Fårö kursgård

  • Skriven av: Andreas
  • Tid för att läsa: 4 min.

Fårö Kursgård är en konferensanläggning som ligger på Fårö, belägen norr om Gotland. Ursprungligen var Kursgården ett beredskapsläger under andra världskriget, men i början av 1950-talet blev det en utbildningsplats för Frivillig Befäls Utbildning (FBU). Sedan dess har Kursgården utvecklats till en modern konferensanläggning.

Idag är Fårö Kursgård en populär plats för företagskonferenser, teambuilding och andra evenemang. Anläggningen har flera olika lokaler för möten och evenemang, inklusive en stor aula, mindre seminarierum och en restaurang. Dessutom finns det många aktiviteter som kan utföras på området, inklusive vandring, cykling, fiske och mycket mer.

Fårö Kursgård är också känt för sin vackra omgivning, med närhet till både havet och naturen. Det finns flera stränder i närheten av anläggningen, inklusive Sudersand, som är en av Gotlands mest populära stränder. För den som vill utforska Fårö finns det också många sevärdheter, inklusive Fårö kyrka, Fårö fyr och Ingmar Bergmans sommarhus.

Historia

Ursprung

Fårö Kursgård grundades som ett läger under andra världskriget. Efter kriget började FBU (Frivillig Befäls Utbildning) använda lägerplatsen för utbildning och träning. Det var under början av 1950-talet som Fårö Kursgård började utvecklas och ursprunget till dagens kursgård är alltså ett beredskapsläger från andra världskriget.

Utveckling

Sedan 1950-talet har Fårö Kursgård gradvis utvecklats till en modern kurs- och konferensanläggning. Idag är Kursgården en av Gotlands mest populära platser för konferenser och andra evenemang. Försvarsutbildarna är fortfarande en av huvudaktörerna i verksamheten och arrangerar olika kurser och utbildningar på Kursgården.

Under årens lopp har Fårö Kursgård utvecklats och moderniserats för att möta behoven hos dagens konferensgäster. Idag har Kursgården moderna konferenslokaler, restaurang, hotellrum, vandrarhem och stugor. Kursgården är också omgiven av vacker natur och ligger bara några minuters promenad från stranden.

På Fårö Kursgård kan man delta i olika aktiviteter och upplevelser, som till exempel cykling, vandring, bad, fiske och mycket mer. Kursgården är också en utmärkt utgångspunkt för att utforska Gotlands rika kulturhistoria, med många sevärdheter och platser att besöka.

Faciliteter

Fårö kursgård karta

Boende

Fårö Kursgård erbjuder olika typer av boenden för sina gäster. Det finns rum i vandrarhemmet, stugor för självhushåll samt hotellrum. Rummen i vandrarhemmet är enkelt inredda och har delade badrum. Stugorna har eget kök och badrum och är lämpliga för större sällskap. Hotellrummen är bekvämt inredda och har eget badrum.

Mat och dryck

Gästerna på Fårö Kursgård kan välja att äta i restaurangen eller laga mat själva i stugorna. Restaurangen serverar frukost, lunch och middag. Maten är tillagad med lokala råvaror och det finns möjlighet att anpassa maten efter allergier och specialkost.

Mötesrum och utrustning

Fårö Kursgård har flera mötesrum i olika storlekar. Alla mötesrum har modern utrustning som projektor, whiteboard och ljudanläggning. Det finns också möjlighet att hyra datorer och annan teknisk utrustning vid behov.

Rekreation

Fårö Kursgård ligger nära havet och det finns möjlighet att bada och sola på den fina sandstranden. För den som vill röra på sig finns det cyklar att hyra och flera vandringsleder i området. Det finns också möjlighet att spela tennis, boule och minigolf på området.

Aktiviteter

Fårö Kursgård erbjuder sina gäster ett brett utbud av aktiviteter både inomhus och utomhus. Här finns något för alla, oavsett ålder och intresse.

Inomhusaktiviteter

Om vädret inte tillåter utomhusaktiviteter finns det flera alternativ inomhus. Fårö Kursgård har en bastu för både damer och herrar, samt en tvättstuga för gästernas bekvämlighet. För den som vill koppla av finns det möjlighet att besöka biblioteket som har ett utbud av enklare litteratur. För den som vill hålla sig uppkopplad finns trådlöst internet tillgängligt på hela anläggningen.

Utomhusaktiviteter

Fårö Kursgård ligger på en fantastisk plats med närhet till både hav och natur. Här finns möjlighet att utforska Fårös vackra raukområden och stränder. För den som vill uppleva mer av ön finns det möjlighet att hyra cyklar och utforska ön på egen hand. Fårö Kursgård erbjuder även guidade bussturer där lunch eller kaffe kan serveras efter beställning.

För den som vill prova på något annorlunda finns möjlighet att delta i en Gotlandsafton med gotländsk matkultur eller anordna ett eget festarrangemang, såsom bröllop eller årsdagar.

Bokning och priser

Fårö Kursgård erbjuder olika typer av boendealternativ för sina gäster. Det finns enkelrum, dubbelrum och familjerum tillgängliga. Priserna för boendet varierar beroende på vilken typ av rum som önskas och vilken tidpunkt på året man vill boka.

Enkelrum kostar 550 kr per natt under högsäsong det går även att köpa till sänglinne och handduk samt frukost.

Att boka boende på Fårö Kursgård är enkelt och smidigt. Gästerna kan antingen ringa eller maila kursgården för att göra en bokning. När bokningen är gjord kommer en bokningsbekräftelse att skickas ut till gästens e-postadress. Betalning för boendet görs på plats vid ankomst.

Relaterade artiklar