Var hittar man keramik på Gotland?

  • Skriven av: Sofia
  • Tid för att läsa: 12 min.

Om man letar efter keramik t.ex. personliga och vackra skålar och fat så har man kommit rätt.

Var hittar man keramik på Gotland? Runt om på Gotland så hittar man olika krukmakerier eller ateljéer där man kan köpa keramik som skålar, fat och koppar har man tur får träffa konstnären själv. Det finns många skickliga keramiker som jobbar året runt på Gotland där dom håller öppet för folk att komma för titta och köpa. Sedan finns det några mindre ställen som håller säsongsöppet och håller öppet när det kommer turister till ön så som påsk, sommar och olika lov. Vissa av de ställen som finns där man kan köpa keramik kan barn få testa på att dreja vilket är en väldigt rolig och kreativ aktivitet. En anledning till att det har samlats många konstnärer på Gotland är den vackra och inspirerande miljön som föder mycket kreativitet och det skapas mycket fina alster.

Gotland har många turister som kommer under sommarsäsongen och många keramiker och andra konstnärer öppnar då upp sina butiker för att få dit lite folk och sprida sitt konstnärskap. Etelhems krukmakeri öppnades väldigt tidigt och anses vara de som startade eran på 60 talet när många kreativa personer och keramiker sökte sig till Gotland för att bryta ett inrutat liv och leva ett liv med skapandet. Fler och fler ateljéer öppnades på 60-70- och 80-talet runt om på Gotland och har lagt grunden för det vi ser idag.

I början så kom det många keramiker som blev lärlingar till de som startat krukmakerierna. Många av keramikerna på Gotland har ett samarbete med varandra och ser sig inte som konkurrenter utan som kompanjoner då alla besitter olika teknik och stil. Nedan kommer du att hitta olika keramiker och butiker, ateljéer som beskriver deras stil och var det ligger så att man kan hitta dit, lättast att ta sig runt till alla olika ställena är att ha bil.

Nedan kan du läsa mer om några av de mest populära keramikerna på Gotland och hur du hittar dir.

1. Fide Fajans

Fide Fajans ligger på södra Gotland i Fide, som ligger mellan Havdhem och Burgsvik, i Fide ligger ett litet naturreservat och fide Kyrka. Bebyggelsen i Fide härstammar främst från 1800 talet och är utfört i sten. Keramikern som har sin butik och ateljé här heter Ingela Karlsson, hon har haft sin verkstad i Fide sen 1997, butiken som ligger på tomten den med liknar ett växthus med prunkande vinrankor och klätterrosor som har öppet under sommarhalvåret. I verkstaden som ligger på tomten där hon drejar gjuter sina tallrikar, karaffer, kaffemuggar och vackra fat stora som små, under hela året. Utmärkande för Ingela Karlssons keramik är dess glasyr som heter fajans glassyren den är vit med pastellfärgade toner i. Ingela är känd för hennes flätade gallerskålarna, hon drejar även i gipsformar. Hon började sin utbildning på konstfack och efter det har hon haft en massa utställningar runt om i världen.

Här kommer en karta så du lätt kan hitta till Fide Fajans.

2. Etelhems krukmakeri

Etelhems krukmakeri startades 1889 av Axel Nilsson och anses vara ett av de äldsta krukmakerierna på Gotland, han började även tillverka vita kakelugnar på 1900 talet som finns kvar runt om även idag. När sonen tog över krukmakeriet tillverkade han tunt servisgods. 1960 tog krukmakeriet över av Egil Solberg som fortsatte att driva krukmakeriet. Länsstyrelsen av Gotlands län utsåg 2001 Etelhems krukmakeri till ett byggnadsminne, vilket innebär att det är ett kulturhistorisk byggnad som inte får rivas eller byggas om.

Idag på Etelhems krukmakeri jobbar många olika keramiker i verkstanden under sommarmånaderna, då kan man få se dem skapa olika keramikföremål. i butiken är det ett tjugotal olika keramiker som finns representerade så man kan välja mellan många olika stilar. Under resterande del på året är det ägaren Torleif som jobbar i krukmakeriet.

