Hur hittar man billiga flyg till Gotland?

 • Skriven av: Andreas
 • Tid för att läsa: 8 min.

Planerar ni att åka till Gotland? Går det att ta flyget istället för att ta båten med familjen? Här beskriver vi vår erfarenhet av att flyga till Gotland med barnen.

Hur flyger man till Gotland med familjen? Det går alldeles utmärkt att flyga till Gotland. Det går direktflyg året runt från Stockholm (Bromma och Arlanda), Malmö och Göteborg till Visby. Under högsäsong brukar det även gå direktflyg från: Helsingfors, Umeå, Norrköping, Sundsvall-Timrå, Ängelholm-Helsingborg.

Ofta är det mer kostandseffektivt att flyga till Gotland än att ta båten, man spara väldigt mycket tid och slipper långa transporter till Nynäshamn.  Skall man pendla till Visby från Stockholm är det ett mycket bra alternativ och det är många yrkesgrupper som gör det periodvis. Tex sjuksköterskor, Poliser och andra säsongsrelaterade yrken.

Billiga flygbiljetter till Visby

SAS ungdomsbiljetter

Billiga ungdomsbiljetter är något som har en väldigt lång historia i Sverige. Det fanns tidigare ett flygbolag som hette Linjeflyg som köptes upp av SAS 1993. Det var Jan (Janne) Carlzon som var VD både för Linjeflyg och senare för SAS. Han introducerade Ungdomsbiljetter för 100-lappen för att fylla upp ej bokade tomma flygstolar och det blev en succé. Detta skedde för väldigt länge sedan men konceptet lever kvar än idag. Jag själv reste väldigt mycket med ungdomsbiljett på 90-talet mellan Stockholm och Visby och jag vill minnas att det då kostade ca 200 kr för en enkel biljett

Idag kan du som är under 26 år flyga med ungdomsbiljett, du finner all information du behöver på SAS webbplats eller via SAS App för IOS och Android.

Flygbiljetter från BRA Flyg och SAS

Ni hittar de billigaste biljetterna från SAS och BRA flyg genom att söka här:

SkyScanner Simple Flight Search Widget

Till och från Flygplatsen

Att flyga med småbarn och bebisar kan många uppleva som både utmanande och en aning stressande. Vi har tre barn och de har alla har fått sitt första pass innan de blivit sex månader. Så vi har flugit både inrikes och utrikes med barnen sen de var mycket små.

Flyger ni med er bebis för första gången, så är det i praktiken ganska enkelt att ta sig till och från flygplatsen. Men eftersom ni sannolikt är helt oerfarna så kommer det ändå upplevas som ganska stressande. Taxi och eget medtaget babyskydd så är allt i princip löst eller så åker tar man egen bil, bussen, tåget eller andra kollektiva resemedel.

Eftersom ni har med er ett eget babyskydd behöver ni inte fundera på att lösa detta på plats när ni landat. De flesta taxibolag och biluthyrningsfirmor erbjuder överhuvud taget inte babyskydd utan man utgår från att föräldrarna har det med. Tror det att det handlar om en ansvarsfråga och/eller lagstiftning. Tänk dock på att åka i god tid till flyget då det i princip alltid händer oförutsedda saker på vägen med barn och packa ner minst ett ombyte för samtliga i familjen i handbagaget. Det är inte superkul att sitta med en nedkräkt skjorta hela flighten även om flygningen till Visby är väldigt kort. Vill ni spara en slant så packar ni även ner en påse så ni kan checka in babyskyddet, vissa flygbolag tar betalt för detta. Även om det är småpengar i sammanhanget så tycker jag det är lite fräckt att ta 50 eller 100 kr för en större plastpåse.

Om ni flyger ni med två eller tre barn för första gången? Så börjar det bli lite mer utmanande, men om ni är två föräldrar så är det ändå relativt hanterbart. Låt säga att ni ska flyga med en fem månaders bebis, en tvååring och en femåring. Att då ta sig till Arlanda eller Bromma från centrala Stockholm så skulle jag rekommendera en förbokad Storbil från Taxi Stockholm, då ni inte får plats i en vanlig taxibil. Hos taxibolaget anger ni hur många bilbarnstolar och eller bilkuddar ni behöver, även egen bil, buss och tåg (Arlanda) kan fungera utmärkt. Allt beror lite på hur mycket packning och antal vagnar ni har vagnar med er.

På flygplatsen och under flyget

Att flyga med barnen till Visby från Stockholm eller övriga delar av landet är en relativt enkel flygning, då den är så pass kort. Men även en kort flygning kan upplevevas som oändligt lång om barnen inte är på rätt humör, eller om de är ledsna över något. Här kommer några konkreta tips på att underlätta flygandet. Vi är ganska restriktiva med skärmtid till barnen framförallt när det gäller spel, så när vi flyger vet de om att de får spela hur mycket som helst utan begränsningar. Så ibland vill de att vi ska ut och flyga bara för att få möjligheten att spela.

Vi brukar packa med följande i handbagaget:

 • Pennor/kritor och papper
 • Laddade telefoner och paddor med offline-anpassade spel och tv/film för barnen.
 • Ombyte för samtliga familjemedlemmar
 • Våtservetter och blöjor
 • Lämpliga Snacks som inte skräpar ner för mycket
 • Klämmisar
 • Bitleksak
 • Gosedjur
 • Napp

De äldre barnen från ca två år har alltid en egen ryggsäck så de kan packa någon egen leksak eller gosedjur. De minsta barnen som ännu inte kan tryckutjämna själva brukar må bättre om de får amma eller ha napp under start och landning.

