Villa Fridhem på Gotland

  • Skriven av: Andreas
  • Tid för att läsa: 2 min.
Arild Vågen, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Villa Fridhem är en vacker sommarvilla belägen drygt fem kilometer söder om Visby på Gotland. Huset ägdes tidigare av Prinsessan Eugenie och är idag ett pensionat och vandrarhem där du kan njuta av en lugn och avslappnad semester. Läs vidare för att upptäcka mer om denna historiska plats.

Prinsessan Eugenie och Fridhem

Prinsessan Eugenie, som var dotter till kung Oscar I, var mycket intresserad av kultur och samlade ofta kända konstnärer och musiker i sitt hem. Huset byggdes på 1860-talet i schweizerstil med gaveln som huvudfasad och detaljer i snickarglädje. Platsen där huset ligger är omgiven av Högklints höga klippor i söder och ett vattenfall i norr, vilket ger en fantastisk utsikt över havet.

Villa Fridhem På Gotland
Carl Curman, Public domain, via Wikimedia Commons

Fridhems romantiska park

Vid Fridhem anlades en romantisk park med skogsstigar, vattenfall och ruiner där du kan ta en avkopplande promenad och njuta av naturen. Prinsessan Eugenie var också engagerad i 1800-talets religiösa väckelserörelse och gjorde Fridhem till ett centrum för humanitär hjälp. Hon köpte angränsande mark där hon lät anlägga ett barnhem, Fridtorp, som var i bruk fram till 1947.

Bo på Fridhem

Idag kan du bo på Fridhem och uppleva den vackra omgivningen och historiska atmosfären. Inom området finns flera äldre byggnader och ett sommarcafé där du kan njuta av kaffe i trädgården med havsutsikt. En stig leder från platsen där huset ligger ner till stenstranden och Buske fiskeläge.

Fridhems kaffestuga

Fridhems kaffestuga ligger nära havet med utsikt över Östersjön och Högklint. Det finns gott om utrymme med många sittplatser utomhus.

Fridhems kaffestuga har öppet varje dag under sommaren och serverar fikabröd från det egna bageriet. Våfflor som blivit lite av kaffestugans specialitet och rekommenderas varmt

  • Telefon: 0498 – 26 42 20.
  • E-post: kaffestugan@fridhemgotland.se
  • Adress: Högklint Fridhemsvägen 15

Sammanfattningsvis

Fridhem är en fantastisk plats att besöka om du vill koppla av och njuta av Gotlands vackra natur och historia. Jag rekommenderar starkt att du besöker denna vackra sommarvilla och vackra omgivningar.