Vad ska man göra på Fårö?

  • Skriven av: Sofia
  • Tid för att läsa: 19 min.

Fårö är Sveriges åttonde största ö och här kan man hitta det mesta för att hitta på roliga saker.

På Fårö kan man uppleva den vackra naturen, fina raukområden och härliga stränder. För den som är kulturintresserad finns Bergmancenter som är ett museum om Ingmar Bergmans historia och vad han har skapat. Vid Fårö fyr hittar man en fyr från 1847 som räddat många från att gå på grund.

Korta fakta:

  • Invånare: ca 500 fastboende
  • Invånare sommartid: ca 10 000
  • Landskap: Gotland
  • Län: Gotlands län
  • Kommun: Gotlands kommun
  • Landarea: 114 kvadratkilometer
  • Kända personligheter som förknippas med Fårö: Olof Palme, Ingmar Bergman

För att komma till Fårö måste man ta färjan över från Fårösund, här kan det vara långa köer på sommaren så se till att komma tidigt så slipper ni de värsta köerna.

På Fårö har man flera restauranger som serverar allt från lite enklare mat på stranden till lite finare restauranger där man kan få smaka på mat från olika delar av världen. De flesta restaurangerna på Fårö jobbar med närodlat och ekologiskt vilket ger fantastiska råvaror och god mat.

Om man tar sig till Fårö museum kan man lära sig allt om Fårö från 4000 tusen år sedan och vad som hänt på ön fram till idag. Utanför kan barnen leka i ett vikingaskepp och det är även intressant för dom små att se vad som hände på medeltiden och vikingatiden.

Det finns många butiker och gårdsbutiker på Fårö, här kan man hitta allt från Ica till små butiker som säljer kläder, smycken och inredning för hemmet. Det finns även fina gårdar där man kan köpa grönsaker, frukt och fårskinn.

På Fårö finns några av de finaste stränderna på Gotland och i världen, allt från kilometerlånga öde stränder där du i princip kan vara helt ensam till det myllrande Sudersand med restauranger och massor av liv och rörelse. Nedan får mer ingående tips och rekommendationer på våra absoluta Fåröfavoriter.

Restauranger och fik på Fårö

Runt om på Fårö kan man hitta små mysiga caféer och restauranger där man kan äta gott och närodlat. Nedan kommer en lista på de ställen vi har besökt.

Kutens Bensin & Creperie Tati

På Kutens bensin ligger Creperie Tati som serverar galetter och crepes man kan välja mellan att äta med söta saker på eller lite matigare.

Kutens bensin är ett ställe med allt från gamla bilar till roliga saker att titta på. Det mesta är inspirerat från 50-talet och man kan lyssna på rock från jukeboxen.

Har man ett musikintresse och är intresserad av live-musik är det ett ställe för dig. Thomas Lindholm som har drivit stället i mer än 30 år har är starkt influerad av amerikansk 50-talsmusik och kultur.

Kutens Bensin

För många år sen fick jag höra honom tala om sitt liv och historien bakom Kutens bensin från svartklubb fram till dagens verksamhet. Det får bli en separat artikel om detta i framtiden.

Kutens Bensin & Creperie Tati är helt klart värt ett besök, åk gärna dit på en udda tid för att undvika köerna som ofta uppstår under högsäsong. Har du ett musikintresse så skall du verkligen gå dit när det är live-spelning.

Kutens Bensin.

Mer info här: Kutens Bensin & Creperie Tati

Hitta hit:

Elsies Café

Precis bredvid Creperi tatai och Kutens bensin ligger Elsies Café där det serveras våfflor, smörgåsar och massa annat sött.

Här är inredningen helt rosa och det finns saker överallt att titta på, i trädgården kan man titta på alla strandfynd som finns och njuta av en härlig miljö.

Mer information: Elsies Café

Hitta hit:

Lauters café mat och deli

Lauters ligger i en gammal ruin med en härlig utsikt över havet och en liten äng.

