26 platser du inte får missa på Gotland i sommar [2023]

  • Skriven av: Andreas
  • Tid för att läsa: 26 min.

Det finns platser du inte får missa på Gotland även om du har besökt Gotland många gånger kan det enkelt bli att man går lite på rutin och åker dit man brukar för att bada, uppleva naturen och äta.

Har du inte varit på Gotland tidigare kan det också vara svårt att veta vad man ska göra på Gotland. Vilka platser skall man se? var ska man gå för att äta en bit god mat eller en god fika? Vilka raukar får man inte missa? 

Här kommer vår lista över 25 platser på Gotland du inte ska missa i sommar.

  1. Pensionat Holmhällar
  2. Langhammars Raukområde på Fårö
  3. Bada och Sola: Norsta Auren på Fårö
  4. Bungenäs
  5. Katthammarsviks Rökeri 
  6. Sysne på Östergarnslandet
  7. Blå Lagunen
  8. Lickershamn
  9. Guldkaggen i Burgsvik
  10. Stora Karlsö
  11. Gotska Sandön
  12. Hoburgen: Vacker väg
  13. Furillen
  14. Bergmancenter på Fårö
  15. Kutens Bensin & Creperie Tati
  16. SuderSannas Grill och Bar
  17. Kallis Visby (Kallbadhuset)
  18. Etelhems Krukmakeri 
  19. Stranden i Ljugarn
  20. Folhammars Raukområde
  21. Närsholmen
  22. Närshamns rökeri & fisk
  23. Burgsviks Havsbastu
  24. Botaniska trädgården i Visby
  25. Gangvide Farm
  26. Smöjen

1. Pensionat Holmhällar

På Pensionat Holmhällar har nästan tiden stått stilla. Det drivs fortfarande av samma familj och startades av Calle Hansén pappa redan 1949. Han har själv arbetet där varje sommar sedan 1966. Pensionatet ligger inbäddat i fantastisk miljö med vindpinad tallskog och precis vid en tre kilometer lång strand. Några hundra meter bort finns även ett vackert raukfält. Detta är en av de platser du vekligen inte får missa på Gotland. Vi återkommer i princip varje gång vi är på Gotland.

Pensionat Holmhällar

Pensionatet har halvpension i och det drivs i en traditionell anda. Antalet återkommande gäster är hela 85% och stamgästrekordet är 55 år! så för en utomstående kan det vara utmanande att boka ett boende på pensionatet.

Om man vill uppleva denna fantastiska plats utan att bo här rekommenderar vi att man kommer förbi och äter lunch. Det brukar vanligtvis vara säsongsöppet från maj till september. 

Flaggstång Holmhällar. Platser du inte får missa på Gotland
Flaggstången vid Holmhällar på Gotland

Du kan läsa mer om Holmhällar i denna artikel: Holmhällar: Pensionat, bad och Raukar och Pensionat Holmhällars egna hemsida hittar du här: Pensionat Holmhällar

2. Langhammars Raukområde på Fårö

Raukområdet på Fårö är kanske ett av de mest kända på Gotland. Det ligger naturreservat på Fårö och det blev klassat som ett naturreservat redan 1931. Här finns de kända raukarna som finns illustrerade på den svenska 200 kronorssedeln, runt om i området ligger härliga stenstränder och vikar.

Raukarna som nästan är 10 meter höga sticker ut i ett väldigt kargt, stenigt landskap där det ej finns så mycket växtlighet. Det är verkligen värt ett besök framförallt om du ej har varit här innan. Det är verkligen en unik plats i Sverige och en av de unika platser på Gotland du inte får missa.

Langhammars Raukområde på Fårö

I den här artikeln kan du läsa mer om de olika raukområdena på Gotland och Fårö:
13 Raukområden på Gotland: Våra bästa tips

3. Bada och Sola: Norsta Auren på Fårö

Ibland vill man bara komma bort en stund från proppfulla stränder med kommers och liv och rörelse. På Norra Fårö så finns det en unik strand du verkligen bör uppleva.

Är vi på Fårö besöker vi alltid Norsta Aurar oavsett årstid.

