Vad gör man på Stora Karlsö?

Publicerad:

Uppdaterad:

Skribent:

Stora Karlsö

På Stora Karlsö som ligger utanför Gotlands västra kust får man en fantastisk och unik naturupplevelse. Har du möjlighet att åka dit så tycker jag att du skall ta chansen.

Till Stora Karlsö kommer man på 30 minuter från Klintehamn med båt, när man går iland känner man hur lugnt och fridfullt det är på ön. Det finns guidade turer som visar er runt på ön och alla sevärdheter så som Stora Karlsös fyr, olika fågelarter och historiska fornlämningar. Man kan välja mellan åka över på en dagstur eller övernatta det finns olika alternativ på boendet. Om det är en en fin sommardag så är det härligt att ta sig ett dopp i havet så glöm inte badkläder.

Stora Karlsö har många vackra och intressanta platser här finns Linnés Ask som kan ha funnits redan på 1500 talet, ett vackert fiskeläger som man kommer till när man går iland. Det finns många spännande grottor på ön Stora Karlsö Rindhålet, Korphålet och Lushålet i dom bor det fåglar.

Om man åker över under en dag till Stora Karlsö finns det mycket att se och göra ett bra sätt att inte missa något är att ta en guidad tur då får man en massa matnyttig information om ön och djurliv och växterna. Känner man att man även skulle vilja hinna ta det lugnt och hänga och inte göra så mycket så ska man pass på att övernatta på Stora Karlsö.

Här finns en resturang för den som vill äta, den serverar alla dagens mål, har man hyrt en stiga finns det möjligheter att laga sin egna mat. Det finns vissa platser där man får grilla.

Som barnfamilj är detta en fängslande plats för både stora och så, för barnen har de även en egen guidad tur där de bland annat får gå in i en grotta. Det går att komma fram med barnvagn på vissa platser men inte överallt. Antingen så kan man ta med en bärsele för att kunna se hela ön eller så finns det att låna.

Hur man tar sig till Stora Karlsö

Under säsongen 2020 ställdes resor till Stora Karlsö och Lilla Karlsö in på grund av det nya Coronaviruset. Stora och Lilla Karlsö öppnar åter igen säsongen 2021.

http://www.storakarlso.se/tider-och-priser-2021/

För att komma till Stora Karlsö kan man åka med båten som går över från Klintehamn båten tar 120 personer och 23 meter lång. Båtturen tar en halvtimme och om båten även stannar på Lilla Karlsö så tar båtturen fyrtio minuter. Båten går under högsäsong tre turer till Stora Karlsö och tre turer till Klintehamn. Åker man när det inte är säsong går den två gånger till Stora Karlsö och två gånger från Klintehamn.

Man kan även ta sig till Stora Karlsö med egen båt då kan man höra av sig innan. Man lägger till i Nordenhamn där även den stora båten kommer så man måste lägga sig på den västa sidan av bryggan. Det är bra att kontakta dom innan då det bara är ett specifikt antal personer som får övernatta på ön, antalet är 65 personer.

Stora Karlsö restaurang och kiosk

Det finns en resturang på ön som serverar både frukost, lunch och middag med en vacker utsikt över Östersjön. Restaurangen ligger i Nordhamn där man anländer med båten. Dom serverar mat som är ekologiskt och bra hållbarhet och gärna närodlat.

Tider för frukosten är mellan 8-9 och måste beställas dagen innan, lunchen serveras mellan 12-14 det kan man boka när man anländer med båten. Middagen måste också förbokas och serveras mellan 18-20. Idag serveras det ingen specie meny för barn utan dom halverar den som finns så har man kinkiga barn kan det vara bra att ta med lite matsäck.

Kiosken som finns säljer glass, godis och lite sovenerier men ingen mat så det får man ta med sig från Gotland om man ska tillaga något själv.

Gästhamn

Det går att ta sig till Stora Karlsö med egen båt då måste man lägga till i Nordenhamn en vacker liten vik där både boende och restaurangen ligger man måste lägga sig på den västra sidan av bryggan.

Priser

  • Hamnavgift 150 kr
  • Landstigning per person och dygn för vuxna 50 kr
  • Landstigning per person och dygn för barn 25 kr
  • Ansluta elkabel (landström) 50 kr per dygn
  • Årskort med hamnavgift 500 kr

Det som ingår i hamnavgiften är användning av faciliteter, vatten och en guidad tur på ön.

Boende

Om man vill så kan man övernatta på Stora Karlsö det finns flera olika hus där man kan bo, men se till att boka i tid då det snabbt blir bokat. Kolla gärna vädret innan för det kan blåsa upp och ställs båten in då kan det vara bra att ha något annat boende på Gotland. Det är en ganska enkel standard på ön en så kallad vandrarhemsstandard, det finns även möjlighet att laga sin egna mat så se till att handla på Gotland på ön finns det ingen livsmedelsaffär utan bara en kiosk.

