Hur hittar man till kalkstensbrottet blå lagunen på Gotland?

Publicerad:

Uppdaterad:

Skribent:

Om man vill uppleva något annat än stränder så är Blå lagunen en härlig plats att besöka på sin Gotlandssemester. I den här artikeln delar vi med oss av vår erfarenhet av Blå lagunen och du får du våra bästa tips för att din upplevelse ska bli så bra som möjligt.

Blå Lagunen på Gotland är ett tidigare Kalkbrott som har iordningställts som en badplats. Blå Lagunen ligger på Gotlands nordligaste spets nära Ar. Avståndet från Visby till Blå Lagunen är 57 km och tar drygt 50 minuter köra. För att hitta dit tar man landsväg 148 mot Fårösund, sen vänster vid Bunge kyrka vid Ar och sedan finns det en grusväg mellan Bästeträsk och havet därifrån är det skyltat till Blå lagunen. Det finns parkering men under högsäsong med bra väder kan det bli fullt.

Det är helt klart värt ett besök mellan alla strandbesöken. Blå lagunen var ett av de större kalkstensbrotten på Gotland, kalkstensbrott har förekommit i flera århundraden och man kan se att det på medeltiden resulterade i flera kyrkor på Gotland. Idag är Blå lagunen en plats för de som vill bada och sola i Bästeträsks naturreservat, så om man tröttnar på att bada så går det att gå en promenad runt lagunen eller prova på andra aktiviteter.

Foto: Jan Ainali, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Eftersom det är ett naturreservat så får man inte elda eller bryta kvistar, man får heller inte fiska i Blå lagunen, det är även viktigt att man inte skräpar ner. Blå lagunen har en liten strandresa men annars är det mest klippor runt om, vid strandremsan kan man stå i vattnet man annars är det ganska djupt så det kan vara bra att vara simkunnig då man inte bottnar. När det är fint väder och man inte är tidigt på plats kan det bli svårt att få plats vid stranden, så se till att ha badstolar eller något underlag att sitta på med er och glöm inte puffar till de små barnen.

För den som vill uppleva Blå lagunen lite lugnare ska ta sig dit en kväll eller en dag då solen inte skiner så kan man ha en härlig dag, temperaturen i kalkstensbrottet påverkas inte på samma sätt som i havet. Här behöver man inte heller vara orolig för algblomningen som i de flesta fall dyker upp under sommaren runtom kusten på Gotland. Ett besök till Blå lagunen med dess turkosa vatten är som att drömma sig bort utomlands.

Blå Lagunen på Gotland

Hur hittar man till Blå lagunen på Gotland?

Här hittar du en karta för att kunna ta dig till blå lagunen på Gotland, om man kommer med bil ska man tänka på att grusvägen kan vara gropig och har det regnat så kan det vara stora vattenpölar. Från Visby går det bussar till norra Gotland sedan kan det bli en liten promenad till kalkstensbrottet. Självklart går det att ta sig fram på cykel bland alla de cykelvägar som finns. Här hittar du en bra cykelkarta från Gotlands cykeluthyrning.

Vad är ett kalkstensbrott

Ett kalkstensbrott är ett stenbrott där man bryter kalksten, som är en bergart. Av denna kalksten så görs ornament och byggnadssten, tillverkning av murkalk, cement och konstgödsel inom jordbruk. Förr så bröt man kalken förhand idag använder man maskiner. På Gotland idag finns det två kalkstensbrott som är aktiva det finns många nerlagda kalkstensbrott som idag är vattenfyllda.

Parkering vi blå Lagunen

Vid den Blå lagunen finns det en parkering med ca 200 platser när parkeringen blivit full så ställer sig alla vid vägkanten för att få plats. Den blir snabbt full så det gäller att komma i tid eller senare på kvällen när de flesta åker hem. Parkeringen brukar sköta av fotbollsklubben P18 IK som tar 30 kr för parkeringen och håller då rent och fint och sköter en bajamaja som finns på plats för alla badbesökare.

  • Parkering vid Bå lagunen kostar 30 kr
  • Tillgång till Bajamaja
  • Kiosk som hålls öppen under vecka 27-32.

Vattensport vid Blå Lagunen

Blå Lagunen passar utmärkt för olika typer av vattensporter. Ska du vågsurfa är det inte riktigt rätt plats för dig, men det passar utmärkt för Dykning, Paddleboard (SUP), kajak, eller vill prova på E-surfbräda.

Dykning vid blå Lagunen

Dykning har också blivit populärt vid Blå Lagunen, Dyk och Sport Gotland tillhandahåller både utbildning och prova på dyk. Se mer om det i You Tube-klippet nedan:

Surfing vid Blå Lagunen

Vill du prova på E-surfning och andra aktiviteter vid Blå lagunen så erbjuder Action Club både event och utrustning.
Man brukar säga att kärt barn har många namn och det stämmer väl överens med att de senaste åren har Electorsurf E-surfing, Elsurfning, eller E-surfbräda som det också kallas har blivit otroligt populärt. Lite förenklat så är det en traditionell surfbrädas som man har monterat en elmotor på. Så du får allt som är fantastiskt med surfning utan att behöva vara beroende av vågor och vind.

