Norsta Auren på Fårö: Sveriges finaste strand?

  • Skriven av: Andreas
  • Tid för att läsa: 5 min.

Om du befinnner dig på Fårö eller har planer på att åka dit, så finns det en unik strand på norra fårö som du verkligen bör uppleva. I den här artikeln får du mer information om Norsta Aurar som vi alltid besöker när vi är på Fårö oavsett årstid.

Norsta Aurar är en 4 km lång konvex strand på norra Fårös nordöstra spets utan faciliteter. Stranden börjar några hundra meter väster om Holmudden där Fårö fyr ligger. Det finns en avgiftsbelagd parkering vid Holmudden vid Fårö fyr och där finns även Manges fastfood cafè som serverar hamburgare och fika.

Norsta Auren 

Norsta Auren är en naturlig sandstrand längts upp på spetsen nordöstra Fårö. Stranden är konvex och dess storlek och utformning varierar över tid beroende på väder och vind. Det är en oerhört lång (4 km), bred, vacker och ödslig strand. Sanden är väldigt finkornig och det är långgrunt. Om jag inte är felinformerad betder “Aur” grus och under vissa väderförhållanden så kan sanden förvsinna. Detta skedde senast 2016 och då hade sanden nästan försvunnit helt och hållet och bara grus återstod. För att sedan komma tillbaka året efter.

Ung besökare på Norsta Auren.

Faciliteter

På själva stranden och direkt anslutning till denna finns inga faciliteter. Så tänk på och planera för att ta med ditt skräp från stranden.

Sandstrand, hink och spade så är livet för stunden helt fantastiskt!

Närmsta faciliteter är vid fyren

  • Tolett – vid fyren
  • soptunnor – vid fyren

Sanddynor

Det är inte direkt ovanligt att det är blåsigt på fårö då kan man söka sig till sanddynorna ovanför stranden där kan man finna en plats som är vindskyddad.

Sanddynor vid Norsta Auren.

Nudistvänlig

Eftersom stranden är så lång och ödslig så har den blivit poplär bland nakenbadarna, de brukar hålla till vid den norra udden på stranden, så det är en ordentlig promenad för att ta sig dit.

Hundvänligt

Norsta Auren är också väldigt hundvänligt. Då stranden är väldigt lång och ödslig så det finns gott om plats för våra fyrbenta vänner att springa utan att störa någon.

Hitta till Norsta Auren

Norsta Auren ligger på fårös norvvästra spets kör norrut mot Fårö Fyr. Det är ca 23 km från Broa där fåröfärjan lägger till på Fårösidan.

Tid och avstånd till Norsta Auren från olika platser på Gotland och Fårö

UtgångspunktAvstånd till Holmudden/Fårö fyr/Norsta AurenTid att köra med bil
Hoburgen170 km3 tim 15 min
Visby81 km1 tim 55 min
Broa (Fåröfärjan på Fårösidan)22,9 km23 minuter
Sudersand6,9 km10 min
Tid och avstånd till Norsta Auren från olika platser på Gotland.

Norsta Auren parkering

Uppdatering 2022-23: Parkeringsplatserna vid Fårö fyr har stängts av pga nekad strandskyddsdispens.

Källa och mer info: https://sverigesradio.se/artikel/slutparkerat-vid-faro-fyr-cafeagaren-stanger-av-parkeringen

Det finns en avgiftsbelagd parkering vid Holmudden, du betalar parkeringen med Swish och det kostar 30 kr per dag. Ibland du kan behöva gå en bit bort för att kunna betala, då mobiltäckningen inte är speciellt bra eller obefintlig i området.

Fårö Fyr

Fårö Fyr uppfördes mellan åren 1846-1847 och den tändes för allra första gången den 21 oktober 1847. Fyrtornet är 24 meter högt och fyren elektrifierades 1953 och den var bemannad fram till 1977. Fyren är fortfarande i bruk och sköts av sjöfartsverket som även äger den.

Fårö Fyr på Norra Fårö.

Manges Fastfood Café

I direkt anslutning till Parkeringen finns Manges Fastfood Café som öppnade mitt under pandemin sommaren 2020. De serverar enklare mat som hamburgare, gyros, korv, smörgåsar, sallader, glass och dryck. Om jag minns rätt så fanns det även lite godis till barnens stora förtjusning.

De som driver Manges Fastfood Café är Magnus Östensson och hans sambo Lisa. Magnus har bott på Fårö sedan 1984 och har drivit flera verksamheter sedan tidigare. Bla. Sudersannas och Ebbas Mat och Cafe. De är också ansvariga för parkeringen som numera är avgiftsbelagd.

Vanliga frågor