24 fikaställen på Gotland

 • Skriven av: Sofia
 • Tid för att läsa: 15 min.

Om man vill uppleva svensk fika, hembakat, gott kaffe och vackra platser så ska man åka runt på Gotland för en härlig upplevelse för både ögat och smaklökarna.

På Gotland finns det många små och stora caféer och fikaställen att välja på från norr till söder. Här är en sammanställning av de fikaställen vi tycker om på Gotland.

 • Berså Sylvis Döttrar Hembageri
 • Elsies café
 • Café Maffen
 • Prima Gård
 • Nyströms Café
 • Hembaket
 • Gotlandsvåfflan
 • Rute Stenugnsbageri
 • Själsö bageri
 • Konditori Norrgatt
 • Café Gula huset
 • Café Karamellboden
 • Ett rum för resande
 • Fiket i Visby
 • Leva Kungslador
 • Hesselby Jernvägskafé
 • Skolhusets Trädgårdscafé
 • Ljugarns Strandcafé & Restaurang
 • Våffelmagasinet
 • Lye hantverkscafé
 • Gotlandsgårdens konfektyr
 • Bagarns i Hemse
 • Körsbärsgården
 • Skulpturfabriken

Läs vidare så får du mer ingående information och vägbeskrivning till de olika ställena.

Vissa av de ställen vi nämnt finns i Visby då är det lätt att ta sig till fots på de vackra kullerstensgatorna och njuta av atmosfären. Andra är det lättare att ha bil eller varför inte cykel, för att ta sig till. Det man letar efter på dessa ställen är självfallet gott fikabröd och gott kaffe, men som på de flesta unika fiken på Gotland så ha det nästan alltid något extra. Det kan vara allt från en vacker trädgård där man kan sitta och fika i, eller så har dom en liten lekplats så att man kan sitta lite längre och barnen kommer vara nöjda. Vissa av fiken har en liten butik där man kan köpa något, eller så finns det en utställning att se. Ofta när man väljer ett café att besöka så kanske det blir det enda man gör på grund av var det ligger, men misströsta inte det finns ofta en massa annat att göra och se i närheten, allt från att caféet ligger i ett kalkstensbrott eller varför inte i en mysig liten socken där man kan hitta lite små butiker och shoppa i. Några av de ställena vi nämt ligger nära havet och mysiga stränder.

Många av de fiken som finns på Gotland har öppet under sommaren och under vissa lov så som påsk och höstlov när turisterna kommer, så se till att dubbelkolla på deras hemsida så att det är öppet. Under lågsäsong så är det ofta de ställena inne i Visby som håller öppet.

1. Berså Sylvis Döttrar Hembageri

Uppe på Fårö kan man hitta Berså Sylvis Döttrar Hembageri där kan man köpa fantastiska kakor, goda smörgåsar, bullar och mycket annat. Här kan man både köpa med sig och njuta av det goda man köpt på stranden eller sitta på deras uteservering och deras lilla trädgård. Där finns även en liten lekplats på baksidan där barnen kan leka. Berså Sylvis Döttrar Hembageri är öppet under sommaren och under högsäsonger. Här kan man även beställa tårtor och bullar om man ska ha en fest eller bröllop.

Berså Sylvis Döttrar Hembageri
Berså Sylvis Döttrar Hembageri på Fårö.

2. Elsies café

Fårö nära Kuten ligger Elsies café, här kommer man in i en värld med massa färger och rosa kitsch. Det finns massa olika inredningsdetaljer att titta på allt från plastblommor till porslinsstatyer och olika färggranna tavlor.I trädgården kan man hitta massa installationer och vackra murar runt om.Det serveras våfflor, mackor och lite olika bakverk för den som är sötsugen och vill man villa blicken från all inredning så kan man blicka ut över havet.

3. Café Maffen

I Fårösund ligger Café Maffan i ett vackert hus och en stor trädgård, det är Linda Lindholm som driver cafét. Det är öppet året runt och när det fört öppnades va det tre tjejer som drev det men nu står en kvar och idag är det mer än bara ett café. Det finns mat och fika nu har de även alkoholtillstånd och live spelningar under sommaren.Maffan betyder gott på gutemål och det kan säga att det verkligen är, tycker man om räkmakor ska man testa deras stora handskalade räkmaka som man knappt orkar äta upp.

4. Prima Gård

På norra Gotland ligger Bunge där kan man hitta Prima Gård från 1600 talet, där finns det ett litet café, restaurang, butik och keramikverkstad. Detta är ett familjeföretag och Martin jobbar i köket och driver den delen Emma är keramiker och tillverkar keramik och smycken.På gården om man beställer från caféet används Emmas handgjorda keramik och bara de finaste råvarorna används, självklart närproducerat. I trädgården finns det en del för barnen med sandlåda och en liten lekhörna. Kommer man med bil ska man tänka på att parkeringen inte är så stor så om man kan parkera gärna på kyrkans parkering och vandra till Prima Gård. Prima Gård ligger också ganska nära Bungenäs där det finns massor att uppleva.

5. Nyströms Café

På norra Gotland ligger Bungenäs som är en halvö, förr var det Gotland största kalkbrott, efter det var det militärens övningsområde. Här får man inte åka med bilen så den lämnas på parkeringen innan man kommer in på området här kan det finnas lamm. Det finns cyklar att låna för att ta sig fram mellan kalkbrott och kratrar. På området finns det mesta både hotell, restaurang, butik och café. Caféet heter Nyströms och ligger i gamla lanthandelns lokaler här kan man fika och äta glass. Det serveras bakverk och smörgåsar. På Gotland finns det många caféer med olika utbud allt från inne i samhällena till att man får göra en heldagsutflykt för att kunna besöka ett av fiken.

6. Hembaket

Hembaket är ett sommarcafé och bageri som bakar gott bröd, frallor och det finns gott fikabröd. Här gör dom även fantastiska tårtor till både fester och bröllop och sin egen glass på hallon från trädgården. När du kommer och fikar så tycker jag att man ska sitta i den stora fina trädgården, skulle det regna så går det att sitta inne. Hembaket ligger i Lärbo i utkanten av Kappelshamn.

7. Gotlandsvåfflan

I en gammal tvättstuga så öppnade de upp ett litet fik med olika våfflor, det va 2014 de började prata om det och 2016 öppnades det upp. Då hade kompisarna byggt om tvättstugan till ett litet kök där de gör stora och små våfflor. Dom har över 50 tillbehör allt från frukt, bär, godis, kött, chévre och skagenröra. Gotlandsvåfflan har öppet under sommaren och du får man njuta av deras gård där det står lite bord och stolar utställt. Här har de även gungor och lekplats för de små.

8. Rute Stenugnsbageri

Från början var Rute Stenugnsbageri en gammal smedja, den var länge bortglömd men 2006 byggdes den om till ett mysigt bageri och café. Den finske arkitekten Heikki Hyytiäinen kom och byggde en vedeldad stenugn som består av 18 ton sten. Caféet och bageriet ligger i Lärbo på nordöstra Gotland på en liten kulle så finns det mysiga caféet som öppnar upp varje sommar. Här kan man sitta i trädgården och fika eller ta med och fika på stranden.På Rute Stenugnsbageri så bakar dom med fallande värme vilket innebär att de bröd som kräver mest värme bakar de på morgonen och sedan kommer det som inte behöver riktigt så mycket värme. Vedugnen börjar de elda redan på kvällen innan med femtio kilo björkved. Idag ägs bageriet och caféet av Fabrique.

9. Själsö bageri

I Seglarsällskapets gamla klubbstuga norr om Visby finns idag Själsö bageri där man kan hitta nybakade bullar och fantastiska smörgåsar med olika pålägg. Dom har en vedeldad stenugn där de goda bröden kommer ifrån är det varmt kan man avnjuta lite gotländsk glass. Bageriet ligger i en stor och vacker lokal med en fantastisk trägård och med en utsikt över havet. I trädgården har de en liten del för de små där de kan leka när föräldrarna fikar.Under hela året säljer Själsö bageri bröd och nybakade bullar från deras brödbilar de har i nuläget tre stycken som finns i Norderstrand, Östercentrum och Burgsvik. I närheten av Själsö bageri ligger Visbys flygplats som funnits sen 1942 den är både en regional och militär flygplats i närheten ligger även en golfbana där du kan spela golf.

10. Konditori Norrgatt

När man kliver in i Konditori Norrgatt känns det som att man reser tillbaka i tiden till 50 talet, här finns neonskylten kvar och jukeboxen från 1947 när de öppnade. Det ligger utanför ringmuren i Visby och många trodde inte att det skulle fungera men som ett av de äldsta caféerna så har det verkligen lyckats. Här kan man hitta tårtor, bakverk, kakor och smörgåstårtor. Antingen så sitter man där eller så kan man ta med för att avnjuta hemma. Här är det öppet året om.

11. Café Gula huset

Mitt i Visby ligger Cafe gula huset och som man kan höra på namnet så ligger det i ett gult fint litet hus. Det har öppet under hela sommaren och under de andra säsongerna är det öppet under helgerna. När man kommer in är ett som att komma in i ett vardagsrum allt känns mysigt och hemtrevligt. Man kan även ta med sig sitt fika ut i trädgården. Här serveras det bullar, pajer, saffranspannkakor och mycket annat.

