Vad gör man på Gotland när det regnar?

  • Skriven av: Sofia
  • Tid för att läsa: 9 min.

Gotland har många soliga dagar men ibland kommer regnet och då kan det vara bra med några tips på vad man ska hitta på.

Det finns en uppsjö av saker att göra när det regnar på Gotland, sånt som passar både stora och små, vuxna och barn. Om man har bil så finns det över 90 medeltida kyrkor att åka runt och titta på. Det finns olika museum att besöka som skildrar allt från Gotlands natur och djurliv till järnvägsmuseum eller veteranbils museum. Norr om Visby ligger även Lummelundagrottan som är en av Sveriges längsta grottor, här kan man få guidade turer för att uppleva och utforska dess vackra natur utan att gå vilse.

För den som inte har bil så finns det många olika platser i Visby att besöka för den som tycker om mat och att fika så hittar man olika restauranger som erbjuder allt från fisk och skaldjur till lite enklare smörgåsar och bakelser. Inne i Visby finns det massor av shopping allt från det lite mer exklusiva till det lite mer vanliga butikerna som H&M, Lindex och Clas Ohlson. De butiker som man bara hittar inne i Visby är C Jensen och Yllet inredning där man hittar garn och kläder som produceras på ön. För barnen finns det olika museum där man kan lära sig om Gotland, medeltiden och vikingatiden. Fenomenalen är ett ställe för barnen att lära sig allt om matematik, naturkunskap och teknik. Eller varför inte passa på att gå på bio, det finns biografer i Visby, Hemse, Fårö och Burgsvik.

För den som älskar att bada finns det några badhus på Gotland bland annat i Hemse. Eller varför inte bada i havet vid stranden när det regnar om det inte är för kallt.

Så för den som råkar pricka in en veckas regn kommer att kunna hitta på en massa saker, nedan kommer vi att berätta mer utförligt vad man kan göra.

Kyrkor på Gotland

På Gotland finns det 92 stycken aktiva kyrkor som står öppna att titta på under sommaren, vissa kan vara stängda då det måste restaureras men annars ska man passa på att åka runt och se dom.

Sundre kyrka

I Visby fanns det 16 stycken kyrkor under medeltiden, nu är 13 av kyrkorna bara ruiner som man kan gå runt och titta på.

Nästan varje socken har en medeltida kyrka som byggdes mellan 1100 talet 1300 talet. Inne i kyrkorna kan man uppleva olika målningar från olika tider som ofta visar visa bilder från bibeln.

Museum 

Gotland har många olika museum som passar alla åldrar det finns Järnvägsmuseum för den som tycker om tåg, i Visby hittar man ett konstmuseum där gotländska konstnärer från 1900 talet visas upp, Gotlands veteranmuseum ligger i Vibble nära Visby här kan man titta på bilar från 1900 talet till 1970 talet för dom lite större barnen har dom en gokartbana och massa roligt för stora och små.

På Bunge skolmuseum får man uppleva hur skolan var för ca 150 år sedan. https://www.bungemuseet.se/
Foto: Helen Simonsson, CC BY-SA 4.0 , via Wikimedia Commons

Det finns en uppsjö av museum att besöka en regnig dag passa på att kolla ut dom som passar bra för hela familjen.

Loppis och Antikt 

Gotland är känt för sina loppisar här hittar man både de som är lite mer etablerade och de som bara har ställt ut en skylt på vägen och öppnat upp garaget. För att hitta loppisar kan man kolla på anslagstavlan på fik och restauranger eller i matbutiken.

Lummelundagrottan 

Lummelundagrottan är Sveriges näst längsta grotta, och den är fyra kilometer lång och ligger i hällholmens naturreservat. Denna grotta kallas karstgrotta och heter det för att den bildats av att ytvatten och grundvatten har luckrat upp kalksten och bildat själva grottan.

Ingång till Lummenlundagrottorna, det är bra aktivitet om det regnar. Men kom i tid då det brukar vara många som passar på vid dåligt väder. Om du inte vill trängas så kan man gå hit när det är strandväder.

Inne i grottan finns det en å som rinner ut ur grottan och sedan till havet, temperaturen inne i Lummelundagrottan är mellan 8- 12 grader året runt.

Lummelundagrottan upptäcktes 1924 när Torste Gislén som var zoolog och tog sig då omkring 40 meter in i grottan. 1948 var det tre pojkar som tog sig in i grottan och när en del av berget lossnade så upptäckte de att grottan var mycket större än vad man tidigare trott med olika salar och gångar.

Idag kan man få guidade turer in i grottan de finns de som är anpassade för barn men även de som tar en långt in i grottsystemet med hjälp av små båtar.

Här finns det både cafe, resturang där man kan köpa något att äta, både varma och kalla rätter finns på menyn.

Serieboden 

I Lummelunda så hittar man serieboden, här hittar man seriefigurer och sagofigurer i en härlig och stor trädgård där man kan vandra omkring. I den här parken kan man även hitta en massa härliga växter som är exotiska. Skulpturerna är i betong och målade för hand.

Kotteland 

Kotteland ligger i Visby, utanför murarna nära Leva Kungslador, här har man ett lekland för barnen där man hittar både hoppborgar, bollhav, små barns område, rutchkannor och en filmhörna och så kan man hitta mycket mer.

Det finns ett litet café för de som vill fika eller att få något att dricka, där serveras det även några enklare rätter.

Fenomenalen 

Fenomenalen är rolig för både de yngre barnen och de som är lite äldre, här kan man lära sig om naturvetenskap, matematik och teknik genom att man gör olika experiment. Fenomenalen har funnits sen 1989 fast i andra lokaler och nu ligger de vid Skeppsbron i Visby.

