Gotland har en väldigt kalrik jord och räknas till växtzon 1, det vill säga den zon som har mildast klimat. Så det finns goda förutsättningar för andra växter som kanske inte trivs i övriga delar i Sverige. Det vi ska reda ut i denna artikel är dock en växt som finns i stora delar av Sverige men den har ett eget namn på Gotland nämligen Salmbär.
Salmbär växer på Gotland eller Blåhallon (Rubus caesius) som det heter i resten av Sverige är ett bär som blommar i juni till augusti och bären brukar mogna under augusti. Man gör ofta Salmbärsylt av bären som brukar serveras till saffranspannkaka.
Läs vidare så får du meta med om Salmbär och hur de kan användas.
Blåhallon eller Salmbär
Blåhallon (Rubus caesius), kallas på Gotland för salmbär.

Hur smakar salmbär
Smaken av salmbär är lite av en blandning av hallon och smultron men mycket syrligare och ger inte samma arom som hallon och smultron.
Var finns salmbär?
Det växes salmbär på större delar av Gotland. Ofta så växer salmbär i dikena runt om på Gotland, det ser ut som hallon fast det är blåa det växer på en buskiga snår och har små taggar.
Salmbär finns även på Öland och fastlandet i vissa landskap men då heter det Blåhallon.
Vad använder man salmbär till
På många ställen så använder man salmbäret till sylt och det kan passar bra till saffranspannkakor som traditionell efterrätt på Gotland.
Recept på Salmbärssylt
- 2 liter salmbär
- 7 dl socker
- 1krm natriumbensoat eller 1 tsk atamon
- Koka upp bären med socker i en kastrull. Låt blandningen sjuda i ca 20 minuter på svag värme.
- Skumma av sylten noggrant under tiden blandning sjuder
- Blanda i konserveringsmedel (atamon eller natriumbensonat).
- Häll över den varma sylten i en ren burk och förslut burken.
Salmbär i andra sammanhang
Gotlandsgårdens konfektyr som ligger i När på Gotland använder sig av Salmbär när dom gör sin choklad, där kommer den som fyllning i pralinerna eller chokladkakorna.
Vanliga frågor om Salmbär
Relaterade artiklar
-
10 Restauranger att besöka på Gotland 2023
När man besöker Gotland finns det många restauranger som är värda att besöka, vissa har funnits en längre tid men vissa är relativt nya. Här är ett urval av våra favoriter som finns runt om på ön och även uppe på Fårö som vi inte tycker att du ska missa på Gotland 2023. Läs vidare…
-
13 Raukområden på Gotland: Våra bästa tips
Många som besöker Gotland framförallt för första gången vill gärna få se och uppleva raukarna på Gotland. I denna artikel kommer vi beskriva 13 olika raukfält från norr till söder. Här är 13 raukområden på Gotland som vi verkligen tycker är värda ett besök: Holmhällar Hoburgen Lickershamn Hammarshage Hällar Langhammars Lergrav S:t Olofsholm Folhammar Snäckschimpansen…
-
Sudersand på Fårö
På Fårö norr om Gotland finns det flera olika fantastiska stränder men den som sticker ut och är en av de mest kända är Sudersand. Sudersand är en tre kilometer lång sandstrand i Sudersandsviken på Fårö norr om Gotland. Sudersand har utsetts till en av sveriges bästa stränder vid flertalet tillfällen. Stranden är mycket barnvänlig…
-
Hur hittar man till kalkstensbrottet blå lagunen på Gotland?
Om man vill uppleva något annat än stränder så är Blå lagunen en härlig plats att besöka på sin Gotlandssemester. I den här artikeln delar vi med oss av vår erfarenhet av Blå lagunen och du får du våra bästa tips för att din upplevelse ska bli så bra som möjligt. Blå Lagunen på Gotland…
-
Gotlands landskapsdjur igelkotten
Igelkott (Erinaceus europaeus) är det officiella landskapsdjuret på Gotland och är populära för sitt söta och karakteristiska utseende med taggar på ovansidan. Igelkottar som förekommer i stora delar av Europa, Asien och Afrika, men det är just på Gotland som de har fått en speciell plats i gotlänningarnas hjärtan och därmed utsedda som landskapsdjur. Dessa…
-
Fåröfärjan – Allt du behöver veta!
Fåröfärjan går längs fårösundsleden som är en färjeled som sträcker sig mellan Fårösund på norra Gotland och Broa på Fårö. Färjeleden är 1300 meter lång och tar endast sex minuter att korsa. Resan med fåröfärjan är helt kostnadsfri, vilket gör det till ett utmärkt val för både boende på Fårö och besökare som vill utforska…
-
Villa Fridhem
Arild Vågen, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons Villa Fridhem är en vacker sommarvilla belägen drygt fem kilometer söder om Visby på Gotland. Huset ägdes tidigare av Prinsessan Eugenie och är idag ett pensionat och vandrarhem där du kan njuta av en lugn och avslappnad semester. Läs vidare för att upptäcka mer om denna historiska…
Källor
- Gotlandsgårdens Konfektyr
- Salmbär
- Blåhallon – Wikipedia
- Salmbärssylt | SVT recept
- Featured image: En-cas-de-soleil, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons