Smöjen på Gotland: Det här behöver du veta om kalkbrotten!

  • Skriven av: Andreas
  • Tid för att läsa: 4 min.

Smöjen är en unik plats på Gotland. Det gamla industriella arvet, stranden, de vattenfyllda kalkbrotten, hamnen och den ständiga närvaron av vindkraftverkens surrande gör ett besök till en väldigt unik och minnesvärd upplevelse. 

Till Smöjen åker du om du vill bada i kalkbrott, i havet eller bara uppleva de imponerande omgivningarna. Området är inte speciellt barnvänligt och det saknas faciliteter. Under sommartid finns det dock en slamtoalett vid stranden. Läs vidare så får du lite mer detaljerad info om det du behöver veta om Smöjen:

Hitta till Smöjen

Vägbeskrivning 

För att hitta till Smöjen på Gotland kan du använda Google Maps eller annan navigator. Smöjen ligger på Gotlands nordöstra kust och avståndet från Visby är ca fem mil. Sist när vi var där fanns det ingen skyltning men avtagsvägen ligger längs väg 676. Vägen kan vara i ganska dåligt skick, den är mer SUV-vänlig än sportbilsanpassad så kör försiktigt. Det finns vanligtvis parkeringsplatser i närheten av stranden.

Adress till smöjen

Smöjen-kalkbrottsbad
624 50 Lärbro, Sverige

Karta Smöjen

Faciliteter

Här finns inga restauranger eller affärer, så ta med egen mat och dryck. Den service som finns vid stranden är följande:

Service

  • Slamtoalett
  • Soptunna
  • Livboj

Vid kalkbrotten saknas dessa faciliteter, så då får man gå tillbaka till stranden.

Smöjen badplats vid stranden

Vid Smöjen finns en strand med badplats, här finns det slamtoalett, parkering, livboj och en soptunna. Stranden är inte långgrund och vågorna kan vara kraftiga så den är inte så barnanpassad.

Smöjens kalkbrott

Det finns flera kalkbrott vid Smöjen, nere vid stranden och hamnen ligger de mindre kalkbrotten varav vid det ena finns det en gammal industribyggnad.

Det bortre kalkbrottet 

Det bortre kalkbrottet är betydligt större, här finns det även möjlighet att parkera då det är en bit att gå från parkeringen från stranden. Här finns det möjlighet att bada från platser som inte är så branta och det finns även mycket branta och höga partier. På vissa platser hänger det rep så man kan klättra upp och ner från vattnet. Gillar du paddleboard (SUP) så är detta ett suveränt ställe att paddla på och utforska det stora kalkbrottet vid Smöjen.

Smöjen byggnad

Vid kalkbrottet närmast stranden finns det en gammal övergiven gammal industribyggnad som det går att simma in i. Det är en häftig plats och helt klart en upplevelse att simma i ett hus som ligger i kalkbrottet. Den industriella känslan med det övergivna och klotter och graffiti gör det till en speciell plats.

Smöjen på Gotland
Den gamla industribyggnaden vid Smöjen på Gotland

Var försiktig vid Smöjen

Området kring Smöjen både stranden och kalkbrotten är inte barnvänliga, håll extra koll på barnen. Stranden är inte speciellt långgrund och vågorna och strömmarna kan vara kraftiga. Kalkbrotten blir djupa direkt och på många platser runt kalkbrotten är det höga klippkanter. Du vet inte heller vad som ligger under ytan så hoppa inte i utan att undersöka först. 

Smöjen Gästhamn

Det finns en liten hamn vid smöjen det är en gammal kalkutskeppningshamn med en kraftig betongkaj. Insegling sker från väst och förtöjning på långsidan längs kajen eller betongbryggan. Det finns inte heller några faciliteter att tillgå mer än en slamtoalett vid stranden men det utgår inte några avgifter för att lägga till här.

Betongpiren vid den gamla utskeppningshamnen vid Smöjen på Gotland
Hamnen vid Smöjen på Gotland

Kalkstensbrytning på Gotland

På Gotland har kalkstensbrytning varit en viktig industri under århundraden. Kalkstenen har använts till många olika ändamål, men kanske mest känt är dess användning som byggnadsmaterial i de gotländska kyrkorna.

Under 1600- och 1700-talet, även kallat “kalkpatronernas tid”, ökade kalkugnarna i storlek och kalkstensbrytningen utökades. Kalk började även exporteras i större mängder från Gotland. Detta var en viktig period för kalkindustrin på Gotland då det ledde till en ökad efterfrågan på kalksten.

I början av 1900-talet uppstod ett nytt uppsving av kalkbrytning på Gotland. Behovet av kalk ökade på grund av stålindustrins framväxt. Detta ledde till att kalkstenen blev en viktig råvara för stålproduktionen.

Under 1950- och 60-talet lades dock flera mindre kalkbrott ner till förmån för stordrift. Idag finns det två stora industrier på Gotland som använder kalksten som råvara, en i Slite och en i Storugns. Dessa industrier är en viktig del av Gotlands ekonomi och sysselsätter många människor. Dess miljöpåverkan har också varit mycket debatterat.

Kalkstensbrytningen på Gotland är en viktig del av öns historia och har spelat en stor roll för dess utveckling. Idag kan man besöka flera av de gamla kalkbrotten på Gotland och uppleva den spännande historien om kalkstensbrytning på ön.

Smöjen på Gotland

Relaterade artiklar:

Källor: