Vad gör man på Gotska Sandön?

  • Skriven av: Sofia
  • Tid för att läsa: 14 min.

Norr om Fårö hittar man ön Gotska Sandön som man hör på namnet så består den stor del av sand men har mer därtill att upptäcka.

På Gotska Sandön kan man komma för att ta det lugnt, få en fantastisk naturupplevelse, lägga sig på stranden och bada. Men man kan även utforska ön genom att vandra genom tallskogen, se sälar, upptäcka fyren, gå på museum, fågelskådning och så kan man hitta åtskilliga platser för en fika men fantastisk utsikt. När man kommer till Gotska Sandön så får man gå en bit för att ta sig till Fyrbyn detta är om man kommer med färjan som kommer antingen från Fårö eller Nynäshamn.

Väljer man att åka båten över så bör man ta med sig åksjuketabletter för även den sjövana som inte blir sjösjuk kan bli det under denna färd. Det går också att åka över med egen båt till Gotska Sandön men man måste vara beredd att flytta på sig då vindarna ändrar sig mycket runt en så liten ö.

På Gotska Sandön finns det inga affärer eller restauranger så det gäller att man packar både mat och kläder, gärna lite extra av allt då man kan bli kvar lite längre om vädret ändrar sig markant. Bra att ta med sig är mat att grilla då det finns grillplatser, kylvaror kan man förvara i en jordkällare eller så tar man med sig en eldriven kylväska. Det är en fördel om man har bra skor eller vandringskängor så man inte får ont i fötterna för det är långa sträckor att gå har man barn med sig så kan det vara bra att ha en bärsele eller en bärstol, allt bagage körs med en fyrhjuling över till lägret eller fyrbyn.

Vi rekommenderar starkt att man stannar lite längre än bara över dagen då man inte hinner med att se och upptäcka allt annars. Allt från att gå till kyrkan under kvällsmässan eller se på sälar höra vad dom berättar om fyren och alla de sägner som berättas är väldigt spännande både för barn och vuxna.

Hur tar man sig till Gotska sandön

För att komma till Gotska sandön måste man åka båt, antingen åker man från Nynäshamn eller från Fårösund som tar en till stranden Las Palmas om vinden ligger rätt. Från Nynäshamn tar det cirka tre timmar och båten går på morgonen från Fårösund tar det cirka två timmar och därifrån åker man efter lunch med båten M/S Gotska sandön. När man tar sig tillbaka så går båten innan lunch fast i juli så går den vid middagstid till Nynäshamn och Fårösund.

M/S Gotska sandön tar 96 personer och det bagage man tar med sig ska max väga 15 kg per kolli för att man smidigt ska kunna hjälpa till att langa iland allt bagage. Sedan får man hjälp med bagaget från båten till Fyrbyn och lägerplatsen med hjälp av en traktor och vagn.

M/S Gotska sandön tar 96 personer och det bagage man tar med sig ska max väga 15 kg per kolli för att man smidigt ska kunna hjälpa till att langa iland allt bagage.
Foto: Tanya Hart, CC BY-SA 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0, via Wikimedia Commons

När man kommer med egen båt så kan man lägga till vid vilken strand man vill och lägga ankare beroende på vindläget. Norra udden är bra att lägga till vid men är det nordliga vindar så kan man lägga sig i Franska bukten. Skulle det blåsa upp så kan man alltid söka skydd i Fårösund, men det kan vara bra att kolla vädret och se att det är stabilt i några dagar när man ska till Gotska sandön för att få den bästa upplevelsen och inte behöva vända hem.