I fyrbyn finns det tre olika hus som man kan få bo i det är fyrhuset, fyrmästarens bostad eller fyrbeträdets bostad. Hit ären liten bit att gå från båten men väl framme så får man en fantastisk utsikt, tips är att ta med sig råvaror och tillaga lite mat själv för att sedan sitta på första parkett och titta ut över Östersjön. Här kan man sova gott med vinden som viner under natten.

En liten bit från Nordenhamn ligger Hein som betyder gömd här hittar man strandhuset som man kan bo i antingen hyr man båda rummen eller så kan man hyra ett av dom men då är risken att man får dela. Huset är byggt med en speciellteknik detta kallas bulhus, man kan säga att man timrar på stolpe istället för på knut. Här bor man precis vid stranden och på morgonen så kan man ta ett krispigt morgondopp.

I Nordenhamn finns det några fiskestugor som även dom är byggda som bulhus här kan man bo väldigt nära både restaurang och den lilla hamnen och stranden. Vad som är bra att veta med dessa stugor är att de är handikappanpassade och ganska nya.

Det är verkligen att rekommendera att övernatta på Stora Karlsö när de flesta har åkt hem dom som valt en dagstur så infinner sig ett lugn över ön.

Stora Karlsö med barn

Det går alldeles utmärkt att åka till Stora Karlsö med barn båtfärden tar bara trettio minuter och man får hoppas att man har tur med vädret så att det inte blåser för mycket då kan båtfärden bli lite jobbig. Det kan vara bra att ha vindtäta kläder då det kan blåsa mycket på ön. Självklart packa extrakläder och blöjor för dom små, detta finns inte att köpa på Stora Karlsö.

Barnvagn fungerar utmärkt att ta med på båten och köra bitvis på ön, de lite mer snåriga delarna gå inte så bra med vagn. En rekommendation är att ta med sig bärsele eller bärsjal så kan man hänga med på hela guidade turen utan problem. Dom har några som går att låna men för att vara säker ta med din egna.

Det finns en egen guidad tur för barnen det är bra om don är runt fem år, turen tar en timme men är väldigt uppskattad av barnen, dom får lära sig om fåglar, fosiller och gå in i en grotta som är väldigt spännande.

I dag serverar restaurangen samma mat till barnen som på vuxenmenyn men de kan halvera portionen. Har man barn som äter barnmat eller är väldigt specifika med maten är det bra att ta med sig, annars klarar man sig ganska bra på glass i stora lass.

Badplats på Stora Karlsö

Precis när man kommer iland från båten vid Nordenhamn sträcker sig en strand där man kan hoppa i och bada. Stränderna är steniga så badskor kan vara bra att ta med sig. Vid Hein där man kan bo går även att bada. Under maj till augusti får man inte vara på de andra stränderna runt om ön då det finns fåglar där.

Åker man på en dagsutflykt och tar en guidad tur har man lite tid efter att bada och hänga på stranden, man får gärna leta efter fossiler men man får inte ta med sig några hem.

Många hävdar att det är Östersjöns klaraste vatten runt om Stora Karlsö, det kan vara värt ett besök bara för att ta reda på det med egna ögon.

Stora Karlsös historia

Säljägare tros ha funnits redan för 9000 år sedan. Man har även hittat många lämningar från stenåldern i Stora förvar som är en stor grotta på Stora Karlsö. Man bedömer att grottan har varit använd under 10 000 år.

På stora Karlsö finns även flera stenrösen, högt uppe på ön på dess högsta punkt ligger Rojsu som är ett gravröse som antas härröra från Bronsåldern. I Röset växer Linnés ask, som är ca 400 år gammal. Carl Von Linné var på Gotland och Stora Karlsö i juni 1745. I hans noteringar kan man finna att det enbart fanns ett träd på hela ön och att ön i övrigt var hårt nedbetat av lamm och får. Linné mätte även trädets diameter och omkrets och måtten skiljer ej så mycket från dagens storlek. Trädet har sannolikt kunnat överleva då det slog rot i röset och då var skyddat från betande djur. I början av 1900 talet genomfördes en räddningsaktion för asken då den var hårt åtgången. Man förstärkte trädet stam som var ihåligt med betong, det genomfördes även fler åtgärder men undertecknad minns inte detaljerna vad som sades från under den guidade turen. Linnés ask är även ett känt sjömärke då den är väl synlig.

Man har funnit ca 70 gravar på ön som härstammar från järnåldern, de ligger på på öns norra sida nära Norderhamn.