Norsta Auren är en naturlig sandstrand längst upp på spetsen på nordöstra Fårö. Stranden är konvex och dess storlek och utformning varierar över tid beroende på väder och vind. Det är en oerhört lång strand (4 km),  den är även bred, vacker och ödslig strand. Sanden är väldigt finkornig och det är långgrunt. I anslutning till stranden finns det även sanddyner så är det en blåsig dag går det att hitta en skyddad plats där.

Norsta Auren på Fårö
Norsta Auren på norra Fårö

Här kan du i princip få vara helt ensam på stranden om du är beredd att promenera en bit. Här saknas dock faciliteter, så glöm inte att ta med ditt skräp. Vid Fårö Fyr finns det toalett och möjlighet att slänga skräp.

Förra året (2022) blev en strandskyddsdispens indragen, så det finns tyvärr färre parkeringsplatser än normalt. Parkeringen vid fyren är tyvärr tillsvidare avstängd.

4. Bungenäs

Straxt söder om Fårösund ligger en stor halvö som heter Bungenäs. Den är 165 hektar stor och ca 41 hektar är idag naturreservat. Om ni är på Norra Gotland eller har bestämt er för att göra en utflykt till Norra Gotland så är Bungenäs en fantastisk upplevelse som man inte bör missa, som passar för både barn och vuxna.

Bungenäs har tidigare varit ett kalkbrott som då var Gotlands största. Verksamheten startade 1906 och lades ner 1963. Då tog försvaret över platsen och det blev ett militärt övningsområde där privatpersoner ej hade tillträde. 

Logementsäng på Bungenäs

Sedan 2005 är Bungenäs öppet för allmänheten. Området är dock bilfritt och det finns tydliga spår efter tidigare verksamhet.  Djupa kalkbrott, en gammal konsumbutik, arbetarmatsalen, höga kalkugnar och rester av militär verksamhet som bunkrar, bergrum och en militär hinderbana.

Bungenäs

När man kommer till parkeringen så är det en bit att gå för att komma till restaurang och konsthall men det är härlig promenad med massor att se. Tidigare kunde man även låna cyklar för att ta sig fram i området, det är tyvärr ej längre möjligt då det missbrukades.

I Bungenäs kan man bla. uppleva  

  • En unik naturupplevelse och stressfri miljö
  • Det är fritt från bilar
  • Livemusik 
  • Vernissage
  • Bada och Sola
  • Restaurang
  • Spåren av tidigare kalkindustri
Bungenäs
En varm sommardag och kall öl på Bungenäs, det är inte helt fel.

Vill du läsa mer om om Bungenäs så hittar du en artikel här: Vad gör man på Bungenäs? Våra bästa Tips!

5. Katthammarsviks Rökeri 

Katthammarsviks rökeri har alltid funnits där, det är i alla fall min upplevelse även för generationen innan mig. Självklart är det inte riktigt så, men det har funnits sedan 1943 och det är samma familj som har drivit det i tre generationer och de har också öppet året runt. Är du i Katthammarsvik så är detta en av de platser du verkligen bör uppleva på Gotland och Katthammarsvik. Den fantastiska havsnära miljön i kombination med den utsökta maten är något du kommer längta tillbaka till under vinterns mörka månader.

Katthammarsviks gästhamn
Gästhamnen i Katthammarsvik

På Katthammarsvik rökeri röker man fisken på traditionellt sätt med alved, alspån och enris. De vedeldade ugnarna har sitt ursprung från 1940-talet så det finns en enorm tradition, samlad erfarenhet och ett hållbarhetstänk.

Några av våra favoriter på menyn är fisksoppan, varmrökt lax med romsås och räklådan.

Här kan du läsa mer om Katthammarsvik och Östergarnslandet: Vad gör man i Katthammarsvik och på Östergarnslandet

Katthammarsvik Rökeri
Katthammars Rökeri

På Katthammarsviks Rökeri är det mycket barnvänligt, det finns både lekplats och en riktigt bra barnmeny.

På Katthammarsviks Rökeri är det mycket barnvänligt, det finns både lekplats och en riktigt bra barnmeny.

6. Sysne på Östergarnslandet

Sysne på Gotland ligger i princip så långt österut man kan komma i Sverige. Den karga steniga miljön är fantastisk och bör verkligen upplevas. 

Sysne fiskebutik

Vid Sysne Fiskeläge ligger Sysne Fiskbutik som är ett familjeföretag som har funnits i närmare 30-år närmare bestämt 1993. Det startades av Sten Nordin och Monica Larsson och nu har sonen Leo med sambo tagit över verksamheten. Leo fiskar själv och rökarna har de även byggt och utvecklat själva. Fisken röks med kottar vilket ger en väldigt hög temperatur och under en sommarsäsong går det åt ca 200 säckar kottar. De boende i närheten brukar hjälpa till och donera sina kottar när de röjt upp på sina egna tomter.

Sysne fiskbutik är en av våra absoluta favoriter, det har nog inte gått en sommar utan att vi har varit där och suttit nere vid fiskebodarna och avnjutit rökt fisk eller räkor. Ett tips är att alltid ha en kylväska i bilen så om man har vägarna förbi så kan man enkelt köpa med sig lite rökt fisk till dagens middag. För dig som undviker kolhydrater, så kommer du garanterat hitta råvaror som gör dig supernöjd.

Vi föredrar den rökta laxen, rökta laxfenor och rökt flundra. Det finns också fina egenproducerade och närproducerade tillbehör för att få ihop en hel måltid. Beroende på hur fiskekvoterna ser ut så kan du till och köpa vildfångad östersjölax. Vill du bara ta en fika och njuta av den fantastiska miljön så finns det även kaffe och glass. Vilket barnen brukar uppskatta betydligt mer än rökt flundra.

Här kan du läsa mer om Sysne, Katthammarsvik och Östergarnslandet: Vad gör man i Katthammarsvik och på Östergarnslandet?

7. Blå Lagunen 

Om man vill uppleva något annat än stränder så är Blå lagunen en härlig plats att besöka på sin Gotlandssemester.

Blå Lagunen Gotland: Foto: Jan Ainali, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Blå Lagunen på Gotland är ett tidigare Kalkbrott som har iordningställts som en badplats.som  på Gotlands nordligaste spets nära Ar. Avståndet från Visby till Blå Lagunen är 57 km och det tar drygt 50 minuter köra. För att hitta dit tar man landsväg 148 mot Fårösund, sen vänster vid Bunge kyrka vid Ar och sedan finns det en grusväg mellan Bästeträsk och havet därifrån är det skyltat till Blå lagunen. Det finns parkeringsplatser men under högsäsong med bra väder kan det tyvärr snabbt bli fullt.

Det är helt klart värt ett besök mellan alla strandbesöken. Blå lagunen var ett av de större kalkstensbrotten på Gotland, men idag är Blå lagunen en plats för de som vill bada och sola, 

Det finns en liten strand, men annars är det mest klippor runt om. Vid strandremsan kan man stå i vattnet men det blir djupt ganska snabbt så håll extra koll på barnen. 

I den här artikeln kan du läsa mer om Blå Lagunen på Gotland: Hur hittar man till kalkstensbrottet blå lagunen på Gotland?

8. Lickershamn

Tre mil norr om Visby hittar man en liten vacker fiskeby som heter Lickershamn som ligger i Stenkyrka socken. Det är ett litet samhälle där man bland annat hittar ett fiskeläge, rökeri, restaurang, bastu och den högsta rauken som finns på Gotland som heter Jungfrun. Det finns även Campingplats och gästhamn för de som kommer med båt.

Lickerhamn är perfekt för både en dagsutflykt men även plats man kan stanna längre på.

Här kan du läsa mer om Lickerhamn: Lickershamn på Gotland

9. Guldkaggen i Burgsvik

I Burgsvik hittar man den härliga sommarrestaurangen Guldkaggen, på sikt hoppas ägarna att det ska kunna ha öppet året om men nu är det öppet från veckan innan midsommar till slutet av augusti. Det är Danyel Couet som står för menyn och är även en av delägarna som har byggt upp Guldkaggen. På menyn kan man hitta allt från lite enklare måltider så som sallad, pizza, fisk och en massa gott. Maten passar alla och ska inte vara för fin utan alla ska känna sig välkomna. 

Innan har den stora byggnaden stått tom, men om man blickar tillbaka så kom Barbro Eriksson med sina tre barn till Burgsvik och köpte hamnmagasinet, till en början var det inte tänkt att hon skulle starta en restaurang men det var fler båtgäster som frågade om kaffe och tillslut erbjöd hon gräddade våfflor och glass. 

