Sjauster badplats

  • Skriven av: Sofia
  • Tid för att läsa: 3 min.

Det finns mängder av stränder på Gotland att utforska, men ofta faller vi in i gamla vanor och åker till de stränder vi redan känner till och besökt innan. Beroende var man är på Gotland kan man ibland välja strand efter vind så man får pålandsvind och varmare badvatten. Det kan ju vara så att man ibland vill ladda batterierna och söka sig till en mer eller mindre öde strand utan glasskiosker, restauranger och andra faciliteter. För den som gillar att sola och bada, men som helst vill vara för sig själv är Sjauster en passande strand.

Vad är Sjauster? Sjauster är en fantastisk lång och öde sandstrand utan faciliteter, där man kan ligga och sola för sig själv. Det är långgrunt och sandbotten så det passar perfekt för barnfamiljen. Den är några kilometer lång och för att få vara helt själv kan det vara bra att ta en liten promenad. Sjauster ligger norr om Ljugarn på Gotlands östra sida och det tar cirka 45 minuter att ta sig dit med bil om man åker från Visby, detta område kallas även för Gammelgarn.

Den sista biten innan parkering så måste man köra på en lite mindre väg för att komma dit, för att sedan komma till stranden så måste man gå en bit, men det är det väl värt.

När man väl är där är det bra att ta med sig lite matsäck då det inte finns någon kiosk, restaurang eller café i anslutning till stranden.

Men det finns en bajamaja vid parkeringen för den som behöver.

Här kommer även folk för att få nakenbada är man själv lite blyg kan man alltid ta ett kvälls eller morgon dopp för att få vara ifred.

Runt omkring ligger det en vacker äng där man kan leka och promenera runt, alldeles i närheten ligger en vacker liten bäck om det inte är torka.

Stranden restaurerades under 2017 då den under 50 år hunnit blivit ordentligt igenväxt med träd, buskar och stora mängder släke hade byggts på genom åren. Efter restaureringen kan man nu återigen se sanddynor och stora öppna härliga strandpartier.

I närheten av Sjauster

Sjausters Fiskeläge

Norr om badstranden ligger ett fint litet fiskeläge dit man kan promenera när man tröttnat på att ligga och sola och bada.

Folhammars Naturreservat

Folhamars raukområde ligger ganska nära stranden och är ett vackert område med en fin natur. Här finns det både grillplats och lätt framkomligt med barnvagn.

För den som hellre vill vara på en strand där det händer mer men som även ligger ganska nära så finns det en fin strand i Ljugarn. Där det kryllar av både restauranger och cafeér. Vill du veta mer om Ljugarn så kan du läsa vår artikel här.

Danbo Naturreservat

Naturreservatet är litet, med varierande terräng bla- finns det en gammal stenbod som är öppen för allmänheten som raststuga.

Vägbeskrivning

Sjauster ligger på östra Gotland nära Ljugarn, ca fem mil från Visby. Skyltning mod Sjauster badplats finns från väg 556. Se även vägbeskrivning på nedanstående karta.

karta

Faciliteter

  • Två slamtoaletter
  • Soptunna
  • Livbojar vid stranden

Källor