Här serverar de olika måltider allt från fisk, räkor och kött, men även lite enklare luncher så som sallader och smörgåsar. För den som är sötsugen finns det bland annat bullar. Under sommaren så har de grillkvällar men då är det bra att b oka bord så man vet att man får plats.

Mer info: Lauters Café mat och deli

Hitta hit:

SuderSannas Grill & Bar

Här sitter man på stranden och njuter av sol, hav och massa sand och självklart något att äta och dricka, dom har även alkoholtillstånd. På menyn serveras det korv, hamburgare och pommes enkel och god mat.

Det ligger på stranden nedanför Sudersands campingplats där finns det en kiosk där man beställer sen sätter man sig där det passar, barnen kan springa och leka på stranden.

Härlig och blåsig kväll på SuderSannas på Suderssand.

Här kan man starta vid lunch eller varför inte avsluta dagen med en härligvy över horisonten.

Mer info: Sudersannas grill och bar

Hitta hit:

Todo krog

Inne i Sudersands resort ligger Todo här har man en resturang som är inspirerad av all världens mat. Du hittar indiska influenser och även japanska. På menyn har det pokebowl, club sandwich och för barnen finns det hamburgare och american panncakes.

Det är en vacker inredning med en asiatisk känsla, väljer man att sitta ute ligger det precis vid poolområdet så har man äldre barn kan dom leka i poolen, den är inte vaktad av någon badvakt det är även inträde för att bada i poolen.

Det är en bra restaurang att landa på när man precis kommer fram så att både vuxna och barn får lite energi.

Mer info: Todo krog

Hitta hit:

Restaurang Fårögården

Fårögården

Fårögård ligger på Fårö Simunds väg, det är en vacker gård där det finns restaurang och vandrarhem. Utsikten är vackra ängar och nära till havet.

Fårögården

Restaurangen har öppet för frukost, lunch och middag och tillagar god mat med gotländska råvaror. Det finns mat för barn då de har några barnportioner. På menyn kan man få fisk, kött och vegetariskt och allt smakar fantastiskt.

Mer information: Restaurang Fårögården

Hitta hit:

Fårö strandcafé

På Sundersands västra sida så ligger Fårö strandcafé här serveras det frukost, lunch och middag.

Dom erbjuder allt från fisk och kött och härliga pastarätter, för den som inte kan komma dit så finns det hemkörning.

Under sommaren så har de en skaldjursafton vissa dagar där det serveras allt från färska räkor, hummer och ostron.

Från klockan tre på sommaren så har de live musik som man kan lyssna på och ta en drink efter stranden.

Mer information: Fårö Strandcafé

Hitta hit:

Ebbas mat och kaffe

Ebbas mat och kaffe eller Ebbes som man kan läsa ibland ligger i Sudersand här serveras det klassisk svensk husman de har även mat som är anpassat för barn så som pannkakor och korv.

Portionerna är lagom stora, för den som är väldigt hungrig så får man beställa efterrätt.

Om det regnar kan man sitta inne där finns det några bord, dom har en altan som är under tak men är det kallt ute så håller den inte riktigt värmen. Men skiner solen så kan man sitta ute i deras trädgård där det finns en sandlåda för barnen.

Precis bredvid finns det Ebbes butik där man kan köpa kläder, inredningsprylar, skinnjackor, fårskinnstofflor, leksaker och mycket annat. Utanför affären så ligger det en till sandlåda och gungor.

Mer info: Ebbas mat och kaffe

Hitta hit:

Sylvis döttrar

Sylvis döttrar är ett fantastiskt bageri med utsökta bullar som man antingen kan äta där eller ta med till stranden både Ekeviken och Sudersand ligger nära . Det finns en uteservering där det också finns en lekpalats för barnen.

På menyn finns det bakverk, jordgubbar med grädde och matiga smörgåsar så som räkmacka eller köttbullemacka. Perfekt ställe att landa på före eller efter stranden eller för att köpa med matsäck.

Mer info: Sylvis Döttrar

hitta hit:

Café Törst

Törst ligger i samma lokaler som Bergman center och har specialiserat sig på kaffe och te dom erbjuder olika sorters kaffe från olika bönor och dom har mycket lång erfarenhet och intresse av kaffe och kaffets historia.

Dom erbjuder även olika rätter så som laxtallrik, vårullar och ärtsoppa för den som är mer sugen på något sött så finns det rulltårta, chokladkupol och massa annat att välja på.

Här kan man välja om man vill sitta inne eller ute på uteserveringen så har man en fin utsikt över havet och så finns det en liten lekpark där barnen kan leka.

Mer info: Café Törst

Hitta hit:

Boende på Fårö

På Fårö kan man välja om man vill bo på olika sätt en campingplats, hotell eller hyra hus antingen genom en bokningssajt eller genom direkt från de större turistanpassade områdena som ofta har olika slags boenden.

Sudersand resort

Sudersand resort finns det olika slags boende som passar alla det finns camping där man kan ställa upp en husvagn, tält eller husbil, stugor med olika antal bäddar, hotell, vandrarhem, strandvillor, terrassvila och parhus.

På området finns det aktiviteter för alla allt för stora och små minigolf, poolområde med två pooler en för de små och en för de större det finns ingen som vaktar poolen, stranden som är stor nog för alla, lekplats med studsmatta, lekbåt, gungor och massa kul även för de lite större. Det finns två olika restauranger på området en som har sittande bord och en som ligger på stranden precis vid havet. På området finns även en kiosk där man kan köpa glass.

För den som känner sig träningssugen så kör Fårö fotbollsskola på ängen under vissa veckor under sommaren för barn mellan 5- 14 år. Sundersands resort erbjuder även gratis yoga och träning för de som bor på området, man kan annars betala en liten slant för att få vara med. Där träningen är finns även ett utomhus gym där man kan klättra och bära stockar.

Nere vid stranden kan man hyra vedbastu för att sen springa ner och ta ett dopp på kvällen eller om det är en lite kallare dag.

Perfekt ställe för barnfamiljer och för de som vill ha nära till det mesta.

Fårö kursgård

Fårö kursgård ligger mitt på vackra Fårö nära kyrkan och Kyrkviken där det förövrigt finns en liten sandstrand om man vill ta ett dopp.

Fårö kursgård historia

Fårö kursgård

Fårö Kursgård är ursprungligen ett beredskapsläger från andra världskriget som sedan bla blev ett FBU (frivillig befäls utbildning)-läger. I. Än idag ser man tydligt spåren av den tidigare primära verksamheten.

Fårö och vissa delar av Norra Gotland var var fram till 1998 helt förbjudet område för utlänningar att besöka då det var ett militärt skyddsområde. Jag minns själv de stora skyltarna som informerade om detta när man skulle ta färjan över till Fårö när man var barn. Fårö kursgård förr i tiden var klart en annorlunda upplevelse från ett barns perspektiv, massor av militärfordon och de flesta som var där bar uniform.

Fårö Kursgård nutid

Idag används kursgården till stor del för civil verksamhet för kurser, konferenser och semesterboende för turister. Kursgården ägs av Gotlands Försvarsutbildningsförbund. Fårö kursgård erbjuder idag boende i olika former.

  • Vandrarhem
  • Stugor
  • rum med frukost
  • Konferenslokaler
  • Lunch och middagsserveringar
  • tvättstuga
  • bibliotek
  • Ställplats för husbilar och husvagnar

Fårö kursgård är öppet från den 1 april till den 31 oktober.

Vill du boka eller få mer information så hittar du det på deras hemsida: Fårö kursgård

Hitta hit:

Fårögården Bed & Breakfast

På Fårögården kan man välja mellan att sova i ett dubbelrum, familjerum eller på ett vandrarhem. Huvudbyggnaden är från 1850 talet och var från början en skola, om man vill gå till stranden så tar det cirka tio minuter att gå till Sudersands strand.

Här kan man njuta av en fantastisk utsikt över ängarna och få en god frukost, lunch och middag. Maten som serveras är gjort på Fårös eller Gotlands egna råvaror med en inspiration av medelhavet. Varje söndag så grillar dom helstekt lamm för den som vill uppleva det.