Restaurang Guldkaggen ligger i hamnen och har en vacker utsikt över stranden och havet som ligger framför byggnaden. Man under högsäsong hyra Paddleboard (SUP) eller kajak om man vill hitta på något innan eller efter sitt besök.

Här kan du läsa mer om Burgsvik: Burgsvik på södra Gotland: Våra bästa tips

10. Stora Karlsö

Stora Karlsö ligger ca sex kilometer väster om Ekstakusten på Gotland som ligger på den Gotländska västkusten. Stora Karlsö är ca 1,5 km i nord sydlig riktning och ca två kilometer i öst-västlig riktning. Under sommarhalvåret (maj-september) tar man sig enkelt till Stora Karlsö med båt från klintehamn. I priset för båtbiljetten ingår även en guidad rundtur.

På Stora karlsö finns en fantastisk natur och ett rikt fågelliv. På ön finns det restaurang, vandrarhem och i den gamla fyrbyn finns det också möjlighet att övernatta.

Stora Karlsö
Stora Karlsö

Det finns även gästhamn för de som kommer med egen båt, glöm inte att kontakta gästhamnen ett dygn innan så du vet att det finns plats i hamnen. Bredvid hamnen finns det en fin badstrand och det som många fascineras av är hur klart vattnet är här och det är nästan svårt att förstå att man befinner sig i Sverige.

I den här artikeln kan du läsa mer om Stora Karlsö: Vad gör man på Stora Karlsö?

11. Gotska Sandön

Gotska Sandön ligger ca 40 km norr om Fårö och man hör redan på namnet att ön till stor del består av sand. Man behöver nödvändigtvis inte utgå från Gotland för att besöka Gotska Sandön, men det är det vi tycker är enklast då vi oftast är på Gotland under sommaren. Om du vill åka till Gotska Sandön från fastlandet så går det båtar från Nynäshamn. Under högsäsong brukar man även kunna ta en dagstur från Fårösund.

Gotska Sandön. Foto: Ingeborg van Leeuwen from Stockholm, Sweden, CC BY 2.0, via Wikimedia Commons

Gotska Sandön har både en fascinerande historia och Natur. Här finns inga restauranger och moderna faciliteter, åker man med barn så är det ett äventyr de kommer minnas för livet. 

Ett tips är att om man ser att väderprognosen ser bra ut för överskådlig tid, boka biljetter i så god tid som möjligt då det snabbt blir fullbokat under högsäsong vid vackert väder.  

I den här artikeln kan du läsa mer om Gotska Sandön och bra saker att känna till innan du åker: 

12. Hoburgen: Vacker väg

Hoburgen och Hoburgsgubben känner de flesta redan till, men alla känner inte till “vacker väg”. Vägen går längs ett naturreservat som heter Husrygg hela vägen fram till Hoburgen. Området är oerhört vackert det är en fantastisk utsikt och ett väldigt vackert landskap.  Längs vägen ligger även Stenmuseet vid Kettelvik. Om du ska åka till Hoburgen så bör du verkligen ta den här vägen dit.

Läs gärna den den här artikeln om du vill veta mer om Hoburgen och dess omgivning. 

13. Furillen

Furillen som även kallas Furilden är en ö med landförbindelse på Gotlands Nordöstra kust. Här har det fram till 70-talet drivits kalkstensindustri. Furillen har även varit ett militärt skyddsområde långt in på 90-talet. Det fanns radarstationer förlagda här, nu är dessa avvecklade men det finns fortfarande militära skyddsobjekt kvar på ön. 

Furillen

Idag är Furillen mest känd för den unika miljön och de gamla kalkindustrins fabriksbyggnader som numera är hotell och konferensanläggning.

Miljön är som sagt väldigt unik och det har lockat många fotografer och filmskapare inom både musik mode och film.

Vid Furillen finns även en liten strand om man vill ta sig ett dopp.

Vill du veta mer om Furillen så tipsar vi om denna artikel vi skrivit om Furillen: Vad är Furillen? – Utforska Gotland

14. Bergmancenter på Fårö

Är man film och kulturintresserad är ett besök på Bergmancenter på Fårö nästan ett måste.