På Etelhems krukmakeri finns det en resturang som har både fika och mat, vissa dagar i veckan kan man äta vedugnsbakad pizza. Här kan man sitta ute och njuta av alla blommor och äta en glass i solen. En rolig aktivitet för barnen eller även för vuxna är att man kan testa på att dreja man behöver inte boka i förväg utan bara kan komma förbi. Vill man hyra drejstugan kvällstid eller ett större sällskap är det bra att boka innan.

Hitta till Etelhems Krukmakeri

3. Jan Sandbloms Keramik

I Burgsvik finns Jan Sandbloms butik och ateljé, samhället Burgsvik är känt för TV-serien Så mycket bättre och har under en lång tid varit en av de större socknarna. Det har varit centrum för utskeppning och produktion av sandsten. Från Gustavsberg till Öland för att sedan landa på Gotland i Burgvik har keramikern Jan Sandblom gjort, han har hittat sin egen stil och teknik vilket är att gjuta och formdreja hållbara produkter. Han har tidigare gått formakademin i Lindköping och är sedan självlärd keramiker. Hans ateljé och butik ligger bakom en industri byggnad mitt i Burgsvik. Där kan man hitta hans keramik olika bruksvaror i stengods som finns i olika vackra pastellfärger eller vita och gråa nyanser som sedan är är glaserat. Det finns allt från fat, tallrikar, soppskålar och muggar till olika vaser och krukor i olika storlekar. Inspirationen för hans keramik kommer från Gotlands karga kustlandskap.

För att du lätt ska hitta till Jan Sandbloms Keramik så ligger en karta här

4. C Jensen

C Jensen hittar man både verkstad och butik i Visbys innerstad, det är en butik med två plan på övervåningen finns Camilla Jensens keramik och på bottenplanet hittar man olika tyger och kläder från märket LABVISBY. Butiken är väldigt vacker och ljus när man kommer in allt känns väldigt noggrant placerat och uttänkt. Keramiken och stengodset som man hittar i butiken känner man igen på dess tunna och enkla och den ofta vita glasyren. Man kan köpa stora vackra fat och skålar eller varför inte lite koppar att ta hem.

Hitta till C Jensen

Det kan vara svårt att hitta bland alla små kullerstensvägar inne i Visby så här kommer en karta för att du ska hitta rätt.

5. Åsa Lindström

Åsa Lindström är känd för sina muggar med screentryckta bilder och gulddekor. Muggarna finns i många olika mönster och bakgrundsfärger och även i muggen har Åsa Lindström även valt att göra den i olika färger. Mellan 1984-1990 gick Åsa på Konstfack efter det jobbade hon på rörstrand och var även medlem i Blås&knåda. Hon har en verkstad både i Gustavsberg och på Gotland. På Gotland ligger hennes verkstad i Hablingbo som ligger nära Havdhem, här har hon och hennes man öppnat Creperie och keramikverkstad med tillhörande butik. 2001 så köpte de en gård store burge som hade en tillhörande lada, här öppnade de upp en resturang där du hittar crepes både matiga och söta och Åsa skapade en keramik verkstad där hon jobbar på somrarna.

Hitta till Åsa Lindström

Här kommer kartan för att hitta till de vackra muggarna och en mysig resturang.

6. Charlotte Karlssons Keramik

Charlotte Karlsson finns i Hablingbo där hon har sin verkstad och butik där kan man se hennes muggar, fat, skålar, kannor och krukor. Hennes porslin har många vackra former och med många olika färger. Charlotte signerar sina ting med “LA” med eller utan cirkel 1982-91, eller “CK” med eller utan cirkel 1991-99, och sedan med hennes namn Charlotte Karlsson. Butiken var tidigare en lanthandel, i butiken kan se hur alla föremålen blir tillverkade. Charlotte Karlsson gick bland annat konstfackskolan keramik och glas, sen 1991 har hon varit verksam på Gotland. Charlotte Karlsson har varit med och gjort många utställningar runt om på Gotland.Butiken är öppen varje dag på sommaren men för att komma dit någon annan tid på året så är det bra att ringa först.

Hitta till Charlotte Karlssons Keramik

En karta för att hitta till hennes butik som tidigare var en landhandel.