Stora Gåsemora gård

På gården Stora Gåsemora kan man bo i olika miljöer från olika århundrade ändå från 1600 talet då gården först fanns. Men man kan välja att bo i små stugor vid stranden till lite mer moderna lägenheter som erbjuder allt från två till sex bäddar. Det finns även en kvarn där man kan få bo på fyra plan som byggdes på 1820 talet, där har man fyra bäddar och dusch och toalett utanför.

På Gåsemora gårdskrog kan man äta mat från Fårö och från råvaror som är närproducerade och ekologiska.

För den som vill går det även att boka in bröllop eller för fest i deras lokaler, då erbjuder de både mat och logi.

Lansa Gård

Lansa är en familjeägd gård där de har olika hus som de hyr ut, allt från lite större och moderna till en liten stuga utan el vid vattnet. Köken är fullt utrustade för att man ska kunna laga mat, det finns även tvättmaskin i vissa av husen.

Lansa Gård har både lamm, höns och hästar som går runt på gården, de bedriver även jordbruk och har en liten gårdsbutik där man kan hitta vackra fårskinn, kött och garn.

Omgivningen är tyst och vacker med ängar och havet som omger en för en härlig semester.

Solhaga Camping

Inte långt från färjan så ligger Solhaga camping här kan man bo i husbil, husvagn eller tält. Det finns ett antal små stugor som man kan hyra dom är från tio till femton kvadratmeter, det finns tillgång till toaletter och duschar. På campingen finns det en liten lekpark för barnen.

Man lever i ett med naturen och för att komma till havet och stranden tar man en liten promenad genom en lammhage. Hit är det inte många som hittar och man har nästan stranden för sig själv.

Ekevikens camping

Ekevikens camping hittar man precis vid Ekevikens badstrand fast på andra sidan vägen. Här kan man bo med sin husbil, husvagn eller i tält. Det finns tillgång till toalett och dusch. Vid stranden precis vid havet finns det en grillplats.

Det är en vacker plats och nära till havet och stranden. Här kan du läsa mer om Ekeviken i vår artikel.

Hyra hus eller stugor

Genom olika bokningssajter kan man hyra både små stugor och större hus som ägs av privatpersoner. Det kan vara olika standard på husen vissa är fullt utrustade och andra måste man ta med sig mer av tex husgeråd och annat. Ofta står allt detta i bokningen och ofta ges även ett betyg av personen man hyr av.

Stränder

På Fårö hittar man långa kritvita sandstränder som ger ett intryck från medelhavet. Det finns några lite större stränder men överallt kan man hitta en avstickare för att vara helt själva.

Sudersand på Fårö

Sudersand strand Fårö Norr om Gotland
Sudersand på Fårö

Sundersand är en tre kilometer lång sandstrand och sanden är finkornig och len, härlig plats för vuxna och barn. Här är det långgrunt så det är lätt för de små att bada, är det vågigt så kan det var lite strömt så man håller extra uppsikt då.

Här finns det mesta man kan önska sig, vill man vara ifred kan man vara det vill man ha lite mer hålligång så kan man lägga sig i närheten av Suderssannas bar och grill som har öppet mellan lunch och sent. Här kan du läsa mer om Sudersand: Sudersand på Fårö

Norsta Auren på Fårö

Norsta Auren på Fårö
Norsta Auren på Norra Fårö

Norsta Auren kan man nå från fyrens parkering och även längs med vägen finns det stigar som leder igenom skogen till stranden. Här kan man parkera längs vägen, det kan bli ganska fullt.

När man kommer fram till stranden så är den som ligger närmast fyren är en stenstrand och sedan går det över till en sandstrand. Ovanför stranden ligger det en vacker tallskog med flera härliga sanddyner.

Här finns det även tillgång till toaletter om man skulle behöva, den resturang som finns i närheten är Manges som har lite enklare mat och fika.

