Lickershamn på Gotland

  • Skriven av: Sofia
  • Tid för att läsa: 5 min.

Tre mil norr om Visby hittar man en liten fiskeby som heter Lickershamn som ligger i Stenkyrka socken. Det är ett litet samhälle där man bland annat hittar ett fiskeläge, rökeri, restaurang, bastu och den högsta rauken som finns på Gotland som heter Jungfrun. 

Lickershamns semesterby och camping

Inne i samhället Lickershamn finns det en campingplats där man kan hyra stugor, allt från mindre stugor på 10 kvm till 30 kvm finns att tillgå. Väljer man de mindre stugorna får man söka sig till de gemensamma ytorna för WC och dusch, medans det finns i de större. Här kan man även slå upp sitt tält eller husvagn. 

I servicebyggnaden hittar man även en tvättstuga där det finns tvättmaskin och torktumlare. För de som campar finns det gott om plats, men det finns ingen el för de som tältar. 

För gästerna som bor i stugorna eller campar så finns det en liten del där barnen kan leka och en pool att bada i. I närheten hittar man även badplatsen med en vacker strand.

Lickershamns Gästhamn

Vid hamnnen i Lickershamn finns det både båtplaser och ställplatser för de som vill komma med sin husbil. Beroende på hur lång din båt är blir det olika priser där tillkommer det även en elkostnad. Djupet i hamnen är 2-3 m.

I hamnen finns det duschar, toaletter, tvättstuga och en bastu att hyra. Det finns även en liten restaurang i hamnen och en kiosk. 

Lickershamns Badplats

Precis vid hamnområdet ligger det en härlig sandstrand som är cirka 100 meter lång med några stråk som är lite stenigare. För den som inte tycker om att bada vid stranden så finns där även en brygga att bada från.Det är inte långgrunt i havet men stranden ligger i en vik så den är skyddad.

I närheten finns det restaurang och kiosk om man skulle bli hungrig.För den som tröttnar på att ligga still på stranden så finns det raukområden att utforska i närheten.

I närheten av denna strand och hamn finns det även en klapperstensstrand där man kan bada.

Lickershamns Bastu

I hamnen kan man hyra bastun som finns mellan 8.00- 22.00 är den öppen och man hyr initialt i tre timmar. I bastun finns det plats för sex personer, efteråt får man själv städa efter sig.

Buss till Lickershamn

Det går utmärkt att att ta bussen från Visby till Lickershamn. Den går från Östercentrum där man hittar buss 61. Sedan tar det cirka 30 minuter upp till Lickershamn där du går av på Lickershamnvägen.

Lickershamn cykeluthyrning

I hamnen hittar man även ett utbud av cyklar som går att hyra för att kunna cykla omkring och njuta av omgivningen.

Lickershamn Café/fika

I hamnen finns Lickershamn hamnkorg och här kan man även sätta sig för att ta en fika.

Lickershamn fiskeläge

I hamnen ligger fiskeläget med en del små bodar från 1930 talet men det finns även vissa som är så gamla som från 1700 talet. 

Här finns fiskeaffären Putte på Lickers där du kan du köpa med dig rökt fisk eller varför inte sitta på plats och äta. Det finns rökta räkor, lax och goda röror man hittar även lite olika närproducerade produkter på hyllorna. Här finns det även kaffe och glass vilket barnen brukar uppskatta mer än rökt fisk.

Lickershamn raukområde 

Till vänster om hamnområdet ligger en liten oas med små raukar där man kan klättra omkring och uppleva en vacker utsikt. Här finns ett tiotal raukar och en bänk om man vill ha med sig picknick. Det finns även en pakerkering om man kommer med bil.

Lickershamn hamnkrog

I hamnen finns Lickershamns hamnkrog där de serveras mat och dryck, maten är närproducerad och ett varierat utbud, det finns även en meny för de små. Dom har även ett utbud för de som vill äta en enklare lunch eller bara ta en fika. Här kan man sitta ute i solen och njuta av utsikten.

Jungfrun Lickershamn

I Lickershamn så hittar man den högsta rauken på Gotland den är 11 meter hög men står på en klint så då blir den 27 meter hög. 

Jungrun Lickershamn

Det finns en sägen om Jungfrun som ska ha utspelat sig för mer än 1000 år sedan. Det var en bonde som inte tyckte att hans dotters friare dög och men om han klarade att hämta ner dottern från rakuen skule han få henne.

Lickershamn affär

De affärer som finns inne i Lickershamn är Putte på Lickers där man mest köper fisk och räkor. På campingen finns det en liten affär där det finns några få förnödenheter. 

Om man inte är sugen på mat utan vill inhandla lite keramik så finns finns Lotties Keramikbutik här finner man vackra koppar, skålar och kannor.

För den som vill ha en livsmedelsbutik från man ta sig till Tingstäde där det ligger en Ica butik.