7. Tord Karlsson

Intill Lye Kyrka ligger Thord Karlssons ateljé och butik, här kommer man till en vacker trädgård med massa blommor i butiken hittar man Thord Karlssons stengods. Thord Karlsson utbildade sig till keramiker på Capellagården på Öland efter det hade han praktik både i Sverige och Frankrike. Utmärkande för hans keramik är att han arbetar med stengodslera som han sedan bränner i 1270 till 1290 grader, Thord använder sig av tre olika ugnstekniker det är elugn, gasugn och saltugn. Han tillverkar allt från muggar, fat, krukor, karaffer och olika kannor. Med gasugn och saltugn blir all keramik unikt medans elugnen ger samma resultat varje gång. Butiken har öppet året runt här har man möjlighet att få en privat visning om man hör av sig i förväg.

Hitta till Tord Karlsson ateljé

8. Scharp Keramik

Lena Scharp har sin verkstad och butik som är öppet året runt i Garda eller Garde som det också stavas och uttalas. Vid hennes butik och verkstad finns en stor vacker äng där man kan ta med sig sin picknick eller bara njuta av naturen. Garda är en liten socken som ligger på östra Gotland och som har en av de äldsta stenkyrkorna på Gotland. Keramikern Lena Scharp har gått Capellagårdens keramikutbildning och sedan Orrefors glasskola. I Lenas butik kan man hitta både vackra och roliga terracota krukor, fat, tallrikar och muggar. Hon har både öergods och stengods i butiken. Hennes muggar är vackert vita och med en hänkel som hon är stolt över. Bland krukor och andra ting är Lena Scharps stil väldigt rustik och kraftfull.

Hitta till Scharp keramikverkstad

9. Wolter keramik

I Linde socken ganska nära Hemse ligger Wolter keramik, här har Anki Wolter sin verkstad och butik. Linde Socken har många fornlämningar, det är både fornborgar och gravfält. Keramikern Anki har gått sin utbildning på Sörängens folkhögskola i Nässjö och  Capellagården på Öland hon har även gått Mästarutbildning i krukmakaryrket för att få både Gesäll- och Mästerbrev. Allt i butiken är handgjort och hon använder sig av drejning och även andra tekniker för att tillverka koppar, fat, ljusstakar, skålar, muggar och vaser, det finns en serie i vit glasyr och en i randigt. Anki erbjuder även drejskola på tre timmar så om man vill lära sig att dreja så kan man göra det här. Antingen med kompisar eller med sina barn det finns olika erbjudande, det bästa är att ringa för att boka.

För att enkelt hitta till Anki Wolter så kommer det en karta här.

10. Larsson & Larsson keramik

I en gammal gotlandsgård från sent 1700 tal ligger Eva och Knuttes krukmakeri och butik som dom startade 1984, den heter Larsson & Larsson keramik. Knutte som heter Lars Göran började som lerdräng på Etelhems krukmakeri på 70 talet, att vara lerdräng innebär att man förbereder leran. När han ville fortsätta sin karriär så hamnade han på Paradisverkstan på Öland och sedan på Gotland där han och hans fru Gotland öppnad deras keramikverkstad och hans fru skapar och säljer även väverier. I butiken har två olika serier Blå blom och Blå glasyr det finns tallrikar, tekannor, äggkoppar, ljusstackar och vaser och mycket annat.

Hitta till Larsson & Larsson keramik

För att hitta till all vacker keramik så hittar du en karta här.

Hitta till Etelhem krukmakeri

Kartan för att hitta till Etelhem.

11. Tallås hantverk krukmakeri

Tallås hantverk och krukmakeri ligger i Etelhem och det är keramikern Anette Baggieri som har detta ställe. Anette har både Mästarbrev och Gesällbrev och började sin keramiker karriär på Nyckelviks skolan med inriktning på keramik. Krukmakeriet och butiken ligger i gamla lokaler som varit både det ena och andra förr, det har varit mejeri, bageri och tvätteri. Här kommer man direkt in i verkstaden och har man tur får man se hur allt skapas från drejningen till att det åker in i ugnen. I butiken kan man hitta olika storlekar på tallrikar, soppskålar, assietter, sushi tallrikar och muggar dom har olika bränningar allt från svart till lava rött. Anette jobbar i stengods och skapar keramik som man ska kunna använda varje dag både för privatpersoner och olika företag så som restauranger och caféer. I butiken finns även gratäng formar, paj formar och blomkrukor.