Tips på packning med familj

  • Mat för de dagar du är borta och några extra, tips på mat rökt fisk som klarar sig länge, grillmat så man kan sitta vid lägerelden.
  • Kläder för alla väder gärna lite extra kläder om man blir kvar eller om det sker några olyckor.
  • Blöjor, våtservetter (finns ingen affär på ön)
  • Bra vandringsskor gärna sandaler som är bekväma så sanden åker igenom.
  • Badkläder och handduk
  • Solkräm gärna stark SPF då det kan vara stark sol.
  • Hygienartiklar, tandborste, tandkräm, tvål, plåster, skavsårplåster, personlig hygien (mensskydd)
  • Vattenflaska, termos
  • Ryggsäck för dagsutflykter
  • Kamera (mobilen fungerar oftast bra idag)
  • Kikare
  • Ficklampa
  • Bärsele, bärstol
  • Solhatt, keps
  • UV filt, alternativt ett litet UV tält
  • Litet reseapotek alvedon, vätskeersättning, febertermometer
  • Tält, underlag, sovsäck/sängkläder
  • Lakan och örngott för stugorna

Detta är en del saker att få med sig till Gotska sandön det är bra att packa lagom men ändå så att man har lite mer ifall man blir inblåst. Det är väldigt smidigt att packa i vattentäta ryggsäckar och de ska max väga 15 kilo men du får ha hur många kollin som du vill.

Djurliv

Även om det är en ganska liten ö så har den ett rikt djurliv med både fåglar och olika kryp som är mer eller mindre kända.

Här kan man se olika fågelarter så som silltrutar, korsnäbbar, tordmule och havsörn om man kommer höst, vinter och vår under högsommaren är det mer sällsynt. Det är många flyttfåglar som mellanlandar på Gotska sandön en bra plats att spana på fåglarna är Bredsandsudden.

Om man vill se några andra djur som inte flyger så finns det skogshare som hoppar omkring om man har tur kan man se dom. På natten kommer det fram lite fladdermöss på dagtid så sover dom. Om man tar sig till säludden och vattnet inte har för mycket vågor så kan man se tre eller fyra sälar som ligger på stenarna. Det har en gång setts hela 130 stycken sälar på samma gång men det tillhör ett undantag.

Sälar och fåglar på Säludden, Gotska Sandön
Foto: By Per-Olof Forsberg – Säludden, Gotska Sandön, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=55418097

För att komma till säludden kan man gå en vandringsled så det är lätt att ta sig dit när man kommer dit så finns det som ett staket som man kan gömma sig bakom och kolla på sälarna. En väldigt sällsynt skalbagge som heter smedbocken som bara finns på Gotska sandön, Fårö och Gotland, en annan skalbagge som finns där med är raggbocken. I sanden kan man hitta myrlejon för att hitta dom ska man leta efter perfekt bildade koner som bildar ett vackert mönster.

Växtliv

Gotska sandön består av sand, sanddyner och skog det finns olika sorters skog men mest tallskog och några små områden av lövskog. Här finns det kvar några mindre ängar där kan man hitta vackra blommor så som vitsippa, blåslippa, smöblomma, johannesört, blåklocka och en massa andra blommor.

Veronica spicata vid Kapellänget, Gotska Sandön.
Foto: By Christer T Johansson – Own work, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=50846387

I tallskogen så hittar man lingon och blåbär som man kan få plocka om man ska ha det själva här växer det även en massa ljung. Tallskogen växer ganska långsamt då det inte finns så mycket vatten att tillgå.

I skogen kan man även hitta kantareller även här gäller reglerna att man får plocka för eget bruk.

Naturskyddsområde

Gotska sandön blev nationalpark 1909 efter detta har den utvidgats två gånger 1963 och 1988 och idag är den 4490 hektar mycket av denna nationalpark består av vattnet runt om. Hela ön är 8 kilometer lång och 5 kilometer bred den högsta punkten på ön är 42 meter över havet och är Höga åsen.

Gotska sandön skapades av senaste inlandsisen och består av sand, grus och morän. Morän är en jordart som bildades under inlandsisen. Än idag förändras öns utseende av vind och strömmar och vågorna.

Naturskyddsområde utses av staten och finns för att bevara naturen och djurlivet som finna på platsen. Här får man inte bygga eller ta med sig något från naturen så som snäckor, stenar man får inte heller skada eller ta med sig något djur. När man besöker ett naturskyddsområde får man inte grilla var som helst och inte heller slå läger utan detta finns utmärkt. Det finns många andra föreskrifter som måste följas så det kan vara bra att läsa på om detta innan.