Här kan du läsa mer om Norsta Auren: Norsta Auren på Fårö

Ekeviken på Fårö

Sandstrand vid Ekeviken
Ekeviken Fårö

Ekeviken är nästan en kilometer lång och har en fantastisk långgrund strand, men är det starka vindar varnar de för undervattensströmmar. Är det blåsigt så kan man lägga sig i sanddynorna för att söka skydd för vinden.

Här måste man ta med sig picknick för det finns ingen kiosk eller restaurang på stranden, men de finns toaletter som ligger vid parkeringen. Här har man tre olika parkeringar att välja mellan.

Här kan du läsa mer om Ekeviken: Ekeviken på Fårö: En av de bästa stränderna?

Naturen på fårö

Fårös natur är väldigt speciell och vacker, här kan man hitta tallskogar som ser ut att vara tagna ur en sagobok, det finns sanddyner och ännu mera sand så att man tror att man är i en öken. Det finns stränder som har flygsand eller om man föredrar klapperstens stränder. Det finns stora raukfält som sträckers sig längst kusten.

Raukar på Fårö

Langhammars Raukområde på Fårö

Runt om på Gotland finns det många vackra raukområden, på Fårö ligger det flera kända och några av dessa är Langhammar och Digerhuvud.

Langhammarsgubben på Fårö

Rauker är uppbyggt av olagrad kalksten, fosiller och gammal korall som har formats av havet för flera miljoner år sedan, när isen har smällts så har stenpelarna eller raukarna stått kvar och bildat raukområdet.

Langhammars naturreservat på Fårö

Langhammars naturreservat på Fårö

Langhammars är ett naturreservat som har funnits sedan 1931, här finns de kända raukarna som även finns på den svenska 200 kronors sedeln, runt om ligger härliga stenstränder och vikar.

Digerhuvud

Här hittar man Sveriges största raukområde som är 3,5 kilometer långt, här är den högsta rauken 8 meter högt och runt om ligger klappersten.

Bergman Center på Fårö

Bergman Center Fårö
Bergman center på Fårö

Ingmar Bergman är känd internationellt för sina filmer och teaterpjäser, han anses vara en av de största regissörerna inom filmhistorien. Många av hans filmer spelades in på Fårö och man kan uppleva mycket av dess natur och landskap. Han föddes 1918 och dog 2007 när han var 89 år han ligger begravd på Fårös kyrkogård.

På Fårö hittar man Bergman center precis intill Fårös museum, här får man ta del av Ingmar Bergmans liv och vad han har skapat. Det finns en del som är permanent och så kommer det några tillfälliga utställningar ibland.

Bergman center har även ett bibliotek där man kan hitta böcker som är relaterade till Ingmar Berman eller Fårö och dess historia. För den som blir sugen på att se en film så visas det filmer från Ingmar Bergman men även andra filmer. Skapar verkstan som finns för barn är en härlig ateljé där barnen och även vuxna får skapa fritt med olika material så som lera, papper, paljetter, tyg och mycket annat. Det kostar 30 kr per barn och man få då testa på olika saker.

Här ligger caféet Törst som serveras gott kaffe och te fokus för Törst är just deras olika kaffesorter. Men dom har även saker att äta så som smörgåsar och bakverk.

Fårö museum

Fårö museum

Bredvid Bergman center ligger Fårös museum som berättar om Fårös historia långt bak i tiden, 4000 år tillbaka. De börjar med stenåldern och fortsätter med vikingatiden och sedan medeltiden fram till idag.

Personalen är jättetrevliga och svarar på alla frågor. Framför museet då står det en vikingabåt där barnen kan få leka. I receptioen så kan man köpa olika böcker om Fårö och dess histria och även lite smycken finns där att köpa.

Fårös historia

Människan kom redan till Fårö för fyratusen år sedan och det har man sett genom att det finns kvar hällristningar och gravsättningar, detta var då under stenåldern. Från början bestod Fårö av små öar och man bodde troligtvis på öarna och hade sitt eget självhushåll för marken var inte så bra att odla på utan var bättre för bete. Namnet Fårö kommer från att det var små öar och man använde det som farleder och på det sättet har namnet skapats. Med tiden så bildade alla små öarna  

På 1700 talet och 1800 talet så kom det fler människor som bodde på Fårö och marken användes mer och mer till betesmark.  

Idag är det runt femhundra personer som är fast boende på Fårö men till sommaren blir det väldigt många fler turister som kommer. Så sent som till 1998 var det förbjudet för utlänningar att åka till Fårö då det var militärt skyddsområde.  

Gårdsbutiker

Runt om på Fårö så finns det gårdsbutiker vissa är lite mer etablerade och vissa har bara öppnat upp ett förråd eller garage där man kan köpa det deras gård producerar, på sommaren är det mycket grönsaker och jordgubbar.

Sedan finns det de som har kött och fårskinn, de flesta ställena öppnar upp på sommaren och under högtider.

För att hitta till dessa ställen så finns det skyltar, antingen är de handskrivna eller så är det riktiga skyltar utmed vägen.

Cykla på Fårö

Det är väldigt enkelt att cykla på Fårö det är väldigt lite backar men det kan vara blåsigt. Vägarna är som gjorda för att cykla och det är många som gör det.

Naturreservat

Det finns många naturreservat på Fårö många av de som finns är raukområden men det är inte bara raukar som utgör naturreservaten.

Ullahau är en stor hästsko formad sandyn med härlig natur runt om, här kan man bland annat hitta myrlejon.

Marpes som ligger på den västra sidan finns det betesmark, en liten sjö, och en holme som ligger utanför med en massa fågelliv.

Färjan till Fårö

För att ta sig till Fårö måste man åka färjan över, här finns det två köer en för de som bor på ön och en för turister. Under sommaren kan det vara långa köer för att ta sig över så det kan vara bra att åka i tid, färjan går fram och tillbaka hela tiden under högsäsong.

Fårö fyr

Fårö Fyr
Fårö fyr

Fårö fyr är fortfarande verksam och byggdes 1846 och blev klar 1847, den var bemannad ända tills 1977. Den består avett runt torn i sten som är 30 meter högt.

Här har man en härlig picknickplats med bord som ligger utanför fyrbostadens trädgård vid skogen, men dessvärre man får inte komma in och gå upp i fyren.

Det finns en parkeringsplats som kostar 30 kronor för en hel dag, här ligger även Manges kiosk och grill där man kan äta lite och köpa en glass. Parkeringen betalar man med Swish eller i kiosken.

Fyren ligger väldigt nära badplatsen Norsta auren och Skalastrand.

Avaeken på Fårö

När man åker mot Fårö fyr så passerar man skylten Ava, åker man in där så hittar man Avaeken som bedömmer är över 1000 år gammal. Stammen har en omkrets på över sex(6) meter. Eken står på privat mark så man måste respektera detta, vilket gör det lite svårt att se den på nära håll.

Kända personer och Fårö

Fårö brukar ofta förknippas med Ingmar Bergman och Olof Palme. Bergman har fått Bergman center uppkallat efter sig och Olof Palme har fått en minnesplats vid Sudersand.

Ingmar Bergman

Ingmar Berman och Centret beskrivs mer i artikeln ovan. Bergman tog sig till Fårö på 60-talet för att researcha inför kommande film och blev då helt tagen av ön och resten är som man brukar säga historia.

Olof Palme

Olof Palme tillbringade 30 somrar på Fårö och skapade starka band till ön och fick många vänner. Han är fortfarande idag starkt förknippad med Fårö.

Vid sudersand finns det en minnesplats upprättad till Olof Palmes minne.

Olof Palmes minnesplats vid Sudersand.
Olof Palmes minnesplats vid Sudersand.

Fårö kyrka

Fårö Kyrka

På mitten av Fårö så hittar man Fårö kyrka som under åren har byggts till men tornet och långhuset uppkom på 1300 talet, på 1700 talet byggdes en del om. På 1800 talet byggde de ut kyrkan för att befolkningen ökade.

Relaterade artiklar