12. Café Karamellboden

Café karamellboden ligger centralt i Visby nära Stortorget, här kan man fika hembakat, det finns grillade mackor, saffranspannkaka, sallader och annat.Cafét ligger vägg i vägg med Karamellbutiken, här kan du hitta 80 olika sorters godis och massa god choklad, polkagrisar . Helt klart värt ett besök för den som älskar sött.

13. Ett rum för resande

Här hittar du ett café mitt i Visby med en solig uteservering och vill man sitta inne finns det några platser även inne. Här kan man äta frukost, lunch och fika det finns frallor, sallader, färsk pasta och olika bakelser och pajer för den som är sötsugen. Här får man gott kaffe som dom rostar själva.Ett rum för resande har öppet året runt och är ett bra alternativ om man vill ha lite lugn och harmoni mitt i Visby.

14. Fiket i Visby

Vid österport i Visby hittar man Fiket i Visby här kan man fika och äta lunch året runt och på sommaren så öppnas deras uteservering. Här kan man även gå upp på övervåningen för att titta ut över Visbys gator.Det serveras både goda smörgåsar och soppor är man sugen på något lättare så kan man alltid gå på salladen.

15. Leva Kungslador

Leva Kungslador ligger bara en liten bit utanför Visby, där hittar man en vacker och stor trädgård med en äppellund från 1600 talet. Leva kök och bageri är det mesta som lagas ekologiskt och närodlat brödet bakas på plats och maten doftar ljuvligt från köket.Här finns det gott om plats att sitta och äta trots att det ser fullt ut på parkeringen.Här kan man gå omkring i trädgården och uppleva vackra äppelträd och blommor av alla dess slag. Här har även LEVA husfabrik utställning så man kan se olika beslag och detaljer för ett framtida husbygge. I butiken kan man köpa med sig både bröd och bullar. Här kan man hitta olika textilier, inredningsdetaljer, lampor och möbler.Planerar man bröllop eller en stor fest kan man kontakta dom för att få hyra lokal och trädgård. Under sommarsäsongen har dom ibland livespelningar.I trädgården kan man hitta hängmattor, en leklund, växthus och massa saker att se på och gräs att springa omkring på för barnen.

16. Hesselby Jernvägskafé

I Dalhem ligger Hesselby Jernvägskafé här kan sitta i mysiga lokaler och äta en god lunch eller en god fika. Här serveras allt från bullar, mackor, glass, pajer, sallader, matiga våfflor. Allt är hemmagjort och dom använder sig av lokala leverantörer för att hålla en god kvalitet. Det ligger i parken där järnvägsmuseet finns så om man är intresserad av tåg är detta ett jättebra utflyktsmål. Under sommaren så kan man även åka med dressinen till Roma.

17. Skolhusets Trädgårdscafé

I Östergarn mitt emot Östergarns kyrka ligger Skolhusets Trädgårdscafé, denna byggnad var som man hör på namnet en gammal skola från 1800 talet. Här har man nu öppnat ett café som har öppet året runt.I cafeét servera det hembakat, glass och kaffe, på luncherna finns det bland annat olika sallader. Råvarorna är närproducerade.Här ska man passa på att ta sig till utsiktsplatsen för att blicka ut över hela Östergarn.

18. Ljugarns Strandcafé & Restaurang

När man har badat på Ljugarns vackra strand så kan man sedan ta sig en bit mat eller fika på strandcafét. Här kan man välja mellan att sitta inne eller ute på deras strandaltan och se ut över havet. På kvällarna så spelas det livemusik när man går på deras after beach. På menyn finns allt mellan hamburgare, sallader, fisk eller om man vill ta en fika eller kulglass. Här kan man även spela minigolf eller beachvolleyboll på stranden.

När man har badat på Ljugarns vackra strand så kan man sedan ta sig en bit mat eller fika på strandcafét

19. Våffelmagasinet

I Ljugarns hamn hittar man en vacker lada från 1800 talet, där man kan avnjuta belgiska våfflor både matiga och söta. Man kommer in i ladan där man beställer allt från löjorm, skagenröra, glass, bär, strössel, sylt eller varför inte godis. Är man mer sugen på glass så finns det 18 olika sorters kulglass. Antingen sätter man sig ute med en fantastisk utsikt över de små fiskehusen och havet eller så går man en trappa upp där man kan sitta och barnen kan leka med lego eller gunga på deras gunga eller hängmattan. Här är det sommaröppet mellan juli och augusti. I samma lokal finns det en liten butik med inredning och vackra presenter, här kan man hitta vackra klänningar, krukor, keramik, tvålar, stråhattar och kuddar.