Ingmar Bergman är känd internationellt för sina filmer och teaterpjäser, han anses vara en av de största regissörerna inom filmhistorien. Många av hans filmer spelades in på Fårö och i dessa kan man kan uppleva mycket av dess natur och landskap. Han föddes 1918 och dog 2007 när han var 89 år han ligger begravd på Fårös kyrkogård.

På Fårö hittar man Bergmancenter precis intill Fårös museum, här får man ta del av Ingmar Bergmans liv och vad han har skapat. Det finns en del som är permanent och så kommer det några tillfälliga utställningar ibland.

Bergman Center
Bergman center på Fårö

Bergman center har även ett bibliotek där man kan hitta böcker som är relaterade till Ingmar Bergman eller Fårö och dess historia. För den som blir sugen på att se en film så visas det filmer från Ingmar Bergman men även andra filmer. Skaparverkstan som finns för barn är en härlig ateljé där barnen och även vuxna får skapa fritt med olika material så som lera, papper, paljetter, tyg och mycket annat. Det kostar en liten slant per barn och man få då testa på olika saker.

Här ligger caféet Törst som servera gott kaffe och te. Fokus för Törst är just deras olika kaffesorter. Men dom har även saker att äta såsom smörgåsar och bakverk.

Här kan du läsa mer om Fårö:

15. Kutens Bensin & Creperie Tati

Vid  Kutens bensin ligger Crêperie Tati som serverar galetter och crepes man kan välja mellan att äta med söta saker på eller lite matigare. Här finns även Slow Train Bed & Breakfast, Elsies café.

Kutens bensin är ett ställe med allt från gamla bilar till roliga saker att titta på. Det mesta är inspirerat från 50-talet och man kan lyssna på rock från jukeboxen.

Kutens Bensin

Har man ett musikintresse och är intresserad av live-musik är det ett ställe för dig. Thomas Lindholm som har drivit stället i mer än 30 år har är starkt influerad av amerikansk 50-talsmusik och kultur. Här kan man bland annat hitta James Dean gamla Chevrolet från 1939.

För många år sen fick jag höra honom tala om sitt liv och historien bakom Kutens bensin från svartklubb fram till dagens verksamhet. Det får bli en separat artikel om detta i framtiden.

Men Kutens Bensin & Creperie Tati är helt klart värt ett besök, åk gärna dit på en udda tid för att undvika köerna som ofta uppstår under högsäsong. Har du ett musikintresse så skall du verkligen verkligen gå dit när det är livespelning. Många stora artister har spelat där genom åren.

16. SuderSannas Grill och Bar

Om man är uppe på Fårö och är nära Sudersand så ska man ta sig till den mysiga restaurangen SuderSannas där man kan ha en härlig after beach eller lunch. 

Det ligger på stranden och man sitter vid bord som är placerade så att man kan hitta både lä och lite skugga, enkelt men med en härlig atmosfär.  Det serveras hamburgare, sallader och pommes frites. De har fullständiga rättigheter så om man vill ta en kall öl eller ett glas rosé finns även det. 

Suder Sannas Bar och Grill på Fårö

I området kan du även bo antingen på campingen eller i stugor eller radhus. För barnfamiljen finns det en pool eller minigolf och en lekpark. 

Här kan du läsa mer om Fårö och Sudersannas: Vad ska man göra på Fårö?

17. Kallis Visby (Kallbadhuset)

Många känner till Kallis i Visby men långt ifrån alla har varit där och många har kanske förutfattade meningar. Här kan du läsa lite om historien bakom Kallis och varför vi tycker det är ett ställe som verkligen är värt att besöka om du är på Gotland.

Kallis och Kallbadhusets historia

Redan 1912 uppfördes en byggnad mellan Almedalen och Visby hamn som fick namnet Kallbadhuset. Innan dess fanns det även en byggnad i närheten som nu ersattes. Så det finns en lång historia av bad i detta område. Platsen och byggnaden kallades Kallbadhuset.

Platsen är ju väldigt bra utvald, centralt i Visby så att alla kan få tillgång till en fantastisk plats för sol och bad mitt i staden istället för att behöva resa till en strand kan man enkelt promenera ner till badet.

1958 var det dags igen för förändring, det nuvarande badet ersattes igen och kallades nu för Visby Havsbad.

Kallis på 2000-talet

I början av 2000-talet lade kommunen planer för en ny kongresshall i området vid den södra strandpromenaden, då ville man även se över hela området så att det skulle få en uppfräschning. 

