Fårö fyr är en historisk fyr som ligger på Fårö, utanför norra Gotland. Den byggdes mellan åren 1846 och 1847 och invigdes den 21 oktober 1847, vilket gör den till en av de äldre fyrtornen i Sverige. Fårö fyr ägs idag av Svenska fyrsällskapet, och besökare kan tyvärr inte gå in i själva fyren, men omgivningarna är väl värda att utforska.
Denna fyr fungerade som en viktig ledpunkt för sjöfarten i Östersjön, och hjälpte sjömän att navigera säkert genom dessa farliga farvatten. Idag har Fårö fyr blivit en populär turistattraktion, med en fascinerande historia och pittoreska omgivningar som lockar många besökare årligen.
Slående stränder som Skalasand och Norsta Auren finns i närheten av fyren och rekommenderas för besökare att njuta av sommar- och vintertid. Utforska den speciella naturen på Fårö, ta del av den lokala kulturen och få en inblick i det spännande sjöfartshistoriska arvet som Fårö fyr erbjuder.
Historia
Ursprung
Fårö fyr uppfördes på 1800-talet för att vägleda sjöfarten utanför Gotlands kust. Ritningar till fyrplatsen upprättades av J.T Byström och C. Sandell, och kontrakt skrevs med byggmästaren Jonas Jonasson för att bygga fyrplatsen under åren 1846-1847 (FARO.SE). Det runt stentornet är cirka 30 meter högt och omfattar en spegelapparat inom lanternin. Fyren tändes för första gången under hösten 1847 (FARO.SE).
Ursprungligen användes rovoljelampor som ljuskälla, men dessa byttes senare mot fotogenlampor som gav ett betydligt starkare ljus (Wikipedia).
Modernisering
Under 1890-talet genomgick fyren några förändringar. År 1891 installerades en roterande linsapparat, vilket gjorde att fyren visade en fyra sekunder lång blänk var 20:e sekund (Wikipedia). Under 1950-talet moderniserades fyrplatsen ytterligare genom elektrifiering, vilket skedde 1953 (Wikipedia).
Fårö fyr avbemannades 1977, och den siste fyrmästaren som tjänstgjorde var Joe Nordberg (Wikipedia). Fyren är fortfarande i bruk idag.
Fyrens arkitektur
Design
Fårö fyr har en höjd av 24 meter och är en imponerande byggnad i vitt som är synlig på långa avstånd.Wikipedia
Konstruktion
Fårö fyr är byggd av sten och hjälpte under lång tid sjöfarare att navigera och undvika faror i området. Den automatiserades år 1976. När fyren byggdes användes traditionella byggmetoder och material, vilket gör att fyren står sig väl över tid trots det utsatta läget och påfrestningar från vädret. Fårö fyr är ett exempel på gediget hantverk och en del av Sveriges rika fyrhistoria.
Turism
Besöksinformation
Fårö fyr ägs för närvarande av Svenska Fyrsällskapet och är belägen på den vackra ön Fårö. Det är viktigt att notera att fyren är privatägd och därmed kan man inte gå in i själva fyren. Men besökare kan fortfarande beundra dess arkitektur och atmosfär från utsidan.
Aktiviteter i området
Även om besökare inte kan gå in i Fårö Fyr, finns det fortfarande många intressanta och roliga aktiviteter att utforska i området:
- Fårö fyr erbjuder vackra omgivningar och fantastiska fotomöjligheter.
- Det rekommenderas att besöka de närliggande stränderna Skalasand och Norsta Auren, som är vackra både sommar och vinter.
- De som är intresserade av att upptäcka mer om Fårö-området kan också utforska andra närliggande attraktioner och platser, som Digerhuvud, Sudersand, Fårö kyrka och Lauters naturreservat.
Parkering
Det finns en avgiftslagd parkering vid Manges Fast Food eller rättare sagt fanns, då länsstyrelsen har dragit tillbaka strandskyddsdispensen för parkeringen.