Det har också under medeltiden förekommit en omfattande stenbrytning på Stora Karlsö. Vid byggnationen av kyrkor var den rosafärgade marmorn (Karlösmarmor) från Stora Karlsö väldigt eftertraktad. På öns södra sida syns fortfarande spåren av denna stenbrytning.

På Stora Karlsö har även fisket haft en väldigt stor betydelse, då det var goda fiskevatten. Det fanns närmare ett åttiotal fiskebodar i Norderhamn när fisket var som mest utbrett. Idag finns det två fiskebodar kvar som härstammar från den tiden.

Under slutet av 1800-talet skapades ett nytt bolag Karlsö Jagt- och Djurskyddsförenings AB som succesivt började förvärva marken på stora karlsö. Bolaget är mer allmänt känt som Karlsöklubben. Den som var primärt drivande var Willy Wöhler eller ”Karlsökungen” som han också kallades. Det var också han som successivt förbjöd all fågeljakt.

Under slutet av 1800-talet beslutades att en fyr skulle byggas och 1887 byggdes den nuvarande fyren. I samband med det fick Karlsö även en bofast befolkning och under 1930-talet byggdes också en fyrvaktarbostad. Fyren elektrifierades 1974 när en elkabel drogs ut till ön trots det fortsatte bemanningen året runt under ett antal år Men i nuläget finns det ingen bofasta under vinterhalvåret.

Stora Karlsö fyr

Högt upp på en platå ligger Stora Karlsös fyr, här har man en fantastisk utsikt över Östersjöns hav. Platån är 50 meter hög. Fyren byggdes 1887 och är byggd av kalksten som är brutits från ön, arkitekten av fyren var John Höijer från Stockholm. Fyren är ett åttakantigt torn och är inbyggt i huset är fyrvaktaren och hans familj bodde, nu är det vandrarhem i lägenheterna.

Innan fyren kom på plats var det många skepp som förliste utanför Stora Karlsö, det sägs att Waldermar Atterdags skatt ligger på botten. En stor segelbåt från Finland “PONTUS” strandade på Stora Karlsö 1863 och detta ledde till att ön invaderades av skeppsråttor detta tog 18 år att utrota.

Det är väldigt spännande och lärorikt att följa med på en guidad tur i fyrhuset och gå upp för alla trappor och uppleva en hissnade utsikt.

Vilka fåglar finns?

Stora Karlsö har sedan länge varit känt för att det finns mycket fåglar på ön, öarna kallades för Fågelholmarna. Man behöver inte vara en fågelfantast för att tycka att det är intressant och fascinerande att se på alla fåglarna.

Mellan mars till augusti får man inte vistas på större delar av kusten då fåglarna ska få häcka ifred. Men man får gärna se på när sillgrisslornas ungar hoppar ur boet, dom lockas av mammorna att hoppa ner och de klarar sig bra då de har krockkuddar som skyddar dom. Sedan simmar de ut till sina pappor för att simma ända till Polen.

Det finns massor av olika fåglar att se på, ta gärna med en kikare det finna även att låna för cirka 80 kronor. De fåglar man kan se är gråtrut, svärta, ejder, storskarv, alkfåglar, tordmule det finns även småfåglar som häckar på ön så som rosenfink, höksångare, sånglärka, stenskvätta.

Förr var de fågeljakt på ön men detta är förbjöds i slutet av 1800 talet.

Naturreservat

Stora Karlsö är världens näst äldsta naturreservat efter Yellowstone som är världens äldsta. Här är det viktigt att veta att man aldrig får plocka med sig varken stenar eller blommor hem. Det finns många förhållningsregler som man måste hålla sig till när man åker till ön.

Saker att tänka på

  • Under häckningstid får man inte vistas överallt
  • Man får inte tälta på ön
  • Man får inte göra upp en öppen eld
  • Man får inte ha höga ljud som stör djurlivet
  • Husdjur får inte följa med till Stora Karlsö
  • Man måste lämna alla djur ifred
  • man ska inte plocka blommor eller växter
  • Man får inte förstöra naturen med att hacka eller rista i sten eller block

Museum

Det finns ett museum på Stora Karlsö som öppnades 1966, där finns det beskrivet hur ön har varit bebodd sedan stenåldern och framåt. Här finns även information om växter, blommor och djurlivet.

Växtfloran

På Stora Karlsö finns det vackra blommor och växtlighet under olika månader framträder olika arter.

Kommer man under maj och juni kan man få uppleva praktfulla ängar av orkidéer dom tycker om det tunna jordtäcket som finns på Stora Karlsö och alvmarkerna. Så här kan man få se de två olika arterna Adam och Eva och S:t Pers nycklar. I juni augusti finns det en massa gul och vit festknopp som draperar hela marken.