Mat och dryck vid Blå lagunen

Närmaste café eller resturang är en bit bort från den Blå lagunen, så det kan var klokt att ta med sig något att dricka och äta under dagen. Det är ju alltid mysigt med en god picknick. Fotbollsklubben P18 IK som tar hand om parkeringen kommer under vissa veckor att öppna en liten kiosk där man kan hitta lite smått och gott.

  • Kiosken är öppen under vecka 27-32.

Att ta med sig

För att ha en bra dag vid den blå lagunen så kan det vara bra att ta med sig en del grejer.

  • Solstol
  • Picknick
  • Flyttvästar eller puffar för barnen
  • Handdukar
  • Badkläder
  • Gympaskor (om man ska gå en promenad i naturreservatet)
  • Solkräm
  • Simglasögon och snorkel
  • Badskor

Att tänka på vid ett kalkstensbrott

Det är bra att tänka på vissa saker när man är vid Blå lagunen det är att det blir väldigt djupt snabbt så man måste ha koll på barnen speciellt om de inte är simkunniga, ta då gärna med något som dom kan flyta med. Det finns ingen sandstrand förutom den lilla strandremsa som finns (som är mer som grus), så badskor kan vara bra att ha. Det finns många klippor som man kan hoppa ifrån men se till att kolla så det inte finns stenblock under, hoppa heller aldrig ensam utan alltid med sällskap.

Blå lagunens historia

Kalkstensbrytning har förkommit på Gotland sedan medeltiden, det kan man se spår av från Gotlandkyrkorna. Under 1600 och 1700 talet utökade man kalkstensbrytningen och man började exportera kalk. Under 1900 talet så användes mycket kalk till stålindustrin, men under 1950-60 talet så lades många kalkbrott ner.  Blå lagunen var tidigare ett kalkstensbrott som lades ner och fylldes med vatten.

Vad finns runtomkring i området

Blå lagunen ligger i naturreservatet Bästeträsk så runt omkring finns det skogsmark och myrar. Har man tur kan man se både havsörn och kungsörn. Bästeträsk har även Gotlands största insjö där det kan vara mysigt att ta sig ett dopp.

Badvattnets kvalitet

Blå lagunen räknad som ett EU-bad då det är mer än 200 badgäster under en dag på sommaren, så det görs flera tester för att se att vattnet är tjänligt. Som det ser ut nu är vattnet tjänligt med anmärkning eftersom det inte tillkommer något vatten, men det går absolut att bada i.

Andra kalkbrott på Gotland

Om det är algblomning eller bara väldigt kallt på Gotland så kan man passa på att checka av att bada i några av de kalkbrotten som finns. kom ihåg att man aldrig ska hoppa i med huvudet först då det kan vara både stenblock eller rester av gamla anläggningar under vattenytan.

  • Smöjen kalkbrott
    Ett kalkbrott där du kan simma in i en gammal kalkbyggnad, djupt och klart vatten.
  • Bro kalkbrott
  • Foolingbo kalkbrott
    Detta är ett kalkbrott ganska nära Visby, det kan vara upp till åtta meter djupt på vissa ställen.
  • Kyllaj kalkbrott
    Detta ligger nära stranden så man kan välja var man vill bada eller varför inte lite av båda.
  • Hejdeby kalkstensbrott
    Detta är ett litet kalkstensbrott där man lätt kommer ner i.
  • Bläse kalkstenbrott
    Här finner man ett djupt och klart vatten med inplanterad regnbågsfisk

Hoppas du kommer får en härlig dag vid Blå lagunen och att du känner att du har fått hjälp av våra tips och trix för att göra dagen oförglömlig.

About the author

Senaste artiklarna

  • Utforska Gotländska maträtter 

    Utforska Gotländska maträtter 

    När du besöker Gotland får du definitivt chansen att smaka på några traditionella Gotländska rätter. Dessa maträtter är baserade på lokala gotländska råvaror och bjuder på en unik smak av ön. Här kommer vi att presentera några av de mest kända gotländska rätterna du kan prova. Några av de vanligaste Gotländska maträtterna är Saffranspannkaka, Salmbärssylt,…

    Read more

  • Själsö Bageri

    Själsö Bageri

    När du besöker Gotland och befinner dig i Visby är det ett måste att stanna vid det charmiga Själsö Bageri som ligger ca sju kilometer norr om Visby, Här kan du njuta av en utsökt frukostmacka, fikabröd, kaffe och juice med en spektakulär utsikt över Själsö hamn. Bageriet värnar om hantverket och traditionen genom att…

    Read more

  • Kyrkor på Gotland: Historia och nutid

    Kyrkor på Gotland: Historia och nutid

    Gotland är känd för sina många vackra och historiska kyrkor. Med över 90 medeltida kyrkor spridda över ön erbjuder dessa arkitektoniska skatter en unik inblick i Gotlands rika historia och kulturarv. Århundraden av händelser, konstnärligt uttryck och tro har format dessa anmärkningsvärda byggnader, vilket gör dem till några av Sveriges mest imponerande religiösa monument. När…

    Read more