Om ni är på Norra Gotland eller har bestämt er för att göra en utflykt till Norra Gotland så är Bungenäs en fantastisk upplevelse som man inte bör missa, som passar för både barn och vuxna.
Bungenäs är en 165 hektar stor halvö på norra Gotland straxt söder om Fårösund. Varav ca 41 hektar är ett naturreservat. Bungenäs har tidigare varit ett kalkbrott som då var Gotlands största. Verksamheten startade 1906 och lades ner 1963. Då tog försvaret över platsen och det blev ett militärt övningsområde där privatpersoner ej hade tillträde.
Sedan 2005 är Bungenäs öppet för allmänheten. Området är dock bilfritt och det finns tydliga spår efter tidigare verksamhet. Djupa kalkbrott, en gammal konsumbutik, arbetarmatsalen, höga kalkugnar och rester av militär verksamhet som bunkrar, bergrum och en militär hinderbana.
När man kommer till parkeringen så är det en bit att gå för att komma till restaurang och konsthall men det är härlig promenad med massor att se. Man kan även låna cyklar för att ta sig fram i området.
När man väl kommer fram kan man bada och sola på försvarets gamla logementsängar vid stranden eller bara hänga vid de gamla kalkbrotten eller någon av de andra byggnaderna. Det finns både resturang och café för den som är hungrig i restaurangen serveras det allt från kött och fisk, väljer man att fika så har caféet ett utbud på kakor, bullar och glass. I en av byggnaderna som är en stor vacker lada är det en konsthall där olika målningar och annat visas upp.
För den som tycker om att fota så har man kommit rätt här har man en avskalad och häftig miljö med K-märkta byggnader som visar upp hur det såg ut förr. Naturen och havet om sträcker sig runt tre sidor med en vacker horisont.
Under vintern och hösten har Bungenäs vart en plats där surfare kommer för att hitta de bästa vågorna. Det berättas om att många smet in även när det ägdes av försvaret och man inte fick komma in.
Under sommaren ordnas det en del konserter i Bungenäs det kommer olika artister som tilltalar alla olika musikstilar. Konserter hålls i ladan där det kan vara uppåt 300 personer.
När man är inne i Bungenäs område ska man inte bli förvånad om man möter några lamm som strövar omkring, under sommaren så går det fritt där inne och betar.
Hitta till Bungenäs?
Bungenäs ligger på nordöstra Gotland, om man tar väg 148 upp mot Fårö och sedan kan man svänga av på Strandvägen så kommer fram till Bungenäs parkeringen. Efter detta måste man gå eller låna en cykel en bit för att komma till stranden, havet och restaurangen för inne i området får man inte åka bil.
Hitta till Bungenäs
Historia
Innan 1900-talet användes troligen Bungenäs som markområde för gårdar som fanns i närheten då kunde de vara betesmark för djuren.
1906 startade kalkindustrin och var under sin storhetstid Gotlands största kalkbrott med hela 200 anställda och som var ett kalkbrott ända till 1963. Under denna tid byggdes flera bostäder och en handelsbod i området där arbetare kunde flytta in. I Bungenäs kan man se spår efter kalkbrottets tid i form av kalkbrott och kalkugnarna som ståtligt står kvar.
Efter denna period så tog försvarsmakten över hela området Bungenäs som då blev ett övningsområde och kallades KA 3, det stängdes då ner för allmänheten. Det öppnades inte upp förrän 2005 för allmänheten, även här kan man se spår efter militärövningar i naturen.
En del av Bungenäs blev naturreservat 2006, och det är 41 hektar.
Bungenäs köptes sedan av Joachim Kulenstierna 2007 som hade en vision för Bungenäs. Där han byggde upp allt och många av byggnaderna K-märktes, gamla bunkrar blir till sommarhus och folk kommer för att ta del av allt från miljön till god mat.
Saker att göra i Bungenäs
Om man ska besöka Bungenäs under sommaren så ska man se till att ta med sig badkläder för det finns gott om ställen att bada och sola på, här kan man även ligga på gamla regementets sängar som finns på stranden.
Om man vill var lite mer aktiv så kan man ta en promenad och titta på arkitekturen som finns från tiden då det var ett kalkbrott eller ta sig till naturreservatet för att plocka blåbär eller se på alla blommor. När man kommer in i området finns det cyklar att låna men under sommaren när det är högsäsong är det inte säkert att det räcker till alla. Har man tur springer man på lite lamm som går och betar i Bungenäs.