Efter mycket debatt blev det klart att bygga en helt nytt Kallbadhus med Krog och restaurang samt tillhörande brygga och strand. 2007 stod bygget klart och Kallbadhuset kom att få namnet Kallis. Bakgrunden till namnet vet jag inte riktigt till men det är för oss boende i Stockholm ett vanligt språkligt förkortning. T.ex. mellanmål blir mellis, Rålandhovsparken blir Rålis, Medborgarplatsen blir Medis, Förskola blir föris osv. 

Jag skulle vilja påstå att det 2007 skrevs modern historia i Visby. Den första säsongen blir en total succe men även en stökig sådan. Arrangörerna anklagades för brott mot alkohollagen blev varnade av kommunen. Men någon brist på gäster var det inte och de allra flesta gästerna var lyriska.

Kallis har haft en väldigt bra Line-up av artister. Tex. Avicii, Axwell Sebastian Ingrosso, Kaskade och Robin Schultz för att nämna några.

När skall man besöka Kallis?

Man brukar säga att livet består av olika faser, här kommer olika anledningar till varför du skall besöka Kallis beroende på var du finner dig i livet och vad du uppskattar.

  • Är du ung och partysugen skall du besöka Kallis under vecka 29, den så kallade Stockholmsveckan. Det blir inte mer party än så. Du behöver dock planera lite och köpa biljetter i förväg till de stora eventen annars riskerar du att inte komma in över huvud taget.
  • Om du är partysugen och inte superung längre, så är det vecka 30 som gäller. Även här rekommenderas förköp när det är stora event. Biljetter hittar du på https://kallisvisby.se/
  • Är du ute efter att ta en drink i solen eller äta en bit i en härlig miljö precis vid havet så skall du absolut slinka in på Kallis. Du kommer inte bli besviken. Menyn hittar du här: Meny Kallis Visby
  • Bor du i Visby under semestern på Gotland? Smit ner till bryggan vid Kallis och ta ett dopp! Bättre start eller avslut på dagen är svårt att hitta!

Biljetter hittar du på https://kallisvisby.se/

  • Om du är på besök i Visby övrigt tid på året så är Visby Sockenbastuförening bastu öppen. Bastu och vinterbad är en svårslagen kombination. Mer info finner du här: 

Visby sockenbastuförening upa – Home | Facebook

Kallis 2008

Så här såg det ut för länge sedan när Kallis nästan var nytt 2008.

Kallis 2019 – Sista sommaren innan Pandemin

Kallis under V29 sen sk Stockholmsveckan i Visby

18. Etelhems Krukmakeri 

Etelhems Krukmakeri ligger 40 kilometer söder om Visby nära Garda. Här kan man köpa keramik som har tillverkats av över 30 olika keramiker. 

Det finns allt från krukor, skålar, tekoppar och mycket annat, det finns olika stilar som passar alla. Under sommaren så kan kan man även se hur keramikerna arbetar. Här finns en restaurang där man kan köpa bullar och annan fika. Två dagar i veckan erbjuder de pizza på kvällen som är vedugnsbakad. 

För de som vill prova på att dreja själv så kan man få göra det. Det finns både drop-in tider och då kan man få stå i kö. Men det går även bra att boka tider för drejning. Detta passar bra både för vuxna och barn.

Öppettiderdrej-stugan alla dagar 10-22
Pris200 kr per person för en(1) timmes drejning
Bokning0498-49 40 35
Kontrollera även aktuell information här: Prova-på-drejning — Etelhems Krukmakeri

19. Stranden i Ljugarn

Ljugarn är en ort på Gotland som ligger 45 kilometer från Visby, där man hittar det mesta men en sak som finns är en fantastisk strand som är en kilometer lång.

På stranden kan man hitta lite lugnare platser men även ställen där det är mer livat och håll igång, man kan spela beach volleyball, minigolf och äta på restaurang.

Ljugarns Strandcafé

Om man kommer med bil finns det parkeringsplatser längst stranden och där finns det även bajamajor.

På stranden ligger även restaurangen Ljugarn Strandcafé där man kan äta gott och lyssna på livemusik, det finns även en kiosk som säljer glass och annat gott.

