Fira påsk på Gotland

  • Skriven av: Sofia
  • Tid för att läsa: 7 min.

Har man chansen att få fira påsk på Gotland säger jag bara ta chansen!

Hur firar man påsk på Gotland? Många ställen passar på att öppna upp under påsken, restauranger som har påskbuffé, konfektyrbutiken där man köper de finaste påskäggen av choklad eller varför inte en liten påskhare. Det är alltid härligt att möta våren på Gotland alla träd som börjar knoppa och lammungarna som kommer. Man kan ta en härlig kanske lite blåsig promenad på på stranden när det är helt folktomt eller varför inte ta en tur med dressinen som åker från Hesselby till Roma. Under påsken är det bra att boka Gotlandsbåten i tid då det är många som har hus och stugor runt om på Gotland som åker över för att fira. Har man ett intresse för golf så har golfklubbarna öppet och även där har vissa en påskbuffè på menyn.

Vill man fira påsken i sitt hus så finns det olika fiskehandlare där man kan köpa sin lax allt från färsk till rökt, vill man ha lamm på menyn så har vi haft lite svårt att hitta det eller det har tagit slut så ett tips är att ta med dig det hemifrån. Under påsken har matbutikerna öppet men kolla vilka öppettider som gäller, detta gäller även systembolaget. Många små butiker, ateljéer och sevärdheter öppnar upp under påsken. Lummelundagrottan öppnar upp under påsken med några visningar så passa på att åka dit, då är det inte lika mycket köer. Vid Vamlingbo prästgård hittar man Naturum Gotland, det är ett interaktivt museum där man får lära sig om Gotlands natur och djurliv på ett spännande sätt. I Visby så har Visbydomkyrka påskmässa som kan vara mysigt att gå på, runt om finns det även kyrkor som har olika mässor och gudstjänster. Man kan verkligen hitta på roliga saker under påsken och på de flesta ställen är det lite lugnare på än under sommaren.

Påskens historia

Varför firar vi påsk? Inom kristendomen så firas påsken till minne av Jesus död och uppståndelse, att vi alla kan bli förlåtna för våra synder. Den kristna påsken har kopplingar till den judiska påsken som kallas pesach som betyder passera eller gå förbi, som handlar om judarnas uttåg från Egypten efter år av slaveri. Påsken infaller på olika datum varje år eftersom den infaller söndagen efter första fullmåne efter vårdagjämningen som kan vara mellan 22 mars till den 25 april. Från skärtorsdagen till annandagen kallas i folkmun påsken.

Påsklunch eller påskmiddag på restaurang

Under påsken öppnar Gotland upp och restaurangerna serverar påskbuffé eller a la carte meny med en touch av påsk. Några ställen som vi har besökt och tycker är mysiga är bland annat Katthammarsviks rökeri där man kan äta god fisk och även köpa med sig lite rökta räkor eller rökt fisk hem. Söder om Visby hittar ni Djupvik hotell som har en modern resturang med en fantastisk utsikt över havet, här kan man äta gott med härliga råvaror från Gotland. Smakrike i Ljugarn öppnar upp till påsken där kan man hitta goda rätter med en påskinspiration, när man är i Ljugarn får man passa på att ta en promenad och svänga förbi Salteriet för att köpa lite fisk. Inne i Visby vid Stortorget hittar ni restaurangen Bolaget här kan ni insupa en härlig miljö och fantastisk mat.

Låt Påskharen komma och hälsa på i naturen

Under påsken så får man hoppas att påskharen kommer på besök med lite smått och gott, har man barn så är ett tips att göra en äggkarta från påskharen. Bor man så att man har en liten tomt eller så går man ut i skogen, göm små påskägg och rita sedan ut på kartan var det finns ägg och kanske någon liten present. Det är väldigt populärt för barnen och glöm inte att göra lite spår av en påskhare.

Påskharens äggkarta

Vad ska man ha på påskbordet?

På ett klassiskt påskbord kan man hitta:

  • Ägg
  • Lax (kallrökt, varmrökt, gravad)
  • Köttbullar
  • potatis
  • ostar
  • Lamm
  • Janssons frestelse
  • sill

Har man några av dessa ingredienser så kan man göra ägghalvor med räkor, lax i olika former med en god sås. Speciellt om man är på Gotland så kan man ha gott lamm på bordet, lammracks eller lammstek.