20. Lye hantverkscafé

Lye hantverkscafé är öppet under sommarmånaderna då finns det hembakade kakor, kaffebröd och kringlor.I caféet säljs det även hantverk, stickat, skinn, hemvävt, smycken och egen gjord sylt och marmelad. Prisvärt och mysigt litet fik. När man är här ska man passa på att titta på Lye kyrka och dess vackra glasmålningar.

21. Gotlandsgårdens konfektyr

Om man älskar choklad så ska man åka hit Gotlandsgårdens konfektyr, det ligger i När bredvid Närs golfklubb. Det är ett litet café med goda hemgjorda smörgåsar köttbullsmackor och vanliga ost och skinkmackor med en kopp hemmagjord varm choklad. Till efterrätt har man flera olika sorters praliner att välja mellan mörk choklad, ljus choklad eller vit choklad alla har olika fyllningar sandbär, rom, bailys, champagne, kola, passion, vanilj och massa andra smakar det finns något för alla. Pralinerna är gjorda med olika former igelkottar, hjärtan, diamanter, lamm, fjärilar, hjärtan och under påsk och vinter kommer det kycklingar respektive tomtar.På gården i trädgården finns det bord och stolar där man kan sitta och fika med en liten lekpark, med gungor, rutchkana och massa olika leksaker.På gården finns ett magasin som är omgjort till tillverkningen här kan man få vara med och se på och hjälpa till att göra chokladpraliner men detta måste man boka i förväg.

22. Bagarns i Hemse

Mitt i Hemse ligger Bagarns som är bageri och café här är det öppet året om under sommaren kan man sitta i trädgården, där det finns en liten del för barnen att leka. Bagarns är ett familjeföretag och öppnades 1906 och var från början bageri sedan har det utvecklats genom åren och är idag café, bageri och musikcafé. På lördagar har dom afternoon tea. Många av de kakrecept som fanns från början finns kvar även idag. För de hungriga och fikasugna så har de goda smörgåsar med både köttbullar, räkor och tonfiskröra, för de som orkar efterrätt så finns det tårtor, bullar och olika bakverk.

23. Körsbärsgården

Långt ner på sydspetsen av Gotland ligger Körsbärsgården nära Sundre kyrka där kunde man hitta ett café redan 1947, idag är det en café och bistro. Körsbärsgården ligger i närheten av Hoburgen där Hoburgsgubben ligger och Holmhällar naturreservat. I cafét hittar man både mat och bakverk råvarorna kommer från Gotland och även från Körsbärsgårdens trädgård. Under sommaren så serveras en stor buffé med influenser från medelhavet som man kan komplettera med fisk, fågel eller kött.Körsbärsträdgården är inte bara ett café och bistro utan där har man som man hör på namnet en vacker trädgård, konsthall och butik. Trädgården består av både kryddträdgård, fruktträdgård, grönsaksträdgård och ett rosarium med ett fyrtiotal olika rosor. Konsthallen är 600 kvadratmeter och det är olika konstnärer som ställer ut under året, de har både kända och okända konstnärer som ställer ut. Utanför har de en skulpturpark som har runt tjugo stycken skulpturer. I samband med cafét så finns det en liten butik med inredningsdetaljer och vackra föremål, textilier, smycken, hudvård och en egen olivolja.

24. Skulpturfabriken

Utanför Slite ligger Skulpturfabriken, på sommaren så öppnas det där en liten espressobar där man som man hör på namnet köpa kaffe men dom har även bullar och lite annat sött att äta på. Skulpturfabriken öppnade 1995 och Stina Lindblom tillverkar och formger olika möbler, skulpturer, krukor och mycket annat. Stina använder sig av olika gotländska material och mycket betong. Här kan man köpa allt hon tillverkar i butiken en våning upp ovanför cafét, där hittar man även andra finns ting textilier, lampor och mycket annan inredning. Många av hennes formgivning kan man även se i trädgården så som stendrakar, vackra krukor och fågelbad. Runt om i trädgården så finns det vackra byggnader som har olika utställningar under sommaren, eller lite sekunda varor betongskivor och annat. Så en promenad i trädgården bland alla vackra blommor ska man på på att göra.

Hoppas du fått lite inspiration till att hitta lite nya ställen att ta en fika på. Ibland kan det vara skönt att ta en paus från stranden och ta en fika nåt av alla fina fikaställen på Gotland. Tydligen kan det även ibland regna på Gotland och då kan det vara en bra idé och åka och ta en fika med familj och vänner.

Källor: