Murgröna Gotlands landskapsblomma

Publicerad:

Uppdaterad:

Skribent:

Visby Ringmur

I den här artikeln kommer vi beskriva Gotlands Landskapsblomma som är Murgröna.

Murgröna (Hedera helix) är Gotlands landskapsblomma och är en klätterväxt med gröna blad. Den växer med stöd av husfasader, träd och andra lämpliga ytor som den får stöd av. På Gotland kallas murgröna för Rindi. Murgrönan är giftig inte bara bären utan hela växten.

Läs gärna vidare så kommer så kommer vi gå igenom det som kan vara bra att känna till om murgröna lite mer i detalj. 

Vad kallas murgröna på Gotland? . 

På Gotland växer M kallas murgröna Rindi gotländska och gutamål. Även Gotlands Studentkår heter Rindi.

Murgröna på Gotland
Murgröna som växer på kalkstensvägg på Gotland

Hur snabbt växer murgröna utomhus

Det finns flera faktorer som kan påverka hur snabbt murgrönan växer, men det är en det man kan konstatera är att det är en snabbväxande växt. Under det första året efter planteringen växer murgrönan långsamt. Men under det andra året ökar tillväxttakten betydligt och när den går in på sitt tredje år kan den växa upp till 2-3 meter per år vid gynnsamma förhållanden.

Det kan alltså ta flera år innan du äntligen den verkligen börjar växa snabbt. Men med rätt skötsel och gynnsamma förhållanden kan det gå snabbare och med rätt gödsel du skynda på processen ytterligare. 

Skötsel av murgröna utomhus

Det är inte speciellt svårt att odla murgröna utomhus även om inte har några gröna fingrar, den sköter sig i princip helt själv. Nu vet vi att murgrönan är en lättskött växt, men som med alla växter så kommer den trivas bättre och växa snabbare om den får rätt förutsättningar. Murgrönan brukar inte växa så fort den första tiden innan den etablerat sig ordentligt, utan den brukar ta fart och växa snabbare efter ett par år.

Så här kommer några goda råd om du skall plantera eller odla murgröna utomhus.

  • Murgrönan kan planteras i kruka, friland eller i rabatter. Den växer i princip överallt men den rötterna bör skyddas för frost under vintern, vilket du behöver tänka på när du odlar i kruka.
  • Murgrönan trivs bäst när den inte står i direkt sol, skuggigt och halvskuggigt är bäst.
  • Murgrönan trivs bra i kalkrik jord, så det är en av anledningarna till att murgrönan trivs väldigt bra på Gotland. Den bör även placeras på en plats där jorden inte riskerar att torkas ut.
  • Vill du begränsa murgrönans framväxt kan det vara bra att klippa av rankorna med en sekatör årligen. Man får även vara uppmärksam på att de kan sprida sig via marken. 
  • Murgrönan klarar sig bra utomhus i sverige. Vanlig murgröna klarar sig bra upp till zon 3, medans de storblommiga sorterna är mer känsliga och klarar sig till zon 2. Det finns även en härdig sort som heter ‘Woerner’ som går att odla ända upp till zon 4. Desto mildare klimat desto kraftigare blir plantorna. I Visby och säkert på övriga Gotland också så finns det många murgrönor som är 10-12 meter höga har riktigt kraftiga stammar.
Murgröna i Visby

När kan man sätta ut murgröna?

Murgröna kan egentligen planteras ut under hela året såtillvida jorden är frusen eller det råder torka, men det är rekommenderat att göra det under våren så att den hinner etablera sig och rötterna hinner växa ner ordentligt i jorden innan det blir vinter.

Kan murgröna klättra på armeringsjärn?

Murgröna kan klättra på ett armeringsjärn och armeringsnät. Tänk på att du bör låta murgrönan att klättra själv. Om du fäster dem själv t.ex knyter fast dem riskerar stänglarna istället att gå av om det blåser

Kan man ha murgröna i vatten?

Det är relativt lätt att ta sticklingar av murgröna och få dem att börja växa rötter. De trivs bra i vatten så det är ingen brådska med att plantera dem i jorden. Däremot växer de inte så mycket i enbart vatten.

Murgröna i vatten.

Varför blir det röda blad på murgröna?

Murgrönan har sannolikt blivit frostskadad, det är inte ovanligt att det sker om murgrönan är planterad i kruka och har lite jord så rötterna har frusit under vintern. Då kan bladen bli röda när vinter- vårsolen börjar lysa. Beroende på omfattningen av skadan så kommer bladen bli gröna igen eller så torkar bladen och de kan tas bort.

Är murgröna en giftig växt?

Murgrönan är en giftig växt, bären är mer giftiga än själva plantan och bladen. Giftet verkar irriterande på huden och 10-12 bär har en laxerande effekt på en vuxen människa.

Finns det olika sorters murgröna?

Det finns ca 50 olika sorters murgröna så det går oftast att hitta någon sort som passar bra för ditt ändamål. Det finns små, stora, hängande, upprättväxande och uppbundna. Det finns olika former av blad och färger. 

Kan murgröna skada träd?

På lång sikt kan murgröna skada ett träd, dock brukar det handla om väldigt lång tid 25-100 år. Det är inte själva murgrönan i sig när den klättrar som skadar trädet utan det är dess skuggande effekt. Så du kan plantera murgröna utan en stor risk för att skada trädet.

Om skribenten

Senaste artiklarna

  • Utforska Gotländska maträtter 

    Utforska Gotländska maträtter 

    När du besöker Gotland får du definitivt chansen att smaka på några traditionella Gotländska rätter. Dessa maträtter är baserade på lokala gotländska råvaror och bjuder på en unik smak av ön. Här kommer vi att presentera några av de mest kända gotländska rätterna du kan prova. Några av de vanligaste Gotländska maträtterna är Saffranspannkaka, Salmbärssylt,…

    Read more

  • Själsö Bageri

    Själsö Bageri

    När du besöker Gotland och befinner dig i Visby är det ett måste att stanna vid det charmiga Själsö Bageri som ligger ca sju kilometer norr om Visby, Här kan du njuta av en utsökt frukostmacka, fikabröd, kaffe och juice med en spektakulär utsikt över Själsö hamn. Bageriet värnar om hantverket och traditionen genom att…

    Read more

  • Kyrkor på Gotland: Historia och nutid

    Kyrkor på Gotland: Historia och nutid

    Gotland är känd för sina många vackra och historiska kyrkor. Med över 90 medeltida kyrkor spridda över ön erbjuder dessa arkitektoniska skatter en unik inblick i Gotlands rika historia och kulturarv. Århundraden av händelser, konstnärligt uttryck och tro har format dessa anmärkningsvärda byggnader, vilket gör dem till några av Sveriges mest imponerande religiösa monument. När…

    Read more