När man är i Ljugarn finns många små butiker som man kan besöka där man kan hitta kläder, keramik och inredningsprylar. För den som är hungrig ligger det flera restauranger runt om i Ljugarn allt från hamburgare, tapas, fisk, våfflor och även lite finare restauranger för den som vill ha det.

20. Folhammars Raukområde

Om du är på södra Gotland eller rentav tillbringar sommaren i Ljugarn så är Folhammars Raukområde norr om ljugarn verkligen värt ett besök. Här finns det ett relativt stort raukområde. 

Folhammars raukområde

Naturreservatet börjar vid mynningen av Halsgårde å sträcker sig till Vitvärs fiskeläge. Själva raukområdet är ca 500 meter långt och raukarna är upp till sex meter höga. Raukfältet inramas av klapperstensstränder och både i norr och i söder övergår raukfältet till sandstränder. 

Ett perfekt ställe att åka till om du vill göra en utflykt, här finns grillplats och faciliteter och man hittar även fina sandstränder bara en kort promenad bort.

Faciliteter

  • Toalett (torrdass)
  • Sittplats bänkar och bord
  • Grillplatser

Här kan du läsa mer om raukar på Gotland: 13 Raukområden på Gotland: Våra bästa tips

21. Närsholmen 

Närsholmen är en halvö på Gotlands sydöstra kust som också är ett Naturreservat sedan 1986. Landskapet är flackt och savannliknande. Det är uppbyggt på vallar av strandgrus och växtligheten har starkt påverkas av att området under en lång tid har varit betesmark. Här finns enstaka glest stående enar och några dungar och ensamma tallar. För ett par hundra år sedan var Närsholmen en egen ö, vid det gamla sundet växer idag lövskog.

Fyren på Närsholmen

Under den sensommaren växer här stora fält med blåeld och ger ytterligare dimension till denna unika plats.

Eftersom platsen är så unik har den lockat flera filmskapare, genom åren har både reklamfilm, musikvideos och långfilmer spelas in här.

Nedan följer ett urval från dessa:

Lykke Li – I Follow Rivers inspelad på Närsholmen

Volvos reklamfilm vintersaga är delvis inspelad på Gotland på Närsholmen samt på Hoburgen

Offret 

På Närsholmen spelade filmskaparen Andrej Tarkovskij den sista scenen i sin sista film Offret

När fyr på Närsholmen

På Närsholmen finns också När fyr som är ett välkänt landmärke.

Fakta om När fyr

Byggår1872
Höjd16 meter
Elektrisk och automatiserad1961
FärgRöd med tre vita band
Lysvidd16,5 nautisk mil
N

Närsholmen Vandrarhem

I den gamla fyrvaktarbostaden vid fyren  på Närsholmen driver STF idag vandrarhem.

Där du finner flera rum i varierande storlek. Det finns även ett gemensamt fullt utrustat kök.

Vandrarhemmet brukar ha öppet mellan april till september. Aktuell information om vandrarhemmet finner du här : STF Närsholmen Fyr & Logi – Svenska Turistföreningen

22. Närshamns rökeri & fisk

Närshamn är en stor fiskehamn på Gotlands sydöstra kust. Öster om hamnen ligger naturvårdsområdet Närsholmen. 

Närshamns Rökeri & Fisk

Här i den gamla hamnen har Björn Meijel om är fiskare startat Närhamns Rökeri och fisk 2018 med hjälp av ett EU-stöd. Sedan sommaren 2021 har de byggt ut och erbjuder servering inomhus på kvällen. De serverar en fantastiskt bra Fish & Chips som numera att avnjuta på plats under kvällstid med ett glas vin eller en kall öl.  Det finns också gott om sittplatser utomhus i den fantastiska miljön vid havet.

Oavsett om du vill komma hit för en Glass och fika eller köpa med rökt fisk, rökta räkor eller äta lunch eller middag så kan vi verkligen rekommendera Närshamns Rökeri & Fisk.

Om du bor i När eller närheten så går det även bra att beställa råvaror.

Kontakt och aktuell information

Aktuell information hittar du här: VY-14 Silje / Närshamns Rökeri – Home | Facebook

Telefon: 070-699 59 11

Vid Närshamn finns det även en liten strand i direkt anslutning till badet. Brukar vara mycket uppskattat av barnen som springa och leka där.

