Vad är Furillen?

  • Skriven av: Sofia
  • Tid för att läsa: 7 min.

När man vill besöka en unik plats och vacker omgivning ska man besöka Furillen på norra Gotland.

Vad är Furillen? På norra Gotland kan man hitta ön Furillen som är fyra kvadratkilometer stort det finns en landförbindelse så att man lätt kan ta sig över via Lergravskusten. En del av Furillen är ett naturreservat där det finns vackra ängar och blommar och med en karg och vacker kustlinje och vackra vyer vart man än vänder blicken. Den andra delen är den delen som har lite bebyggelse. På ön ligger Fabriken Furillen som i modern tid har gjorts till hotell, resturang och konferensanläggning. Där kan man bo och leva i rum som är inredda med en skandinavisk minimalistisk anda. Om man har vägarna förbi kan man äta på Furillens resturang där de tillagar maten med närodlade råvaror, eller så packar man sin egen matsäck och sätter sig vid stranden för att njuta av utsikten. Ön Furillen tros ha fått sitt namn för över 500 år sedan då det brann på hela ön. Tidigare har man använt Furillen till betesplats för de gotländska bönder, ända fram till till 1970 talet så var det ett aktivt kalkstensbrott, med en massa stenkross. Det är väldigt vackert att ta sig upp på grusschakten för att få en utsikt över ön, havet och kunna blicka ut över horisonten.Långt fram in på 1990 talet var det militärområde, militären har fortfarande skyddsobjekt kvar på ön men inget som är aktivt. Det har även framkommit att ön har använts för säljakt detta var på 1650 talet. Idag används Furillen för olika modemagasin, fotoreportage, musikvideos och olika reklamfilmer. Av hela ön ägs idag 580 hektar av entreprenören Johan Hellström som driver Fabriken Furillen, allt från importer till användandet av materiel har ett miljötänk bakom sig. På Furillen ska man även kunna avnjuta deras egen gin och i en framtid få vara med och se deras gingård.

Furillens historia

Det sägs att Furillen fick sitt namn efter branden som härjade under medeltiden som tog många skogar runt om på ön. Från början så fick de gotländska bönderna använda marken för bete., då behövde de betalade skatt för detta. Senare sägs det att Visborgs slott använde Furillen och hade sina lamm på ön 157 stycken för bete. Furillen utarrenderades sedan då användes ön för att lämna sex stycken tunnor kärra varje år, detta var på slutet av 1500 talet. Med hjälp av en revisionsbok har man fått fram att Furillen användes till säljakt. Från 1900 talets början fram till 1970 talet hade Furillen ett aktivt kalkstensindustri där de bland annat drevs av Stockholms Superfosfat Fabriks AB under ett tag. Militären har använt Furillen som militärt skyddsområde fram till 1990 talet, där två stycken radarstationer ligger dessa är idag avvecklade. Men militären har fortfarande skyddsobjekt kvar på ön. Idag är Furillens främsta användning turistnäring där människor runt om hela världen har hört talas om eremitkojorna och den unika naturen runt om Fabriken Furillen.

Bo på Furillen

Om man väljer att bo på Fabriken Furillen så kan man välja på olika prisklasser och mellan 18 olika rum, alla rummen är minimalistiskt inredda med skandinavisk design. De finns några fristående stugor då bor man med har ett litet pentry och kamin för att höja mysfaktorn. Lite längre bort från Fabriken Furillen men tillhörande hotellet så finns det två små stugor med utedass och utan elektricitet så man kan testa på livet med bara naturen och utan stress, dessa kallas eremitkojorna. För att nå dessa eremitkojor så får man låna cyklar från hotellet.

Äta på Furillen

På Fabriken Furillen kan man avnjuta en trerätters middag med en fantastisk utsikt över Östersjön. Maten görs på råvaror från Gotland som de själva odlar på en gård. Gården där allt odlas heter Nyplingsgård och åker man från Visby till Furillen passerar man det nära Lokrume, där man är välkommen att hälsa på. Tillsammans med maten finns det även viner och gin att dricka till som dom har valt med omsorg.

Furillens namn

Furillen som även är kallad Furliden, det beror på hur man stavar det och uttalar det. Namnet Furillen uppkom efter en brand för 500 år sedan då hela ön stod i lågor.