I Bungenäs finns det två restauranger och ett fik där man kan äta eller ta med sig lite picknick till stranden eller sitta i gräset.
I en gammal kalkstenslada har man öppnat en konsthall där olika konstnärer ställer ut sina verk.
Restauranger på Bungenäs?
Det finns två restauranger den ena heter Bungenäs matsal och den andra restaurangen heter kalkladan, här kan man äta gott mat och njuta av utsikten. Om man ska äta i Bungenäs Matsal så ska man se till att boka bord i kalkladan så behöver man inte boka.
I den gamla lanthandeln kan man hitta lite goda bullar och kakor eller glass att avnjuta ute på gräset där det finns lite utemöbler.
Bungenäs bad
När man kommer till Bungenäs som är en halvö så har man tre väderstreck, mot norr ser man Fårö och öster och söder ut ser man bara havet och horisonten.
Här finns en härlig strand med klarblått vatten där både stora och små kan bada, det kan vara bra med badskor till den som har känsliga fötter. Här finns det en brygga där man kan hoppa i och bada.
Om man vandrar runt halvön så kan man alltid gå ner bland snåren och ta sig ett bad eller så kommer man fram till en liten strand.
När vindarna står rätt så är det här en perfekt plats för de som gillar att surfa.
Boende på Bungenäs
För den som vill bo över finns det ett litet hotell där man kan bo, det ligger i byggnaden där gamla matsalen finns. Runt om finns det olika stugor som var boenden för de som jobbade i kalkstensbrottet förr, här finns de möjlighet att boka in boenden i Bungenäs genom olika sajter men det gäller att vara ute i god tid.
Vad ska man ha med sig till Bungenäs?
När man ska vara i Bungenäs kan det vara bra att ta med sig bra skor eftersom man måste gå en liten bit och har man barn i olika åldrar så är det att rekommendera att ta med sig bärsele, bärstol det går även väldigt bra att köra en vagn där. Till de större barnen kan man ta med sig cykel så att det går smidigt och snabbt att ta sig fram ska man låna cyklar så finns det inga hjälmar så det kan vara bra att ta med sig detta.
- Badkläder
- Solkräm
- Bra skor att gå i
- Solhatt
- Ett kit om man vill övernatta (om andan faller in och man vill stanna)
- Blöjor, våtservetter
- Lite mellis så som klämisar eller frukt
Konstgalleri på Bungenäs
Den som kom med förslaget och startade galleriet i kalkladan i Bungenäs är Sophie Allgårdh som 2012 såg dess potential och startade detta konstgalleri. Det är olika konstnärer som ställer ut under sommaren och resten av året, då man kan uppleva allt från måleri till fotokonst.
Bungenäs naturreservat
Som tidigare skrivet så blev en del av Bungenäs ett naturreservat det är 41 hektar stort och består av både skog och strand. Här kan man uppleva många olika vackra växter så som Orkidéer, gullviva, prästkrage, nattviol och massa blåbär. Det blev ett naturreservat 2006.
Skälsö arkitekter
Skälsö arkitekter startades av Joachim Kuylenstierna 2010 och lades ner 2019, men innan de lades ner har de hunnit åstadkomma väldigt mycket och vunnit många priser.
Det arbetet dom har gjort uppe i Bungenäs är att återskapa mycket av det som redan finns, K-märka de byggnader där restauranger och caféer finns så som Gamla konsum eller lanthandeln, Bungenäs matsal och kalkladan. Dom har byggt om bunkrar till toppmoderna hus, vissa av dem var från början t.om vattenfyllda. Är man intresserad av arkitektur är Bungenäs värt ett besök bara av den anledningen.
Konserter
Under sommarhalvåret så är det olika artister som kommer för att ha konserter i Bungenäs, det är en härlig och levande miljö att komma och lyssna. Projektet startades 2014 av Filip Adamo och konserterna hålls i kalkladan.
Det är en fantastisk upplevelse att komma till Bungenäs, naturen som skapats av både människans påverkan och naturen själv är unik. För att få maximalt ut av sin upplevelse så ska man inte ha bråttom utan ta god tid att se hela omgivningen och se på bunkrarna som gjorts om till hus.
Relaterade artiklar:
På norra Gotland finns det mycket att se och utforska här hittar du fler artiklar:
- Hur hittar man till kalkstensbrottet blå lagunen på Gotland?
- Vad ska man göra på Fårö?
- 25 platser du inte får missa på Gotland i sommar [2022]