Var badar man i Ljugarn?

  • Skriven av: Sofia
  • Tid för att läsa: 7 min.

Ska man åka till Gotland på badsemester så varför inte passa på att åka till Gotlands äldsta badort, Ljugarn.

Var ska man bada i Ljugarn? Längst vattnet i Ljugarn går en 1500 meter lång sandstrand, med en vacker vy så passar det perfekt för de som älskar att bada och hoppa lite i vågorna om vinden ligger rätt. Längst den 1500 meter långa sandstranden kan man bestämma om man vill sola och bada lite mer avskilt eller så sätter man sig nedanför strandrestaurangen där det är mer liv och rörelse. Ljugarn angränsar till Stånga, Katthammarsvik och Romakloster, från Visby till Ljugarn tar det ungefär 40-50 minuter med bil, tar man bussen från Visby tar det nästan två timmar med direkt bussen. När man väl är i Ljugarn finns det massor att hitta på och flera ställen att bo på allt från hotell till vandrarhem eller varför inte campingen. Tar man en promenad längst stranden kommer man till fiskelägret Vitvär som har några stenbodar som stått där sedan 1700 och 1800 talet. Inne i Ljugarn så har man flera olika ställen att välja på beroende på vad man är sugen på, allt från pannkakor och våfflor eller varför inte en lyxig måltid på en av restaurangerna. Runt om inne i Ljugarn ligger stora vackra hus som påminner om den tiden då det var en välbärgad kurort, idag ligger dessa fina hus kvar och ett eller annat designer hus har tillkommit. Självklart finns det alla typer av boende i Ljugarn. Under sommarveckorna öppnar det upp små butiker i Ljugarn där man kan hitta allt från kläder till porslin och andra inredningsprylar. Vissa butiker erbjuder mer än bara vara en butik, där barnen kan måla på staffli. Har man lust att vara lite mer aktiv så finns det minigolf och vollyboll vid stranden, under sommaren så erbjuds där båda segling och yoga. Så för den som vill uppleva bad, stand och gott att äta på ett och samma ställe har man kommit rätt.

Att äta

I Ljugarn finns det många restauranger och caféer att äta på, allt är på gångavstånd från stranden så den som inte vill ha picknick kan lätt få sig ett mål ändå. Väljer man att äta i Ljugarn så finns det nästan tio ställen att välja mellan. Våffelmagasinet som ligger i Ljugarns hamn har allt från matiga våfflor till efterrätts våfflor, där kan man sitta ute eller uppe deras vind där dom har hängmatta och gunga och lite leksaker för barn. I samma lokal finns det en liten butik med olika presentartiklar.

Ljugarns strandcafé som ligger på stranden erbjuder både mat och glass för den som är hungrig, men vill man aktivera sig så finns det minigolf och volleyboll. För en lyxig känsla och smak så kan man välja Smakrike krog och logi som man hör på namnet så kan man även bo där. Om man vill uppleva en familjeresturang med tappas och cava är det här stället att besöka, i närheten finns även en lekplats för barnen. Bruna dörren är en restaurang som erbjuder olika rätter anpassade både för vuxna och barn och ett skönt häng för baren med en stor trädgård.

Det finns mer att göra i Ljugarn

Ljugarn erbjuder mer än bara strand och bad, det finns ett stort antal olika aktiviteter på stranden som är minigolf, strandvolleyboll, segling, yoga och paddla SUP. Om man väljer att bo eller bara besöka Ljugarns camping så finns det pool, tennisbanor, raukklättring, fiske, cykling, vandring oh golf. Vill man besöka några små museum så finns även det i Ljugarn, Strandbygdsmuseumet som ligger i Ljugarns hamn där finns det en gammal brandbil och massa annat. På Strandriddargården har dom ett litet fossilmusseum där du kan se allt från trilobiter till bläckfiskkoraller.

