Holmhällar: Pensionat, bad och Raukar

 • Skriven av: Sofia
 • Tid för att läsa: 7 min.

Vid Holmhällar får man uppleva vacker natur, vackra vyer och god mat. Är du på Gotland och har vägarna förbi södra Gotland är det helt klart värt ett besök. Bara pensionatet i sig är värt ett besök.

När man besöker Holmhällar hittar man en vacker tallskog och ett stort raukområde som man kan utforska och barnen kan klättra och leka där. Det finns också ett klassiskt Pensionat som är väldigt populärt. Holmhällar ligger på södra Gotland i socknen Vamlingbo, där bland annat TV4 programmet Så mycket bättre har spelats in på ett pensionat som heter Grå gåsen som ligger i Burgsvik. Det finns flera badplatser i Vamlingbo men den som ligger vid Holmhällar som heter Austre är en vacker strand med sanddynor och utsikt över Heigelholmen, där man kan se mängder fåglar som häckar. Man ska däremot akta sig för de starka strömmarna som finns i havet när man badar i det området.

Efter ett härligt bad kan man äta på Holmhällars pensionat där dom serverar stora portioner av närodlat och svenskhusman. På pensionatet kan man både äta och sova det finns stugor men dom är ofta bokade under högsäsong men det finns ett vandrarhem som är lättare att få plats i.

På Holmhällar finns det inte några lekplatser att tala om men restaurangen har några gungor vid uteserveringen, men sen får barnen springa och leka fritt ute. Här kan dom leta efter kaninhåll och kaniner som det finns gott om, så man ska vara försiktig så att man inte snubblar. Men trots att det inte finns någon lekpark leker barnen och springer omkring och får en fantastisk upplevelse i naturen.

Här kommer en lista på lite av det man kan uppleva och utforska vid Holmhällar.

 • Pensionat Holmhällar
 • Restaurang
 • Vandrarhem
 • Naturreservat
 • Badstrand
 • Raukar
 • Fågelskådning
 • Drakflygning (när det blåser är det en perfekt plats)

Här ska man gärna spendera några dagar för att få ta det lugnt och uppleva och vandra, klättra bland raukarna och få ligga i sanddynerna på stranden där det är vindskyddat trots att det blåser. Men det är viktigt at följa de flaggor de sätter upp om man ska bada på grund av alla strömmar.

Pensionat Holmhällar

När man åker mot Pensionat Holmhällar åker man på vackra vägar som tar dig till en parkering som har ganska många plaster, precis innan finns en badskylt dit man kan åka och bada även där finns det en parkering. Fortsätter man förbi Pensionatet kommer man mot raukarna där det finns några få plaster att stanna vid.

Flaggstången vid Pensionat Holmhällar.

Vandrarhem

I huvudbyggnaden och i en länga som ligger på området så finns det enkelrum, dubbelrum med en vandrarhemsstandard det är härliga små rum och man delar dusch och toalett. Fram för dessa platser har man som en liten plätt där man kan sitta och njuta av utsikten.

Boende

Här kan man också hyra små stugor som är helt utrustade med kök, badrum och vissa har även TV. Vissa av de små husen delas upp på två och vissa har man helt för sig själv.

Det kan vara svårt att få plats i stugorna då 85 % av de som bor där under sommaren är återkommande gäster, ägarna ägnar tid åt att ringa runt och fråga om de vill boka upp sig innan de öppnar upp bokningen för alla.

Matsalen

I matsalen känns det som att man förflyttar sig bakåt i tiden, när de har renoverat har de renoverat på samma sätt som det alltid har varit, så här äter man med en känsla från 50 talet.

Matsalen som andas 50-tal.

På sommaren kan man aven sitta ute och äta där man upplever en fantastisk tallskog där träden ligger vikta längs marken och överallt finns det kaninhål så barnen kan springa runt och leta efter kaniner.

På menyn serveras det enkel husmanskost med hög kvalitet och väldigt god det finns både hel och halvportioner att välja på och för barnen finns det barnportioner. Man ska inte bli rädd för dess enkelhet i menyn för både rödspätta, lax och köttbullar är fantastiskt goda. Det är inte heller så farliga priser och man får en rejäl mängd mat på tallriken.

Här kommer lite av vad man kan beställa när man kommer till Pensionatet det är väldigt god mat.

 • Inlagd sill, potatis och bröd
 • Räkcoctail
 • Rödspetta med remoladsås
 • Varmrökt lax
 • Fläskfile
 • Sallad
 • Saffranspannkaka med salmbär
 • Chokladkaka med grädde

Holmhällars historia

Pensionat Holmhällar startades 1949 av Calle Hanséns föräldrar Henry och Bodil Hansén och två andra som var ett par men efter tre sommrar med förlust drog de sig ut och nu var det bara Bodil och Henry som drev stället.

Från början var det bara två stycken militärbaracker den ena var enkelrum och i den andra var det dubbelrum. Här hade man då potta på rummen och diska gjorde man utomhus.

Calle Hansén började jobba redan som tonåring på 70 talet men har hängt med på resan redan från början. Han kallas även Calle på Panget och här lever annorna från 50 talet i man måste komma i tid till middagen som serveras klockan fem, kommer man senare blir man utan mat, väl i matsalen måste man äta upp sin mat och barnen får inte springa omkring.

En känd film som spelades in på på Holmhällar var Pensionat Oskar den spelades in 1994 och det var Jonas Gardell som skrivit manus.

När man kommer till Pensionat Holmhällar så ska man alltid känna igen sig och när de renoverar så behåller det alltid tidsandan för att man alltid ska känna sig som hemma.

Camping

Den närmaste campingplasten till Holmhällar är Burgsviks camping ca 14 km från Holmhällar. Campingen ligger ca 90 meter från stranden och cirka 900 meter från Burgsviks samhälle.

På området finns det pool, lekplats, minigolf och resturang med rättigheter. Det finns fem stycken stugor där man kan bo fyra personer och det finns det tältplatser och husvagnsplatser.

Austre

Austre är även kallad Holmhällars havsbad som ligger vid pensionatet och är även det närmaste stället man kan äta om man inte har med sig egen picknick. Här finns det toaletter för badgästerna som ligger vid parkeringen. Det finns härliga sanddyner och väldigt finkornig sand som yr omkring i vinden.

Här har man en vacker utsikt över Heligholmen den ligger cirka 600 meter ut från stranden men man ska vara försiktig med att gå ut, det finns mycket strömmar och holmen är ett fågelreservat och ska inte beträdas.

När man badar vid stranden ska man även där vara försiktig då det finns undervattensströmmar även längre in mot land.

Skvalpvik sandstrand och badplats

Här finns en lite mindre strand än den vid Holmhällar men det har sin charm det är färre besökare och vacker natur. Om man har barn så kan det vara mer praktiskt att vara vid Holmhällar där det finns toalett och resturang. Vid denna strand finns det inte.

Naturreservat och raukar

Precis vid Holmhällar pensionat finns det ett naturreservat och raukområde, det blev klassat som naturreservat 2008. Området ligger som en vacker båge med många raukar som är roliga att klättra i den högsta är nästan fem meter hög. Här finns det stora härliga områden med blåeld som lyser i naturen.

Vad som är bra att veta när man besöker ett naturreservat är att man inte får förstöra något och inte heller ta med sig några fossiler eller grilla och elda i naturen.

Raukar och Heligholmen vid horisonten

Heligholmen vid Holmhällar

Utanför raukområdet ligger den lilla ön Heligholmen som är ett fågelskyddsområde som har många olika arter. På ön finns det en fyr som byggdes 1913.

Man ska inte försöka ta sig ut till holmen då det finns starka strömmar och holmen är ett fågelskyddsområde under sommaren.

Fiskeläge vid holmhällar

Fiskeläget som ligger vid Holmhällar heter Holms fiskeläge här hittar man vackra stenhus från 1800 talet där det idag bedrivs mest fritidsfiske. Runt om fiskeläget ligger det raukar och vackra ängar med blåeld. Detta fiskeläge är ett av de mest bevarade på Gotland. Utanför ligger Heligholmen.

Fiskeläget vid Holmhällar.

Hitta till Holmhällar

Holmhällar ligger på södra Gotland nära Hoburgen i socknen Vamlingbo. Här kommer en karta för att hitta till alla raukar, stranden och Pensionat Holmhällar.

Sammanfattning

Vi rekommenderar varmt att åka till Holmhällar och uppleva Pensionatet, naturen, raukarna och den härliga stranden. För total avkoppling så kan man såklart bo över på Pensionatet och äta gott men man måste se till att komma i tid till frukost och middag annars blir man utan. Även barnen tycker om att vara på Holmhällar då man kan bada men man måste vara försiktig för undervattensströmmar och klättra bland raukarna och undersöka de bunkrar som dyker upp lite varstans.