Naturen på ön Furillen

Många jämför Furillens natur med månen, det karga landskapet och vindpinade träd som reser sig. Runt omkring finns det vackra stränder som många glömmer bort så ett tips är att hitta ett av alla små stränder där man kan vara för sig själv. På östra sidan av ön finns det en del där man inte får röra eller bedriva verksamhet, här skyddas det djur och växter som är hotade att försvinna. På Furillen ligger det 1,3 kvadratkilometer naturreservat där är det en rik örtflora med mycket nypon och hagtorn. I skogen finn det mycket tallar, vissa delar saknar helt skog och det är stora ängar där det finns ett rikt fågelliv. Några av de fåglar man kan se häcka där är grågås, gravand, skedand, storspov, strandskata, tofsvipa, större strandpipare, rödbena, fiskmås, silvertärna och småtärna. Det finns en vandringsstig i naturreservatet där man kan komma fram både med barnvagn och rullstol.

Bröllop eller fest på Furillen

Om man vill ha fantastiska bilder och självklart ett fantastiskt bröllop eller fest så ska man välja att ha det på Furillen. Allt börjar på båten eller att man flyger alla till Visby, Gotland för att sen få alla till Furillen kan man hyra en buss för att få alla på plats. Den karga och kalla miljön blir ett fantastik kontrast till det romantiska eller festliga man vill få till. Tänk er det gråa och karga tillsammans med era favorit blommor som pryder er utsmyckning. På Fabriken Furillen kan man låta gästerna bo det finns ett antal rum så man får kanske anpassa antalet gäster om alla ska bo på samma plats. Det finns gott om vackra lokaler i äta gott, de använder råvaror från Gotland och kan säkerligen sätta ihop en meny för fest och bröllop. Att hitta en fotograf som ska ta era bröllopsfoton blir inte svårt då det är flera som har det som en dröm att få fota där. Ska man ha sin vigsel på Furillen så finns det många vackra platser att välja på, allt från högt upp på ett grushög till framför en av alla de industriella byggnaderna.

Kalkbrott

Furillen var ett aktivt kalkstensbrott fram till 1970 talet då det las ner, som då hade varit aktivt i nästan 70 år. Idag finns det flera vattenfyllda kalkstensbrott på ön, men man ska vara försiktig när man badar det kan finnas allt från stolpar till byggnader i vattnet. Runt hotellet Fabriken Furillen så ligger det massa slagghögar kvar som påminner om den tiden då det var hårt arbete på ön, idag är det mer turister som kommer för att fota och uppleva dess natur.

Mode och fotorepotage

På Furillen har många mode reportage gjorts där de få husen som finns på ön har dokumenterats med och utan dess ägare, vackra bilder på arkitekt ritade hus som på ett vackert sätt smälter in i den speciella naturen som finns. Ägaren till Fabriken Furillen Johan Hellström använt sig av den karga och unika miljön till flera olika fotograferingar och musikvideos under åren. Han förstod att med det som fanns på Furillen så behövde inte han åka land och rike för att fota utan folk fick komma till honom.

Furillens författare

Håkan Nesser som debuterade med sin bok Koreografen och har sedan dess skrivit många böcker som även har filmatiserats. Det va så han hittade till Furillen under en kväll så kom dom till Fabriken Furillen och åt och sov sedan dess har det funnits i hans undermedvetna, år senare var det en skylt om tomt till salu och på den vägen är det. Nu bor han i ett hus som är noga arkitektritat så att det ska passa in i landskapet, så att det ser ut som det alltid har funnits där.

Den egentillverkade Ginen

Nu har nästa generationen tagit över entreprenörsskapet och dottern Elisabeth Hellström ska skapa världens första gingård vid Fabriken Furillen. Ginen tillverkas av ingredienser som plockas från ön. Dom har en längre tid tillverkat gin med hjälp av Hernö gin som har levererats till Furillen men nu börjar kommer försäljningen ta sig till nästa nivå nämligen Systembolaget. Gin kom från början från Nederländerna på 1600 talet och var från början tänkt som medicin för njurproblem, gallsten och gikt. En kung Vilhelm III av England tog ginen till England och som sedan blev en känd dryck.

Hitta till Furillen

Om man kör bil till Furillen från Visby tar det ungefär en timme, längs vägen kan man upptäcka många vackra badplatser och små mysiga fik som man kan upptäcka. Nedan finns en karta för att hitta till Furillen.

Om du besöker norra Gotland så är Furillen värt ett besök då det är en unik och annorlunda plats att skapa minnen på.

Relaterade Artiklar