Hur åker man till Gotland med barnen och familjen?

 • Skriven av: Andreas
 • Tid för att läsa: 7 min.

Så det är är äntligen dags att åka med familjen till Gotland till sommaren. Barnen ser fram emot att bada och leka på stränderna. Men hur tar man sig till Gotland som är en ö på bästa sätt?

Hur åker man till gotland med barnen och familjen? Det finns primärt två sätt att ta sig till Gotland på ett enkelt sätt med familjen. Det är med Gotlandsbåten som utgår från Nynäshamn, Oskarhamn eller västervik samt med flyget, de har bägge sina fördelar och nackdelar beroende på hur just ditt behov ser ut denna artikel redogör för båtalternativet. Bokning av båtbiljetter sker enklast via Destination Gotland. De har totalt fyra fartyg varav tre av dessa trafikerar året runt. Ombord på fartygen finns det gott om faciliteter bl.a restaurangtorg, bistro, butik, biograf, lekrum och filmvisning. Överfärden tar drygt tre timmar. När man bokar får man välja om man vill boka en hytt, vilstolar eller sitta i restaurangtorget. Om man reser med djur bokar man en plats i djusalong, reser man med bil kan det om det passar låta tex låta katten vara kvar i bilen. Efter halva överfärden ges möjlighet att gå ner till bildäck och titta till den så allt är ok.

Reser man med bil så bokar tillkommer det en bokningskostnad även för bilen. Det går självklart ockskå bra att boka för husvagn, husbil, lastbil, motorcykel, etc.

Boka båtbiljetter hos Destination Gotland

När du bokar biljett hos destination Gotland får du gå igenom en bokningsprocess enligt nedan. Bokningen är enkel och intuitiv och beskrivs övergripande nedan. Har du alla uppgifter enligt nedan så kommer bokningen gå enkelt och smidigt.

 • Resedatum för utresa och returresa alternativt bara enkel resa
  • Här anger du vilka datum du vill resa samt om det är tur och retur eller en enkel resa.
 • Val av rutt till och från Visby, tex om du utgår från Nynäshamn
  • Här anger du varifrån resan utgår samt vart returresan skall ske.
 • Lägga till samtliga ressenärer
  • Här lägger du till samtliga ressenärer och deras personuppgifter.
 • Lägga till eventuellt fordon
  • Här lägger du till bil eller eventuella övriga fordon
 • Val av biljetttyp:
  • Alla plus bilen biljett
   • Res upp till 5 personer och bil dessa paket finns enbart i begränsat antal på utvalda avgångar.
  • Minibiljett
   • Minibiljetten är ej ombokningsbar eller återbetalningsbar, och därför ett något billigare alternativ
  • Flexibiljett
   • Flexibiljetten är något dyrare, men då är den ombokningsbar fram till en timme före ordinarie avgångstid och medger även återbetalning.
  • Välj komfortalternativ (sittplats på båten):
   • Kupéplats/djursalong/olika val av sittplatser
   • På vissa båtar finns det även valet Vilstol i Barnsalong. Där tillgång till skötrum och mikrovågsugn finns.
  • Val av förköpsalternativ (tillval)
   • bussbiljetter och/eller matbeställningar
  • Betalningsalternativ
  • Välj hur du vill betala dina biljetter :
   • swish
   • kortbetalning (Amex, Visa, Mastercard och Diners)
   • Direktbetalning via bank
   • Destination Gotlands presentkort

Tips och tricks för barnfamiljen på Gotlandsbåten

Reser ni med småbarn och bebisar kan det vara bra att känna till att det normalt sett ej säljs barnmatsburkar, blöjor och våtservetter ombord. Så glöm inte ta med det från bilen.

Det finns lekhörnor och barnbio ombord, finns det möjlighet så är det smidigt att ta ett bord där man har uppsikt över dessa områden.

Ta med saker som gör att att barnen kan sysselsätta sig. Tex Så den kan rita, pyssla eller läsa. Paddor och Telefoner kommer att förlora täckningen när ni kommer ut till havs. Det finns oftast Wifi att köpa till som tjänst på båten men det är inte alltid prisvärt och speciellt snabbt. Drygt tre timmar kan gå supersnabbt om man har glada lekande barn men kan kan kännas som en evighet om barnen är trötta och uttråkade.

Ibland blir det sjögång och framförallt barn kan vara mycket känsliga för det och bli sjösjuka. Det är lätt att man glömmer bort detta och att det kan bli ganska påfrestande för barnen och föräldrarna.

När vi åkte från Gotland för några år sedan med den mindre av Destinations Gotlands båtar var det kraftig sjögång. En pappa reste ensam med tre barn som samtliga blev kraftigt sjösjuka och kräktes. Vi mådde förhållandevis bra trots sjögången och kunde hjälpa honom med att ta hand om barnen.

