Vad kan man göra på Gotland under höstlovet?

  • Skriven av: Sofia
  • Tid för att läsa: 8 min.

Även under hösten har Gotland mycket att erbjuda allt från en vacker natur till olika evenemang som arrangeras runt om under höstlovet.

Vad ska man göra på Gotland under höstlovet? Det är fortfarande vackert under hösten på Gotland och det finns mycket att se och göra. Det positiva med att vara där när det inte är högsäsong är att det inte är långa köer och mycket människor överallt.

Vissa utflyktsmål gårdsbutiker och restauranger har inte öppet under hösten men öppnar upp under höstlovet.

Några av de utflyktsmål som man kan besöka under höstlovet där du slipper köer och trängsel är:

  • Lummelundagrottan
  • Gotlandståget
  • Kotteland
  • Fenomenalen
  • Gotlands djurpark

Alla dessa ställen är fantastiskt roliga att uppleva med barnen Lummelundagrottan där man kan gå i olika tunnlar och Gotlandståget som går från Hessleby till Roma. På Kotteland kan de yngre barnen leka och springa inne även om det regnar och på Fenomenalen så kan de större barnen utforska och lära sig på ett roligt sätt. Gotlands djurpark eller Gotlands zoo som det även kallas har massa djur som man kan komma och kolla på allt från zebror till lamm.

Runt om på Gotland finns det flera naturreservat där man kan uppleva naturen och fantastiska raukar som är en del av Gotlands historia. Vid naturreservaten kan man hitta olika stigar och vandringsleder där man kommer till olika platser där man kan ha mysiga picknickar eller så finns det grillplatser på vissa.

De flesta restaurangerna som ligger inne i Visby håller öppet även under hösten men det finns även de som finns runt om på Gotland som öppnar upp under höstlovet. Sedan finns det såklart de ställen som har öppet året runt som Hemse bageri eller Bagarens i Hemse som det heter, här kan man äta både goda och matiga smörgåsar eller bakelser. Detta ställe har funnits sedan 1908 och har recept som fortfarande används av personalen än idag.

Lummelundagrottan

Lummelundagrottan ligger norr om Visby och är ett spännande utflyktsmål för både stora och små. Den utforskade delen av grottan är fyra kilometer lång men de upptäcks nya delar hela tiden. Inne i grottan är det ganska kallt runt 8 grader så det kan vara bra att ha på sig varma kläder. Väl inne i grottan får man uppelva droppstensformationer och fossiler, även olika gångar och salar.

Det var i slutet av 40 talet som några gotländska tonårspojkar började utforska grottan och upptäckte då att det fanns fler gångar och salar, dom höll på med detta i sju år när de sedan berättade vad de hade gjort. 1959 började de med visningar inne i grottan och fortsätter än idag.

Det finns olika guidade visningar en för barn och sedan en mörkertur, men det finns även det lilla och stora äventyret där man får se plaster inne i grottan som få människor har varit.

Utanför finns det både kiosk, cafe och resturang där man kan välja mellan mackor eller mer lagad och grillad mat.

Så för att undvika köer och trängsel är höstlovet utmärkt tillfälle att boka in Lummelundagrottan.

Gotlands djurpark

Söder om Visby nära Tofta i Eskelhem ligger Gotlands Djurpark, där får man träffa olika djur allt från får till vattenbufflar, påfåglar, kameler och hästar.

Det finns ett litet cafe där man kan äta lite lättare mat eller mackor det är inte alltid öppet under lågsäsong så det är bra att kolla upp innan. Men man får ta med sig egen picknick in på området.

För barnen finns det en liten lekplast och studsmatta och trampbilar där man kan sysselsätta sig ett bra tag. Det finns olika aktiviteter trollskogen där man vandrar runt bland får och alpackor och så kan man hitta frågor som man tillsammans kan svara på, ponnyridning finns med både små och lite större ponnys.

Gotlandståget

Gotlandståget går mellan Hesselby station och Roma här kan man uppleva hur tågen var förr och så kan man utforska järnvägsmuseet där man får koll på allt om tåg och det som hör till.

Innan ni åker dit då kan det vara bra att kolla tågtidtabellen för att se om tåget går just den dagen under höstlovet.

Här finns även ett jernvägscafe där man kan köpa olika bakelser och goda smörgåsar, caféet ligger nära Dalhems kyrka.

Bibliotek

I Visby ligger Almedalensbiliotek som under höstlovet ordnar olika aktiviteter för barnen, här kan man även sitta och läsa eller varför inte låna hem en bok och sitta hemma framför en brasa och läsa.

Det finns även olika bibliotek runt om på Gotland som även där erbjuder aktiviteter under höstlovet Hese, Slite, Roma, Burgsvik och Gråbo.

Badhus

När det är höst och det kanske regnar och är kallt så kan et vara mysigt att åka till ett badhus på Gotland det finns några stycken att välja på.

I Hemse badhus där man både kan motionssimma och leka. Här finns det flera bassänger men en stor där där det är 24 grader och några mindre där det är mycket varmare.

Solbergsbadet som ligger i Visby har en 25 meters bassäng och har en del där det fyra meter djupt och med hopptorn på fem meter.