Det finns flera sällsynta arter så som karlsöallat, gullborste, våradonis och nunneört.

Så om man har ett växtintresse så är det helt klart rätt ställe att komma till, år 1741 var även Carl Von Linné på ön och fick en väldigt gammal ask uppkallad efter honom. Linnés ask ligger på öns högsta punk som är 51,6 meter över havet. Asken är väldigt gammal och tros vara från 1500 talet.

Lamm på Stora Karlsö

På 1800 talet var Stora Karlsö helt kalbetat av alla lamm som var där men i slutet av 1800 talet togs de bort och naturen fick växa fritt. År 1995 så fick de tillbaka lammbetet på ön, idag går det ett hundratal lamm och betar.

Grottorna

Stora Karlsö är över 400 miljoner år gammal och är uppbyggt av korallrev och lagrad kalksten. Här har havet skapat massa olika grottor och det finns runt trettio olika grottor som kan vara tjugo meter djupa.

Den störta grottan på Stora Karlsö är Stora Förvar som är 25 meter djup. 1887 letade man efter näringsrik jord och när man grävde hittade man rester från stenåldern och medeltiden. Man hittade mest ben och krukskärvor från olika tidsåldrar. Man kan se att det har funnits olika eldstäder och sovplaster men dom bodde inte inne i grottorna utan antagligen utanför i hyddor.

Lushålet som har fått sitt namn efter att de hittat massa löss i grottan för längesen, detta är ett fågelberg som man kan se sillgrisslor sitta.

Jungfruhållet är en grotta som är 22 meter djup och 4,5 meter bred på den bredaste punkten. Här har de gjorts några få utgrävningar men inte så omfattande som i Stora förvar. Det finns en sägen om denna grotta, det var en flicka som blivit kidnappad och lyckades fly hon gömde sig i Jungfruhålet och skulle sedan ha gått så långt in i grottan att hon kommit från på en helt annan plats.

Det finns flera grottor runt om på ön där det finns historier och sagor om, vilket är väldigt spännande både för vuxna och barn.

Maria Wern

Anna Jansson är en gotländsk författare och har skrivit om polisserien Maria Wern det handlar om polisen Maria Wern som bor på Gotland. I en av böckerna är dom ute på Stora Karlsö, denna har gjort som film och utspelar sig på Stora Karlsö där dom bor i fyrhuset.

Lilla Karlsö

Stora Karlsö har en grannö som heter Lilla Karlsö det är en fågelö som har en fantastisk natur som även den skapades för 400 miljoner år sedan av korallrev. Båten åker även hit och man kan vara där under en dag eller övernatta i en av strandbodarna men det finns ingen el och inget vatten här. Det finns ingen resturang så man måste ta med sig sin egna mat.

Det finns ett litet museum som berättar om naturen och djurlivet. På ön betar det gutefår som har fantastiska horn och är fina att se på. Det finns olika fåglar att se på ön sillgrisslor tordmular, utanför finns det sälkobbar så har man tur får man syn på gråsälar.

På Stora Karlsö kan man verkligen få en fantastisk upplevelse men man ska tänka på att packa efter väder och vind. Lite extra proviant är alltid bra att ta med sig. Eftersom det är ett naturreservat så får man inte plocka med sig något hem utan låta fossiler ligga kvar och blommor och växter leva vidare.

Om skribenten

Senaste artiklarna

  • Utforska Gotländska maträtter 

    Utforska Gotländska maträtter 

    När du besöker Gotland får du definitivt chansen att smaka på några traditionella Gotländska rätter. Dessa maträtter är baserade på lokala gotländska råvaror och bjuder på en unik smak av ön. Här kommer vi att presentera några av de mest kända gotländska rätterna du kan prova. Några av de vanligaste Gotländska maträtterna är Saffranspannkaka, Salmbärssylt,…

    Read more

  • Själsö Bageri

    Själsö Bageri

    När du besöker Gotland och befinner dig i Visby är det ett måste att stanna vid det charmiga Själsö Bageri som ligger ca sju kilometer norr om Visby, Här kan du njuta av en utsökt frukostmacka, fikabröd, kaffe och juice med en spektakulär utsikt över Själsö hamn. Bageriet värnar om hantverket och traditionen genom att…

    Read more

  • Kyrkor på Gotland: Historia och nutid

    Kyrkor på Gotland: Historia och nutid

    Gotland är känd för sina många vackra och historiska kyrkor. Med över 90 medeltida kyrkor spridda över ön erbjuder dessa arkitektoniska skatter en unik inblick i Gotlands rika historia och kulturarv. Århundraden av händelser, konstnärligt uttryck och tro har format dessa anmärkningsvärda byggnader, vilket gör dem till några av Sveriges mest imponerande religiösa monument. När…

    Read more