Burgsvik på södra Gotland: Våra bästa tips

 • Skriven av: Sofia
 • Tid för att läsa: 7 min.

Om du kommer vara på södra Gotland så kommer du säkert hamna i Burgsvik vid något tillfälle. Burgsik är ett litet trevligt samhälle långt ner på sädra Gotland. I den här artikeln går vi igenom våra bästa tips! Häng med! 

Burgsvik är en tätort på södra Gotland i socknen Öja som ligger 7,5 mil söder om Visby.

Idag är Burgsvik mest känt för att man spelar in “Så mycket bättre” som är ett program på TV4 där musiker tolkar varandras låtar. Detta utspelas på Grå gåsen som är både restaurang och pensionat.  I Burgsvik bor det ca 300 personer året runt, under högsäsong blir det betydligt fler. I Burgsvik finns det bensinstation, livsmedelsbutik, ombud för systembolaget, restauranger, fik, camping och bibliotek. 

Burgsviks historia

I slutet av 1800 talet användes Burgsviks hamn för att skeppa ut sten både bryn och slipsten. Många vackra stengods som finns runt om i Sverige skeppades ut från denna hamn.

Vykort (fotograf okänd), Public domain, via Wikimedia Commons

1927-1928 byggdes hamnen ut och det blev även ändstation för Gotlands järnväg, men denna lades ner 1960. I hamnen låg hamnmagasinet som är från 1600 talet, 1969 blev det restaurang men denna lades ner och öppnades sedan återigen 2021 och blev då Guldkaggen.

Vad kan man göra i Burgsvik

Om man kommer till Burgsvik under sommaren och det svenska vädret tillåter så ska man ta sig till stranden nere vid Guldkaggen och hamnen. Här kan både stora och små ha det roligt då man kan bada från bryggan om man är äldre och för de små finns det en strand där det är långgrunt.  Här kan man äta på restaurangen eller så brukar det finnas en food truck under högsäsongen.För den som är sugen på nåt sött finns det även en liten kiosk med kaffe och glass. Nere vid hamnen ligger Burgsviks havsbads bastu som man kan hyra för ett mindre sällskap.

Är det inte badväder så kan man alltid ta sig till Grå gåsen för lite padel eller en trevlig måltid, och kolla på de vackra omgivningarna där Så mycket bättre spelades in. 

Man kan besöka den gamla Kalkstensfabriken som ligger i Burgsvik, här kan beställa olika stengods. 

Mitt inne i Burgsvik kan man hyra cyklar för att kunna ta sig runt och titta på de olika sevärdheterna som finns i närområdet.

Badplatser i Burgsvik

Burgsvik strand och badplats

Nere vid hamnen så ligger det en härlig långgrund badplats, där kan välja om man vill ligga på gräset eller sandstranden. Vid stranden finns det några gungor för barnen. Det är långgrunt med en härlig sandbotten. 

Sandstrand i Burgsvik

Vid hamnen så finns det även en pir och en brygga där man kan bada och hoppa för de lite äldre. Här brukar de även ha lite olika foodtrucks under sommaren där man kan köpa hamburgare och annan snabbmat. 

Badbrygga i Burgsvik

Burgsviks Havsbastu

Nere i hamnen finns det en havsbastu som drivs som en ekonomisk förening och uppfördes 2015 och sponsrades och byggdes av många lokala förmågor. Både privatpersoner och företag gick in och sponsrade. 

Bugsviks Havsbastu Foto: Bene Riobó, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Öppettider

Priser och öppettider kan förändras över så dubelkolla gärna här: Burgsviks havsbastu

Onsdagar

 • Damer 17-19,
 • Mix 19-21

Söndagar

 • Mix 17-19
 • Damer 19-21

Priser Burgsviks Havsbastu

Vuxna60 kr
Pensionärer40 kr
Ungdomar 12-18 år40 kr
Klippkort 10 ggr vuxen540 kr
Klippkort 10 ggr ungdom/pensionär260 kr
Barn under 12 år är gratis0 kr

Bastun drivs som en ekonomisk förening och det går bra att bli medlem om man vill hjälpa till och  sponsra föreringen och får tillgång till bastun gratus under allmnänna badtider och hyra hela anläggningen till reducerat pris. Du hittar mer information om medlemskap här.

Restauranger i Burgsvik

Guldkaggen

Nere vid hamnen ligger Guldkaggen som är en fantastisk restaurang med en underbar utsikt över vattnet och hamnen. Man kan sitta både ute och inne men det är mycket trevligare att sitta ute om vädret tillåter. 

Guldkaggen håller säsongsöppet vilket betyder att det öppnar innan midsommar och stänger i slutet av augusti. Det finns mat för alla smaker och även för barnen. Den maten som serveras är en fransk, gotländsk fusion, råvarorna kommer från Gotland och är närproducerat. 

Det ligger även en glasskiosk precis intill som tillhör restaurangen där dom gör egen glass och kaffe för den som bara vill ta med. Det är Danyel Couet och Sebastian Thuresson som öppnat stället som stått tomt i flera år. 

Grå Gåsen: Var ligger huset i så mycket bättre?

Grå gåsen ligger centralt i Burgsvik och är både restaurang och pensionat, det är mest känt för allmänheten då TV programmet Så mycket bättre spelades in där. Men det är mer än detta då man kan få god mat, bo i vackra rum och bada i pool eller spela padel. 

Det är beläget på en stor tomt med olika byggnader och en vacker trädgård.  Om man vill bo över finns det olika rum både sviter och boutique rum, vill man kunna laga egen mat finns det lägenheter att bo i.

Under högsäsongen är restaurangen öppen med en härlig meny med råvaror som är närodlade och smakrika. För den som vill vara lite mer aktiv på semestern så kan man spela padel eller simma i poolen.

Fiket i Burgsvik

Inne i Burgsvik ligger Fiket i Burgsvik ett litet fik och diner där man kan ta en kaffe och bulle eller De ha även servering av mat om man vill äta lunch eller middag.

Burgsvik Rökeri

Inne i Burgsvik så ligger Burgsviks rökeri med fisk och rökta räkor. För den som inte vill köpa med sig så går även att sitta där och äta. 

Burgsvik Bryggeri

Det finns ett bryggeri där man även kan sitta och ta en bit mat med deras egentillverkade öl. Allt från IPA, Ale eller en pilsner.

Adress:

Skolvägen 10

623 35 Burgsvik

Öppettider och mer information: Burgsviks Bryggeri | Facebook

Burgsviks camping

Nära Burgsviks hamn ligger campingen här kan man bo i stugor, husbil, husvagn eller tält. Det finns dusch och toaletter och kök. På området finns det både en lite lekplats, studsmatta och pool. I receptionen har de en liten kiosk.

 • Minigolfbana och lekplats
 • 55 platser för husvagnar/husbilar
 • 20 tältplatser
 • Pool

För aktuell mer och aktuell info se här: Burgsviks Camping och Burgsviks Camping – Startsida | Facebook

Burgsvik gästhamn

Nere vid hamnen finns det en gästhamn med 25 båtplatser fär gäster. Hamnkontoret är bemannat dagligen under sommarsäsongen. Det är ca 1km från hamnen till själva samhället.

Hamnen Burgsvik

Faciliteter 

 • Dusch
 • Toalett
 • Färskvatten
 • Badplats

Position och info

 • Läge: 57 02,17 N – 018 15,53 E
 • Sjökort: 73
 • Djup in/kaj: 3,5 / 3,5-3

Adress:
Burgsviks Hamn 2
623 35 Burgsvik

Bio i Burgsvik

För den som vill gå på bio så finns det en i Burgsvik som öppnade redan 1956 det ligger i ett gammalt stall från 1700 talet. I bioslanongen får man plats 100 personer.

Cykeluthyrning i Burgsvik

Mitt inne i Burgsvik finns Bertil Norrby AB – Bygg, järn och färg här kan man hitta olika produkter för den som är händig. Men det finns även cykeluthyrning och reparation av olika maskiner. 

Lekplats i Burgsvik

Det finns en fin lekplats som ligger nära skolan och idrottsplatsen, här finns det gungor och ett skepp där du kan klättra och allt är inspirerat av livet på havet.

Nere vid stranden kan man hitta några gungor men inte mer än så. På campingen så finns det en studsmatta och en liten lekplats med gungor.

Sammanfattning

Burgsvik är ett fantastiskt litet samhälle vid havet som är öppet året runt, men självklart är blommar det upp mer under sommaren. Du kan välja om du vill bo på campingen eller varför inte en lyxig svit på Grå gåsen. Det finns flera olika ställen att äta i olika prisklasser och olika typer av kök. 

För den som vill bada finns både strand, brygga och pool att tillgå så då är det bara vädret man ska hålla tummarna för att det är fint.