Flygrutter till Visby året runt

Stockholm Bromma

Från Bromma flyger BRA året runt och resan tar ca 45 minuter.

Stockholm Arlanda

Från Arlanda tar det ca 45 minuter att flyga och rutten trafikeras av SAS året runt.

Göteborg Landvetter

Från Göteborg flyger SAS och BRA året runt

Malmö – Malmö Airport tidigare Skurup

Det tar ca 60 minuter att flyga från Malmö till Visby. Rutten trafikeras av BRA året runt.

Flygrutter till Visby under högsäsong

Under högsäsong och under specifika veckor under året tex. Almedalsveckan går det normalt sett flyg till Visby från följande orter:

 • Helsingfors
 • Umeå Umeå Airport
 • Norrköping Norrköping Airport
 • Sundsvall Timrå Airport

Visby Airport

Visby Airport ligger ca 3,5 kilometer norr om Visby mitt i det vackra gotländska landskapet trots närheten till staden. Flygplatsen invigdes redan 1942 och är både en civil och militär flygplats. Flygplatsen besöks av närmare en halv miljon resenärer per år.

Förutom reguljärflyg finns det även chartertrafik till bl.a. Gran Canaria, Rhodos och Tallinn.

Under högsäsongen under sommarmånaderna så är det betydligt fler avgångar och destinationer än under övriga året.

Mer historik finner ni här hos Swedavia  https://www.swedavia.se/visby/historik/

Parkering Visby Airport

Det finns olika typer av parkeringsmöjligheter på Visby Airport

Parkering hämta och lämna

När du skall lämna eller hämta någon på Visby Airport så ställer du dig framför terminalbyggnaden max en(1) timmes parkering.

 • En(1) timmes fri parkering med P-skiva.
 • Handikappanpassad
 • Parkering för att För att hämta och lämna

Parkering P1 Långtid

Långtidsparkering två minuters gångväg till terminalbyggnad.

 • Pris per dygn 110 kr
 • Pris en(1) vecka 550 kr
 • Pris två veckor 770 kr
 • Handikappanpassad

Abonnemangsparkering P2, P3 och P4

Fast parkeringsplats Om du reser ofta finns det olika former av abonnemangsparkeringar I direkt anslutning till terminalbyggnaden.

 • Pris 6 500 kr per år
 • Pris 7 700 kr per år
 • Pris 7 500 per år med laddstolpe för el och hybridbilar

Parkeringskort på parkering P1 långtid

 • En (1) månad 950 krTre (3) månader 2 000 kr
  Sex (6) månader 3 500 kr
  12 månader: 5 000 kr

Till och Från Visby Airport

Det finns lite olika sätt att ta sig från flygplatsen och det varierar lite beroende på säsong. När jag själv flög mycket till och från Gotland i min ungdom hade jag under min studietid en så begränsad budget att jag både promenerade till och från flygplatsen för att spara in på busspengarna. Då hade jag mer tid än pengar, idag tar jag oftast taxi eller flygbussen.

Flygbusssar

Under sommarmånaderna går det bussar som trafikeras av Flygbussarna. Bussen utgår från flygplatsen och hållplatser vid Östercentrum samt hamnen.

Lokaltrafik

Det finns även kollektivtrafik som trafikerar flygplatsen. Det är busslinje 61 och tidtabell finner ni här. https://www.gotland.se/64596

Taxi

Skall du åka med Taxi så finns det flera taxibolag och det finns en taxiplats utanför ankomstterminalen. Det finns flera olika Taxibolag, under sommarmånaderna är det vanligt att taxibolag från Stockholm åker över till Visby. Vissa är mindre seriösa än andra, så välj bolag med omsorg och ta bara inte första bilen i taxikön så slipper du bli lurad och betala för mycket. Vår rekommendation är ett ni väljer ett Gotländskt Taxibolag.

Det kostar ca 100-150 kr från flygplatsen till centrum, det finns även vissa taxibolag som har fasta priser och/eller takpris inom Visby.

Hyrbil

Med en egen bil kan du utforska hela Gotland och verkligen hitta de där speciella smultronställena som kan vara svårt att tas sig till utan bil.

 • Wisby Biluthyrning har enbart äldre bilar och de lämnar ingen garanti för att AC fungerar men samtliga bilar är besiktiga och godkända av svensk Bilprovning.Vissa bilar är mer slitna än andra och det kan finnas defekter och skönhetsfel. Däremot är det sannolikt ett bra budgetalternativ jämfört med de som hyr ut nya bilar.

Bilpool

Vid flygplatsen finns SunFleet som är en mycket populär och smidig bilpooltjänst. Om du använder Sunfleet i vanliga fall och har ett medlemskap kan du även använda tjänsten här. Om du inte har något medlemskap så är det enkelt att skaffa. När du har medlemskap bokar du bil enkelt via Sunfleet-appen.

Cykel

Gotland är väldigt anpassat för Cykel och det finns fantastiska möjligheter att utforska hela Gotland med Cykel, en klassisk cykelsemester. Men det kan också vara ett väldigt bra transportmedel från flygplatsen Visby Airport. Det finns flera cykeluthyrningsfirmor på Gotland och de levererar cykeln direkt till flygplatsen.

Det kostar ca 80-150 kr per dygn att hyra Cykel på Gotland och Visby Flygplats

Hitta till Visby Airport

Adress
Visby Airport
621 41 Visby

Koordinater
Latitud / Longitud : 57° 39′ 46″ N / 18° 20′ 46″