Butiker i Ljugarn

I Ljugarn finns det en Coop matbutik där man kan köpa sina råvaror, eller så kan man åka till hamnen och köpa fisk, räkor eller andra skaldjur från Salteriet. Som nämnt tidigare ligger en mysig inrednings- och present butik i samma lokal som Våffelmagasinet denna lilla butik heter Kvarnbacken inredning har man tur hittar man även vackra kläder för den modeintresserade. Mitt emot Smakrike restaurangen hittar man den lila butiken som heter Mitt emot man går ner en liten trappa och där nere hittar man massor av vackra ting för både kropp och hem. Mitt i Ljugarn ligger Verkstan, här kan man köpa möbler, kläder, inredningsartiklar och massa andra saker skiner solen kan man passa på att köpa en glass och sitta vid deras lilla gård som dom har. Under sommaren kan barnen få måla med staffli för en liten peng.

Ljugarn den första badorten

Ljugarn kallas den första badorten efter Visby på Gotland, det var 1887 då några stockholmare var och hälsade på sina kusiner i Ljugarn och sedan spreds det om den vackra stranden och hur de bodde. Folk som bodde i Ljugarn började hyra ut rum och sina hus till främst stockholmare som nu började strömma in till Ljugarn för att bo och bada. Ljugarn blev en förnäm badort med stora sekelskifts hus och villor. Då började även flera pensionat att öppna upp för att ta hand om alla människor som kom dit, då det blev en stark inkomstkälla. Några av de pensionat som öppnade var Ljugarns pensionat, Pensionat Lövängen och Pensionat Bringsarve. Med alla badgäster så började även flera matställen öppna upp. Runt den här tiden så öppnades ett badhus i Ljugarn, då man inte skulle exponera kroppen offentligt.

Olika typer av boenden i Ljugarn

Var ska man välja att bo i Ljugarn? Det finns flera olika typer av boenden att välja på allt från vackra sekelskifts villor från 1900 talet till olika vandrarhem med en fantastisk vy. Väljer man att bo på Ljugarns camping kan man välja mellan olika alternativ tälta, glamping, husvagn eller stugor. Om man vill bo i ett vackert hus kan man välja Ljugarns strandvilla där man kliver in i en tidsmaskin snirkliga tapeter och vackra snickerier som påminner om 1900 talets epok.

Restaurangen Smakrike har även en logi del där som erbjuder fem olika rum eller om man vill bo ien svit, rummen hämtar inspiration från Ljugarns omgivning och natur. Borman på vandrarhem så finns det ett precis vid Ljugarns hamn där kan man vakna upp vid vattnet och ta sin första kopp kaffe vid havet. Det har en stor tomt som passar barnfamiljen och man kan välja mellan tvåbäddsrum eller flerbäddsrum. Pensionat Lövängen har fler alternativ vill man vill bo på hotellet, stugor eller lägenheter det är ett barnvänligt område med lekplats och nära stranden. Det började redan i början på 1900 talet att folk hyrde ut sina hus eller rum och det görs än idag, det finns flera olika bokningssajter att välja mellan för att hyra något inne i Ljugarn under sommaren kan det vara bra att boka i tid.

Hitta från Visby till Ljugarn

Om man kommer med båten och har bil så börjar resan från Visby hamnterminal därifrån fortsätter man mot Färjeleden eller väg 142, 148. Man följer sedan väg 148 och tar sedan andra avfarten i rondellen väg väg 143 mot Ljugarn. Följ sedan väg 143 hela vägen till Ljugarn.

Folhammar

Tre kilometer norr om Ljugarn ligger området Folhammar eller Fågelhammar som det också heter. Detta område blev ett naturreservat 1974 där kan man vandra omkring bland raukarna. Där finns det en stig den kan man köra både barnvagn och rullstol stigen leder till några platser där man kan grilla och sitta och fika. Raukfältet är nästan 500 meter långt och vissa av raukarna är sex meter höga, runt om fältet av raukarna finns det klapperstensstrand. Raukar är uppbyggda av rik på fossil, revkalksten främst är det av stromatoporoider, som även kallas “kattskallar”, men man hittar även lämningar av sjöliljor i raukarna. Detta magiska ställe är absolut värt ett besök när man är i Ljugarn.

När ni är på Gotland glöm inte bort att besöka denna vackra plats, Ljugarn är absolut värt en dag eller varför inte boka in en vecka där för att uppleva allt från bad och strand till härliga restauranger.

Relaterade Artiklar