Sittplatser Närshamns rökeri & fisk

Hamnbadet i När

Det är lätt att man blandar ihop Hamnbadet i När med den lilla stranden som ligger i direkt anslutning till hamnen. Hamnbadet i När ligger mellan Närshamn och Närsudden. Här finns en bajamaja, grillplats sittplats bänkar och bord. En superfin strand som  är mycket barnvänlig och långgrund.

Det är inte så välkänd denna strand men fler och fler hittar hit till denna lilla gömda pärla.

Hamnbadet i När

Ställplats och Gästhamn

I Närshamn finns det även en gästhamn samt ställplats för husbilar och husvagnar.

23. Burgsviks Havsbastu

Nere i hamnen finns det en havsbastu som drivs som en ekonomisk förening och uppfördes 2015 och sponsrades och byggdes av många lokala förmågor i Burgsvik. Både privatpersoner och företag gick in och sponsrade. 

Bugsviks Havsbastu:Foto: Bene Riobó, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Öppettider sommaren 19/6-14/8

OnsdagSöndag
Dam 17:00-18:30Mix 17:00-19:30
Mix 18:30-21:00Dam 19:30-21:30 
Priser och öppettider kan förändras över tid så dubbelkolla gärna här: Burgsviks havsbastu

Priser Burgsviks Havsbastu

Vuxna60 kr
Pensionärer40 kr
Ungdomar 12-1840 kr
Klippkort 10 ggr vuxen540 kr
Klippkort 10 ggr ungdom/pensionär260 kr
Barn under 12 år är gratis0 kr
Priser och öppettider kan förändras över tid så dubbelkolla gärna här: Burgsviks havsbastu

Bastun drivs som en ekonomisk förening och det går bra att bli medlem om man vill hjälpa till och  sponsra föreningen och får tillgång till bastun gratis under allmänna badtider och hyra hela anläggningen till reducerat pris. Du hittar mer information om medlemskap här.

24. Botaniska trädgården i Visby

Innanför ringmuren så hittar man den Botaniska trädgården som har funnits sedan 1855 och användes då mest som en handelsträdgård. Då kunde man hitta fruktträd, bär och andra grönsaker som man kunde äta och ha användning av. På den tiden hade man även en trädgårdsskola.

1930 renoverade man trädgården och gav det utseende man ser idag det man kan hitta i trädgården är en bäck, lusthus, rosor, solvisare och en örtagård. 

Den botaniska trädgården ligger i klimatzon 1 vilket gör att det är ett medelhavsklimat, så man kan odla valnöt, fikon och många andra exotiska växter.

Botaniska Trädgården i Visby

25. Gangvide Farm

Gangvide Farm är en stor gård som ligger i När, socknen Stånga det tar ungefär en timme att köra från visby med bil. 

Här kan man hyra stugor allt från lite större stugor på 40 kvadratmeter till mindre för bara två personer, det går även att hyra en del av huvudbyggnaden. På området kan man även hyra en ställplats för husvagn, husbil eller tält. Man omges av en vacker omgivning och Närsån där man kan både paddla, åka kanot eller sup bräda. För de som gillar att fiska så har de även resurser för detta på Gangvide men man måste kunna visa upp sitt fiskekort.

Närsån straxt innan den mynnar ut i havet

På gården finns det även djur vilket är väldigt roligt för barnen, det finns hästar, kaniner, höns och katter. Gangvide farm är ett perfekt ställe att besöka om barnen behöver springa av sig lite några timmar.

Här kan du läsa mer om paddling på Närsån: Var paddlar man kanot på Gotland? (Våra 10 favoritställen)

26. Smöjen

Vindkraftverk vid smöjens kalkbrott på Gotland
Vindkraftverk vid smöjens kalkbrott på Gotland

Smöjen är en unik plats på Gotland med flera kalkbrott. Det gamla industriella arvet, stranden, de vattenfyllda kalkbrotten, hamnen och den ständiga närvaron av vindkraftverkens surrande gör ett besök till en väldigt unik och minnesvärd upplevelse. 

Till Smöjen åker du om du vill bada i kalkbrott, i havet eller bara uppleva de imponerande omgivningarna. Området är inte speciellt barnvänligt och det saknas faciliteter. Under sommartid finns det dock en slamtoalett vid stranden. Du kan läsa vidare om Smöjen i vår artikel.

Källor