Boende

För att få uppleva så mycket som möjligt och få chansen att se sälar, fåglar och hinna bada så skulle i rekommendera er att övernatta på Gotska sandön.

Det finns olika sorters boende att välja på man kan tälta antingen tar man med sig sitt egna tält eller så kan man hyra ett där. Väljer man att tälta finns det en lägerplats där man ska slå upp sitt tält, där finns det ett gemensamt kokkök och torrdass. I anslutning till denna plats finns det ett vandrarhem som man kan bo med bara sängar och då delar man kokköket med de som tältar.

Väljer man att tälta finns det en lägerplats där man ska slå upp sitt tält, där finns det ett gemensamt kokkök och torrdass.
Foto: Christer T Johansson, CC BY 3.0 https://creativecommons.org/licenses/by/3.0, via Wikimedia Commons

I Fyrbyn kan bo i de gamla husen som familjerna som bodde på ön bodde i förr i tiden. Här har man tillgång till både pentry, el och varmvatten men en ganska enkel standard. De olika husen har olika många bäddar allt från två till åtta sängar, här har man tillgång till ett gemensamt torrdass.

Stränderna

Gotska sandön består till stor del av sand och en del klapperstensstränder, här kan man få bada och sola och få var alldeles för sig själv. Det finns allt från väldigt finkornig sand till lite grövre sand med en del stenar.

Las Palmas

Las Palmas är stranden som man kommer till om vinden och vågorna ligger rätt, här är det tillräckligt djupt för båten att ta sig in och går försiktigt pågrund så att man kan ta sig i land. Stranden är lång och man kan söka skydd bland sanddynerna om det är blåsigt.

Saker att göra

När man kommer till Gotska sandön kan man ligga på stranden och sola och bada och ha det härligt men det finns även en massa att göra och se.

Om man tycker om strandlivet så kan man uppleva olika stränder runt om Gotska sandön, där man kan uppleva både soluppgången och solnedgången. Slänga sig i havet och ligga i solen för att ladda med lite D-vitamin. Många av stränderna är långgrunda och passar utmärkt för barnfamiljen.

Runt om ön så finns det många vandringsleder som tar en till olika ställen att uppleva. Själva promenaden i sig är en upplevelse och inte bara målet här går man genom tallskogar och stränder ibland ser man små vackra lövskogar.

I skogen kan man hitta både lingon, blåbär och kantareller allt detta får man plocka fast inte för att ta med sig utan att äta på plats.

Tycker man om att titta på djur så finns det massa fåglar att se på, har man tur så kan man se en skogshare hoppa förbi. Längst ut på säludden kan man se sälar som ligger och gassar i solen. Bästa plasten för att få se fåglarna är Breddbandsudden här finns det många fåglar.

Runt om på ön finns det byggnader som har haft olika syfte förr i tiden så här kan få både en skön promenad och lära sig om Gotska sandöns historia. Några av de byggnaderna som finns är kappellet, gamla gården, jakt och fiskestugan vid st Anna.

Gotska Sandöns historia

Det finns spår redan från stenåldern på Gotska sandön, då tror man att det var fiskare och de som bedrev säljakt som kom till ön och hade den som utgång för all jakt. Vid platsen höga land har man hittat fynd ändå från bronsåldern. Under medeltiden har man hittat fynd att de bodde mer bofasta på ön.

En tid så ägdes Gotska sandön av Danmark men togs tillbaka till Sverige 1645. Här har man sett att det bedrivits säljakt, fiske och lammbete en lång tid.

Det finns många personer som gjort sig kända på Gotska sandön men en av dessa är Petter Gottberg som sägs ha lurat iland skepp och sedan plundrat och haft ihjäl dom. Detta skedde i början på 1800 talet och han blev dömd för att ha plundrat skepp då man hittat många av de föremål som försvunnit nedgrävda i sanden.

Museum på Gotska Sandön

När man kommer till Gotska sandön kan man besöka öns museum där får man lära sig om naturen och öns historia. Museet ligger i Gotska sandöns gamla skola och gjordes 1981 och blev helt färdigt med både museum och naturum 1983, museet ligger i Fyrbyn.

Idag kan man se gamla biler från stenåldern, fyrvaktarna och andra foton som privatpersoner donerat. Det finns olika föremål att titta på så som stenyxor och fiskenät och andra saker som kommer från skepp som förlist.

Den gamla skolan byggdes 1939 och användes av fyrvaktaren och de som bodde i Fyrbyns barn. Skolan stängde ner som skola 1963.

Fyrarna

Gotska sandön var en väldigt utsatt ö i Östersjön och var den mest bemannade, det behövdes fem fyrvaktare för att ta hand om fyrarna. Det var när staten tog över ön som dom först byggde två fyrar på öns norra del detta var år 1859. Dessa fyrar var de första som gjordes i järn och var sedan inklädda i trä, de konstruerades och byggdes av Gustav Von Hedienstam som var en fyrkonstruktör. Tanken med att fyrtornen var av järn va att de skulle vara lätta att plocka ner om de behövdes omplaceras eller målas om och även kunna fraktas till platser som inte var så lätta att komma till.

Det fans en fyr vid Tärnudden 1883 en träfyr som sedan revs 1913 och ersattes av en fyr vid Kyrkudden och Hamnudden.

Foto: By Tanya Hart from Poole, UK – old lighthouse at Kyrkudden, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=16004006

Idag är fyren automatiserad vilket innebär att man inte behöver bemanna Gotska sandön med fyrpersonal och om man sover över på ön har dom guidade turer så att man får höra om livet dom levde och även gå upp i fyren och blicka ut över horisonten.

Platser att besöka

Det finns flera vackra och sevärda plaster att besöka när man är på Gotska sandön. Här kommer några av de platser vi tycker man ska besöka

Höga åsen

Höga åsen är en stor sanddyn och den högsta punkten på Gotska sandön den är 42 meter hög och uppe på den växter det gamla vackra tallar.

Schipkapasset

Schipkapasset är namnet på den led so går genom höga åsen den grävdes för hand av fyrpersonalen som skulle få det enklare att frakta virke från norr till söder. Det grävdes 1877-1878 och fick namnet efter kriget mellan Finland och Ryssland och syftade på att det tog lång tid och lite hände.

Gamla gården

Gamla gården var från början kallad nybygget detta var år 1784 och då var detta centrum på ön. Här byggde de upp jordbruk och hade massa djur, efter att fyrbyn byggdes så övergavs denna byggnad mer eller mindre vissa har bott i den till och från under åren som gått. Madam Söderlund var en av de som bodde där och här får man gå in kolla.

Lejonslingan

Den här vandringsleden är rolig för barn då man får se ett stort block som likar en elefant och man får höra om vrakplundrare som fanns på ön förr.

Kappellet

Gotska sandöns kapell byggdes från början 1894 och fungerade då både som kapell och skola, tyvärr brann den ner 1934 då flyttades skolan till fyrbyn och först 1950 stod kapellet klart igen. När den byggdes upp igen kunde dom använda sig av den gamla kyrkklockan, men 1990 fick de riva denna för att den blivit dålig.

Gotska sandöns kapell byggdes från början 1894 och fungerade då både som kapell och skola, tyvärr brann den ner 1934 då flyttades skolan till fyrbyn och först 1950 stod kapellet klart igen.
Foto: Christer T Johansson, CC BY 3.0 https://creativecommons.org/licenses/by/3.0, via Wikimedia Commons

Kyrkogården

Det finns en kyrkogård på ön där de som bodde och jobbade blev begravda ceremonin gjordes ofta av fyrpersonalen då prästen inte kom ut så ofta till Gotska sandön. Kyrkogården invigdes 1845 och ligger vackert i en liten glänta ganska nära den gamla gården. Kyrkogården används än idag men är främst till för personer som har jobbat på ön.

I ryska bukten finns det en till kyrkogård där det ligger ett 20 tal ryska sjömän som fick sin vila där efter att ett skepp strandat på Gotska sandön.

Det finns mycket att uppleva och lära sig på Gotska sandön och det är en unik upplevelse för hela familjen. Men man ska vara beredd på både en skumpig färd till och från och vindarna kan vända så se till att ha ordentligt med kläder och mat med er.