Karta till Tallås hantverk krukmakeri och Anette Baggieris keramik.

12. Fårö krukmakeri

Fårö krukmakeri öppnades så sent som år 2017 i och ligger i lada på gården Nystugu, det ligger mitt på Fårö och är omgiven av sjö, öppna landskap och gårdar. Här kan man hyra olika stugor, gäststugan eller det stora huset, allt är gjort för att man ska få en så genuin upplevelse som möjligt. Mitt i allt ligger verkstaden och krukmakeriet.

Dom som har krukmakeriet och driver detta är Lars Andersson och Nina Liljeqvist, båda är krukmakare och väldigt lång erfarenhet, här finns det även fler som jobbar under sommaren. I butiken finns det krukor, vaser, skålar, fat, ljusstakar och så skapar de även kopior av historisk keramik.

På sommaren kan man komma och prova på att dreja här för en liten kostnad, man får först en genomgång hur man ska göra och sen får man prova på själv, här behövs inte förbokas.

Samma företag som har Fårö Krukmakeri har även Skansens krukmakeri där de visar hur keramiken utvecklades i Sverige , denna verkstad kommer från början från Lunda by i västra Vingåkers socken i Södermanland. byggnaden är från 1800-talet och flyttades till Skansen 1947.

Hitta till Fårö Krukmakeri

En karta till Nystugu och krukmakeriet.

13. Ingelas keramik och hantverksbod

På Östergarn ganska nära Katthammarsvik ligger Ingelas Keramik och hantverksbod, här kan man hitta många olika stengods, muggar, vaser, krukor, kannor, fat och skålar. All keramik är unik och vissa har olika mönster eller motiv på sig. I butiken finns även andra produkter unika trasmattor, lammskinn och många andra produkter som är rättvisemärkt från världen över.

Hitta till Ingelas keramik och hantverksbod

14. Mejeriet

Mejeriet är som det låter ett gammalt mejeri som nu är ett galleri med vackra ting. Det är Eila Burvall som väver vackra trasmattor och plädar som ser ur som vackra tavlor. Hennes man Tomas Stöfling är keramiker och skapar med stengodslera han bränner sina glasyrer antingen i gasugn eller vedeldad saltugn. Tomas Stöfling skapar vackra konstföremål allt från skor i keramik och en vacker glasyr till olika kannor sedan har han sina vackra skålar som man kan använda till allt. Skålarna finns i olika storlekar och i olika glasyrer, prickigt eller enfärgat. Mejeriet är en vacker byggnad som blir ett vackert galleri med stora ytor och vackra fönster.

Hitta till Mejeriet

15. GKF – Gotländska Konsthantverkare & Formgivare

Har man bara en dag i Visby eller inte har möjlighet att åka runt och kolla på all keramik så finns den samlad innanför ringmuren. På GKF finns ett galleri och butik med keramik från olika gotländska keramiker. Dom som finns idag är följande:

Måna Engström som jobbar med lammskinn.

Eva-Marie Kothe-Sjöholm som drejar och jobbar med svartgods och inspireras av forna tider och kulturer.

Gunila Axén Som är textilformgivare och jobbar med mönster.

Anki Wolter som nämnts tidigare som jobbar med lera och drejar.

Lena Scharp som även hon nämnts innan drejar unika bruksföremål i stengods.

Elena Berg Österdahl tillverkar och formger konsthantverk och möbler med naturen som insperation.

Kristina Torsson är textil och klädformgivare och jobbar med kvalitet och design.

Julia Nielsen tillverkar färgstarka smycken, inredningsdetaljer började i London men finns nu påGotland.

Olga Ridne tillverkar med sin man kläder i naturmaterial.

Hitta till GKF kooperativet

För att hitta till GKF kooperativet, GKF står för Gotländska konsthantverkare och Formgivare.

Om man åker till Gotland så ska man passa på att titta på det fantastiska utbudet av keramik. Bara i Etelhem har du tre olika keramikverkstäder att besöka med olika utbud. Eller så har ni keramikrundan som består av sex olika keramiker som samarbetar och tagit fram en rundtur för att hjälpa varandra. Så vill man kan man hitta både kaffe och temuggar.

Relaterade artiklar