I Fårösund finns det ett privat badhus som heter kustparksbadet, här kan man både motionssimma och leka, det kan vara bra att kolla innan på deras hemsida då det har olika tider för motionssim och allmännbad.

Naturreservat

Det finns många naturreservat runt om på Gotland som är mysiga att besöka för att titta på naturen och djurlivet, här finns det vandringsleder som man kan följa och på vissa av dessa platser hittar man grillplaster som allmänheten kan använda.

Man ska tänka på att inte skräpa ner eller förstöra något i naturreservaten.

Raukar

Det finns många raukar runt om på Gotland, detta har bildats av korallrev som bildats för flera miljoner år sedan och sedan har vattnet format dessa raukar som står nära kusten.

Holmhällar

Vid pensionat Holmhällar som ligger söder ut på Gotland kan man vandra ner till raukarna som står nära varandra och vissa sticker upp där kan barnen klättra omkring och leka. Det är väldigt vackert runt om Holmhällar med naturen där tallarna är vindpinade och böjda på ett väldigt speciellt sätt.

Här hittar du mer information om Holmhällar.

Hoburgen

Hoburgsgubben på Hoburgen i juli månad.

En av de mest kända raukarna på Gotland är Hoburgen som liknar en gubbe som blickar ut över havet. Hoburgen ligger på södra Gotland.

Här hittar du vår artikel om Hoburgen

Langhammars

Langhammars ligger på norra Fårö och har många höga raukar vissa är uppåt åtta meter. Raukarna ligger på en klapperstens strand och utsikten över havet är slående vackert. Det finns en rauk som kallas langhammarsgubben på stranden.

Kotteland

Kotteland ligger i utkanten av Visby som är ett lekland för små barn där har dom har bollhav, hoppborg, rutchkannor och piratvärld och massa annat roligt för barn.

Det finns ett litet cafe där man kan köpa bullar, kakor och lite lättare måltider, kolla gärna deras öppettider under höstlovet då de kan variera.

Lekplatser

Runt om på Gotland finns det gott om lekplatser, många av de som finns har olika teman som en lekplats i Hemse har cirkustema och en lekpark i Visby som heter Talludden där man har hämtat inspiration av Visby stad här finns även möjlighet att träna för de vuxna med ett utegym.

Stranden

Även om man kanske inte vill bada på hösten kan det vara härligt att promenera eller leka på stränderna. Det går att hitta både vackra stenar och snäckor.

Restauranger

Varför inte göra Gotlands resan till en smakupplevelse och upptäcka några av Gotlands härliga restauranger, många ställen har öppet även utanför högsäsongen. Kolla gärna öppettider då de kan variera. Här kommer några av våra favoriter, självklart finns det flera ställen som är öppna under sportlovet än dessa.

Smakrike i Ljugarn

Här kan man uppleva olika smaker från olika delar av världen, råvarorna väljs med omsorg och är både närodlat och från gårdarna runt om. Här kan man välja en avsmakningsmeny med tillhörande vinmeny för att få en upplevelse man sent ska glömma. För dom som kommer med barn så finns det en meny enbart för dom.

Här har de även ett litet hotel med olika rum som är inspirerade av naturen runt omkring i Ljugarn.

Katthammarsviks rökeri

Katthammarsviks Rökeri

I Katthammarsvik hittar man en rökeriet där de röker fisk och skaldjur själva. Här är det öppet året runt men öppettiderna varierar så det kan vara bra att kolla upp detta innan man åker dit.

Här har man rökt fisk redan från 1943 traditionen har gått i generationer.

I restaurangen så kan man få härliga rökta och färska räkor eller en mustig skaldjurssoppa. Till barnen finns det både pannkakor och köttbullar.

Här kan du läsa mer om Katthammarsvik och Östergarnslandet.

Bagarns i Hemse

I Hemse finns Bagarens där de serverar massa bakverk, glass och matiga smörgåsar. Här är det öppet året om bagarns har funnits sedan 1908 och vissa av kakrecepten finns fortfarande kvar.

Ett mysigt ställe att besöka om man är i Hemse.

Är du sugen på att ta en fika så hittar du mer en guide med karta till 24 olika fikaställen på Gotland här.

Backfickan i visby

Mitt i centrala Visby innanför murarna så hittar man en mysig restaurang där de serverar skaldjur och annat gott. Portionerna går att anpassa för barnen, här kan man även köpa med sig mat hem från deras disk.

En dag i Visby

Det kan alltid vara mysigt att vandra omkring inne i Visby under höstlovet, här hittar man små butiker med allt från kläder och turistprylar att ta med sig hem.

När det är kallt så kan man gå in på ett av de många cafeer och dricka lite varm choklad och bullar.

Under sportlovet ordnar de med spökparad, man kommer utklädd till Södertorg och går genom Visby för att sedan avsluta med eldshow och godis till barnen.

Man ska inte tro att Gotland bara lyser upp under sommaren det är härligt att utforska Gotland även under höstlovet då vinden viner och regnet smattrar, för det finns alltid något man kan hitta på både inomhus och utomhus.