 kilometer från Ekeviken.

Ekeviken badplats

Badplatsen vid Ekeviken består av en ca 900 meter mjuk finkornig sandstrand som är långgrund. Ekeviken är en av de tre populäraste stränderna på Fårö, de andra två är Sudersand och Norsta Auren. Vill man ha lite varmare badvatten väljer man den strand som har pålandsvind för dagen.

Ekeviken på Fårö
Ekeviken Fårö

Faciliteter

 • Toaletter
 • Sopkorgar
 • Livbojar
 • Varningsskyltar (frånlandsströmmar)

Parkering vid Ekeviken 

Det finns flera parkeringsplatser längs vägen som går parallellt med stranden. När det är vackert väder under högsäsong kan det ibland bli ganska fullt, så det kan vara bra att komma i god tid eller ta cykeln istället.

Hitta till Ekeviken på Fårö

Skyltning till Ekeviken finns från väg 699 (själva huvudvägen) på Fårö som utgår från Broa där fåröfärjan lägger till.

Karta Ekeviken

Avstånd till Ekeviken från andra platser på Fårö och Gotland

UtgångspunktAvstånd till EkevikenTid att köra med bil (enligt google maps)
Hoburgen163 km3 tim 12 min
Visby75,5 km3 tim 55 min
Broa (Fåröfärjan på Fårösidan)17,7 km17 minuter
Sudersand3,4 km5 min

Bussen till Ekeviken

Under sommarhalvåret finns det kollektivtrafik från Visby till Fårö. Så då går det bra att ta bussen till Ekeviken från Visby. Se busstidtabell hos Region Gotland här: Busstidtabeller – Region Gotland

Busshållplats Ekeviken på Fårö
Under sommarhalvåret kan man ta bussen från Visby till Ekeviken på Fårö.

Viktigt att känna till: Undervattensströmmar vid Ekeviken

Grundregeln är att det alltid kan vara farligt med vatten och man skall ha stor respekt för detta. Speciellt föräldrar som har ansvar för sina barn. Låt mobilen vara och håll uppmärksamheten på barnen när de badar.

På Gotland finns det 13 stränder som Sjöräddningssällskapet har pekat ut som kan var extra farliga vid bad. En av stränderna som utpekats är Ekevikens badplats. Det kan framförallt vid pålandsvind när det blåser rakt in i viken bildas kraftiga utströmmar.

När det blåser frånlandsvind är risken istället att man blåser ut till havs från stranden om man använder badleksaker som luftmadrasser, puffar, surfbrädor, paddle boards etc. 

Varningsskylt
Ekeviken Fårö – Varning för vattenströmmar vid pålandsvind.

Sjöräddningsmuseet vid Ekeviken

I den sydvästra delen av Ekeviken ligger Sjöräddningsmuseet som Fårös hembygdsförening driver. Där finns livräddningsbåten Skärsände som har och Käutboden med redskap för säljakt.

Ett av östersjöns farligaste grund ligger på nordöstra Fårö. Det var en stor anledning till att Fårö fyr uppfördes på Holmudden 1847 för att kunna varna sjöfarare.

Sjöräddningsstationen hade under åren 1861 till 1943 två olika räddningsbåtar varav en går att beskåda på museet. Under dessa år tog dessa räddningsbåtar iland mer än 200 skeppsbrutna sjömän. Båtens besättning bestod av frivilliga fåröbor som kontrakterades.

Säljakt var precis som fisket en livsviktig näringskälla för Fåröborna. Vid museet finns en Käutbod med sällsynta redskap för jakt av säl. 

Museet har öppet varje lördag och söndag mellan 22 juni till 25 augusti mellan klockan 13.00-16:00.  Entré: frivillig gåva.

Sjöräddningsmuseum Ekeviken Fårö. Foto: Bengt Oberger, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Ekevikens Camping

Ekevikens Camping är väldigt uppskattad bland gästerna. Det är en är en lugn och trevlig familjecamping som familjen Ekström driver på egen mark. 

Söker du ett ett stort utbud av restauranger och liv och rörelse ska du istället söka dig till Sudersand. Men om du tröttnat på det och vill ha lite lugn och ro och en fantastisk naturupplevelse, så är det på Ekeviken Camping du skall Campa på Fårö. 

Se bokningsinformation och mer information här: Ekevikens Camping

Sammanfattning

Ska du åka till Fårö under sommaren är ett besök på Ekeviken något du inte kommer att ångra. Om du tröttnar på strand och bad kan du uppleva hur det var på Fårö förr i tiden genom att besöka Sjöräddningsmuseet vid Ekeviken. Vill du bo i närheten så rekommenderas den mycket populära Ekeviken Camping.

Relaterade artiklar

 • Sudersand på Fårö

  På Fårö norr om Gotland finns det flera olika fantastiska stränder men den som sticker ut och är en av de mest kända är Sudersand.  Sudersand på Fårö är en tre kilometer lång sandstrand i Sudersandsviken på Fårö norr om Gotland. Sudersand har utsetts till en av sveriges bästa stränder vid flertalet tillfällen. Stranden är…

  Läs mer

 • Vad ska man göra på Fårö?

  Fårö är Sveriges åttonde största ö och här kan man hitta det mesta för att hitta på roliga saker. På Fårö kan man uppleva den vackra naturen, fina raukområden och härliga stränder. För den som är kulturintresserad finns Bergmancenter som är ett museum om Ingmar Bergmans historia och vad han har skapat. Vid Fårö fyr…

  Läs mer

 • Vad gör man på Gotland när det regnar?

  Gotland har många soliga dagar men ibland kommer regnet och då kan det vara bra med några tips på vad man ska hitta på. Det finns en uppsjö av saker att göra när det regnar på Gotland, sånt som passar både stora och små, vuxna och barn. Om man har bil så finns det över…

  Läs mer