Hälsa på lammungarna som kommer på våren

När våren kommer så kommer även alla söta lammungar, har man tur så faller detta in perfekt med påsken. På Gotland heter Fåren lamm och lammen kallas lammungar. De finns ett antal gårdar runt om på Gotland som har lamm och där man får komma och hälsa på, har man tur kan man få klappa eller varför inte namnge någon av de små. Ett ställe heter Gisslausse Lammgård som ligger vid Lärbo som har massa lamm där får man komma och klappa och finns det några som flaskmatas kan man få mata dom. De tar en liten avgift för parkering och att för att besöka lammen. På Gisslause gård så finns det en gårdsbutik med lammskinn, lammkött och ull. Ett annat ställe som ligger norr om Visby är Graute Gård med vackra fält och en lugn miljö kan du besöka lammen. I gårdsbutiken hittar man handgjorda föremål och kött från lam som har haft det bra. Mitt på södra Gotland ligger Sindarve gård även där finns det en gårdsbutik med vackra hantverk. Passa på att besöka någon av dessa gårdar för att både klappa på de små lammungarna och kanske köpa med er något vackert lammskinn.

Olika evenemang under påsken

Under påsken så händer det massa saker för både barnen och den konstintresserade. Påskfestivalen som görs varje år bjuder på konst, dans och musik detta hålls i Visby och runt om på Gotland. I Visby avgår påskmarschen varje skärtorsdag varje år, då får alla barn klä ut sig till vad de vill som hör till påsken, påskhare, påskkärring eller varför inte påskgubbe. Marschen avslutas i Almedalen där detfinns lite underhållning och ponnyridning. Alla som är utklädda får ett påskägg. I fornsalen i Visby anordnas påsklovsaktiviteter för de yngre skattjakt, lösa olika mysterier eller varför inte påskpyssla lite.

En dag på stranden eller på Närsholmen

En härlig utflykt kan vara en dag på stranden, fast man kanske inte badar utan tar en härlig promenad har lite picknick och leker lite. Vi brukar också åka till Närsholmen som du kanske känner till från reklamfilmer, då det är en populär inspelningsplats. Många har säkert sett Volvos reklam Vintersaga där både Närsholmen, Hoburgen och fyren på Stora Karlsö finns med

Volvos Vintersaga, där bla. Närsholmen, Hoburgen och Stora Karlsö finnes med.

Det mesta öppnar under påskveckan

Under påsken håller butikerna och ateljéerna öppet, restaurangerna öppnar upp och det mesta kommer till liv under våren och gästerna börjar strömma in. Besök gärna Gotlands konfektyr för att köpa era chokladägg och praliner till era påskägg, de är inte bara vackra att se på utan också väldigt goda. Runt om på Gotland så finns det många konstnärer som har sina ateljéer öppna under påsken. Så passa på att åka runt för att inspireras av lite konst, för att hitta till de olika konstnärerna kan man använda sig av hemsidan Öppna ateljéer där de finns en karta.

Vad kan man hitta på om det är riktigt kallt under påsken?

Påsken kan ju även infalla tidigt och då kan det vara riktigt kallt, självklart kan man göra allt som är skrivit ovan fast med lite varmare kläder. Har man hyrt en stuga eller ett hus så kan man hoppas på att dom har en kamin så man kan elda lite. Påsken kommer med en massa pyssel så färga ägg eller klä påskriset, anledningen till att man äter mycket ägg under påsken är att innan påsk kom en lång fasta och då samlade man på sig en massa ägg. Om man vill hitta på någon utflykt där det inte behövs varma kläder så kan man alltid gå på museum. I Visby har man ett stort antal museum att besöka Fornsalen, Gotlands konstmuseum, Gotlands museum. Eller så tar man så norrut och besöker Bergmancenter på Fårö, där kan man också besöka hembygds museet Fårö museum.

Nu får man hoppas att ni får en oförglömlig påsk på Gotland med allt som hör till, god mat och godis och en massa ägg. Glöm inte att hälsa på de söta små lammungarna som med lite tur kommer vara helt nyfödda.