Här finns det en butik där man kan köpa olika experiment och roliga och lärorika böcker, man behöver inte betala inträde för att komma in i butiken.

Utanför byggnaden finns det några parkeringsplaster som är gratis om dom är upptagna så finns det en parkering i närheten där man kan parkera där man betalar.

Badhus  

För den som älskar att bad så finns det även badhus på Gotland.

I Hemse ligger Hemsebadet här finns det flera bassänger några för barn och sen finns det motionssim för den som vill träna lite. För de minsta har dom ett litet äventyrsbad som är roligt.

I Fårösund ligger en liten simhall som heter Kustparksbadet här finns det två basänger en lite större och en liten som passar för de små. Här varierar tiderna så man får titta på hemsidan för att se att man kan komma med barn.

I Visby ligger Solbergsbadet som har en stor pool med ett djup från en meter till 4,2 meters djup. Här finns det både trampolin och hopptorn.

Fika  

På Gotland fins det massa härliga fikaställen som har allt från vacker utsikt till bra lekplatser så man kan låta barnen leka medan man själv sitter och fikar lite.

Vill du veta mer om alla fikaställen på Gotland, ta en titt på den här artikeln: 24 stycken fikaställen runt om på Gotland.

Vissa ställen erbjuder mer bullar och kakor och andra har ett mer matigt utbud. Här kommer en länk till vår artikel om 24 stycken fikaställen runt om på Gotland.

Naturum 

Naturum är ett museum som ligger precis bredvid Vamlingbos kyrka, utställningen visar hur Gotland har utvecklats från början och sedan framåt i tiden tills idag. Det visar Gotlands djurliv och fossiler och växterna som finns och har funnits.

Här finns det en stor parkering som är gratis att parkera på och det finns ett café för den som är hungrig eller bara sugen på något litet.

Gårdsbutiker 

Det finns flera gårdsbutiker runt om på Gotland där man kan hitta både grönsaker, bär, frukt och kött. Der flesta gårdsbutikerna är familjeägda och är det inte öppet så brukar de ha ett swish nummer att betala till eller knacka på dörren så kommer de och hjälper till.

På Fårö ligger Lansa gård där man både kan hyra stugor och där har man en liten gårdsbutik där man kan köpa lammskinn och lammkött.

Fåröpotatis ligger som man hör på namnet på Fårö, här har man självplock av potatis, här finns det olika sorter.

I Havdhem ligger Olsvenne Gårdskött där man kan köpa både nötkött, lammkött och lammskinn här har dom öppet året runt.

Sommarbada i regnet 

Även om det regnar så kan man hoppa i och bada, det kanske inte är lika roligt med den blöta sanden men man kan alltid ta sig till Gryngeklipporna och hoppa i från klipporna.

Keramik 

På Gotland finns det många keramiker som har året runt öppet eller säsongsöppet på sommaren och andra högtider för att ställa ut och sälja sina alster. Många av de ställen som finns har sin verkstad på samma ställe som sin butik så man kan få se på när de drejar och skapar.

Etelhems krukmakeri är det många som kommer med barnen för att få testa på att dreja själva och självklart får man ta med sig sitt alster hem. Här har man en liten butik där man kan köpa skålar, muggar och vackra fat. Bredvid ligger det även ett cafe där man kan fika eller äta lite mat.

Thord karlsson har sin ateljé och verkstad intill Lye Kyrka här hittar man skålar, fat och karaffer gjorda som stengods.

Här kommer en länk till vår utförliga artikel om alla keramiker runt om på Gotland.

Visby  

En regnig dag kan det vara trevligt att åka in till Visby för att äta något gott eller bara ta en fika. Innanför ringmuren finns många restauranger och caféer som erbjuder mat från olika delar av världen och råvaror från Gotland.

Almedalen i Visby

Man kan gå runt ringmuren som byggdes under medeltiden, den äldsta delen heter kruttornet. Det finns vackra kyrkoruiner att titta på en av de som finns är St Nicolai där de hålls konserter under sommaren.

Att bara gå runt i Visby på kullerstensgatorna och titta på de pittoreska husen från 1700 talet och 18 00 talet. Man kan besöka domkyrkan som heter St a Maria och den äldsta delen i kyrkan är från 1100 talet.

Om man vill shoppa så finns det många butiker inne i Visby allt från kläder, leksaker och inredning.

Det finns många restauranger att välja mellan som har mat från alla delar av världen och de flesta hämtar råvarorna från Gotland. När man är i Visby så ska man ta efterrätten på glassmagasinet här finns 346 olika sorters smaker alla möjliga sorters topping och tillbehör.

Raukar 

Att åka runt och titta på raukar går lika bra en regnig dag som en solig dag, det är lika vackert och så kan det vara färre människor som är där.

Hoburgsgubben en solig sommardag. Vill du veta mer om Hoburgen så kan du läsa den här artikeln.

De mest kända raukarna är Hoburgen som ligger på gotlands sydligaste spets. På Fårö finns Langhammars raukområde som även finns som bild på våran 200 kronors sedel.

Så även om man får en regnig vecka på Gotland så kan man uppleva och se mycket som finns på ön.

Padel

På Gotland finns det även några Padelbanor, många är utomhusbanor. Men det finns även några inomhusbanor. Padel inomhus är en perfekt sysselsättning en regning dag.

Här kan du läsa om var spela Padel på Gotland

Läs mer i vår artikel om Gotlands alla Padelbanor.