Normalt så brukar sjösjuka/åksjukadet uppkomma från två års ålder. Så det kan vara klokt att ta med ombyten, kräkpåsar och våtservetter om det finns risk för sjögång. Det finns även receptfria läkemedel mot åksjuka/sjösjuka på apoteket samt att köpa ombord, rådgör med personalen och/eller din läkare vad som passar dig.

Restauranger och butiker ombord

Ombord på samtliga av Destination Gotlands båtar finns det olika utbud av restauranger, bistro och mindre butiker. Det blir ofta köer i samband med att båten avgår, beroende på vilken tid man åker så brukar de flesta vilja köpa frukost, lunch eller middag. Så vill man undvika rusningen gå snabbt till restaurangen när ni kommit ombord, eller vänta in den intiala rusningen och gå lite senare. Utbudet är helt OK och det finns dagens till rimliga priser och även alkohol serveras. Har man medhavd matsäck så går det bra att äta det också

Det finns också mindre butiker som säljer godis, dryck, tidningar, presenter och pyssel. Det vi har saknat är möjligheten att köpa blöjor och barnmat.

Resa med djur

Med Gotlandsbåten reser det många djur, under sommarsäsongen är det mer husdjur än vanligt. Det finns djursalonger på samtliga fartyg och på fartygen SF1500- och SF1650 finns även djurkupéer. Vissa djur kan stanna i bilen under överfärd tex katter. Då får man som kattägare möjlighet att gå ner till bildäck och titta till dem efter ungefär halva restiden.

Reser du med bil är det oerhört viktigt att i den mån det är möjligt att stänga av billarmet för att inte djuren på bildäck skall bli skrämda. Det är inte ovanligt att sjöägången kan trigga igång billarmen.

Här finner du mer information om att resa med djur hos Destination Gotland.

Hjälp djuren ombord!

Hur tar man sig till Nynäshamn från Stockholm?

Många utgår från Stockholm eller passerar Stockholm när man skall ta sig till Nynäshamn för att ta båten till Gotland. Här beskrivs hur man kan resa kollektivt och med egen bil.

Kollektivtrafik till Nynäshamn

Pendeltåg till Nynäshamn


Det går att enkelt och smidigt att ta Pendeltåg till Nynäshamn från Stockholms Central, tåget stannar vid Nynäshamns station och ca 400 meter norrut ligger Destinations Gotlands terminal. Resan tar ca 55 minuter.

Många tar med Cykeln till Gotland och det går att ta med den på Pendeltåget. Under rusningstrafik 06:00-09:00 samt från kl 15:00-18:00 råder det dock cykelförbud. Från Nynäshamn får man oavsett tid ta med cykel på pendeltåget fram till Västerhaninge. Det kan vara klokt att resa i god tid om man skall ta med sig Cykel. Om tåget skulle bli inställt och ersättas med bussar så får cykel ej tas med på bussen.

Buss till nynäshamn

I samband med Destinations Gotlands avgång och ankomst så går det även båtbussar till och från Stockholm City. Avgångar och bokning sker på Destination Gotlands webbplats.

Bussen utgår från Stockholm C (Cityterminalen) och åker till Nynäshamn. Från Nynäshamn till Stockholm C (Cityterminalen) så stannar även bussen vid Gullmarsplan för avstigning.

Resa med egen bil till Nynäshamn från Stockholm

Ta väg 73 från Stockholm, Globen resan tar ca cirka 30-50 minuter beroende på trafiksituation. Om du åker igenom Stockholm så finns det vägtullar och trängselskatt tas ut på bestämda tider för fordon som körs in i och ut ur Stockholms innerstad samt på Essingeleden. FMer information om detta finner du på Transportstyrelsen.

Gotlandsbåten med begränsad budget


Under vissa perioder i livet kan man ha pengar att röra sig med, te.x om du är student, pensionär eller under andra omständigheter. Det går att hitta billigare biljetter till Gotlandsbåten om man är beredd att resa på lite obekväma tider.

Titta efter följande:

 • Resor på tider och dagar som ej är populära.
  • Undvik te.x söndagar för hemresa
 • Reser du med bil titta efter Alla+Bilen erbjudanden
  • Detta kan bli väldigt prisvärt om man är ett större sällskap
 • För pensionärer, barn, ungdomar till och med 25 år och studenter finns särskilda rabatter
 • Boka alltid online, det blir dyrare via telefon.

Jag hoppas ni får en fantastisk vistelse på Gotland och att du har haft nytta av denna artikel. Trevlig resa!