Museum på Gotland: Våra 12 favoriter

 • Skriven av: Sofia
 • Tid för att läsa: 7 min.

Även om Gotland osar sol och bad under sommaren så kan det vara roligt att uppleva alla de fina museum som finns att besöka. Där man kan få veta mer om naturen, kulturen som finns och vad som funnits förr.

Har man bil eller varför inte cykel på Gotland är det lätt att ta sig fram mellan de olika platserna och vissa ställen finns centralt inne i Visby.

Här är våra 12 favoritmuseum på Gotland:

 • Bergman center
 • Fenomenalen Science Center
 • Gotlandstågets museum
 • Fårö museum
 • Gotlands Försvarsmuseum
 • Gotska sandön Hembygdsmuseum & Fyrliv
 • Roma kursgård
 • Slite sjöfartsmuseum
 • Stavgard vikingagård
 • Bungemuseet
 • Naturum Gotland
 • Sjöräddningsmuseet på Fårö

Läs vidare så får du mer infomartion om respektive museum.

Bergman center

På norra Gotland hittar man Bergman center som ligger på Fårö, en angränsande ö till Gotland som man tar en färja över till. Mer om Fårö kan du läsa om här.

Ingmar Bergman är känd för sina filmer och för att vara filmregissör, filmproducent, teaterchef och dramatiker och mycket mer. Han har blivit känd världen över och han har filmat mycket på Gotland och uppe på Fårö, därför har det skapats ett museum om honom och hans liv där.

Bergman center, Fårö

Här finns även ett bibliotek där man hittar böcker om Bergman och andra kulturella böcker. För den som tycker om att se på film så finns det här en vacker biograf, perfekt underhållning om det regnar.

För barnen så har de en ateljé där man kan skapa olika figurer med olika material, måla, skapa i lera och se hur man gör en dockteater. Materialet som används kan vara allt från paljetter, pärlor men även mycket återanvänt skräp som blir till konst. Detta är även roligt för vuxna som tycker om att pyssla.

Blir man hungrig så har dom ett café som heter Café TÖRST här finns det både kaffe och te då ägarna har ett stort intresse för detta, för den som vill ha något att äta så finns det smörgåsar, soppa och bakverk.

Fenomenalen

Fenomenalen ligger i hamnen i Visby, perfekt för barnfamiljen. Här blandas lek, vetenskap och kunskap på ett roligt sätt så att man lär sig. Utställningen berör matematik, naturvetenskap och teknik man får bygga skapa ljud och mycket annat.

Det finns en liten butik där man kan hitta roliga experiment och andra roliga leksaker till barnen. Utanför finns gratis parkering skulle dessa vara upptagna så finns det betalparkering i närheten.

Gotlandståget

Gotlandståget Foto: Tulipasylvestris, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Gotlandståget är ett museum på räls och man kan kliva på i Hesselby och Roma med ett stopp i Dalhem. Tågen är vackert inredda och påminner om en svunnen tid. Stationerna där tågen stannar är inredda och uppbyggda precis som det såg ut förr när tågen åkte på järnvägen.

De dagar som tåget inte rullar kan man hyra dressin och åka själv längs järnvägen. När det är riktigt varma och torr somrar kan tågturerna bli inställda pga brandrisk. 

Fårö museum

Precis bredvid Bergman Center ligger Fårö museum där kan man uppleva Fårö 4000 år tillbaka i tiden. Här får man guidade turer av de som arbetar där om man har barn med sig så anpassar de historierna till gruppen. Det är en liten lokal men med mycket att berätta gamla kläder, smycken och redskap som användes förr.

Utanför så finns ett vikingaskepp som barnen kan få leka i.

Lekplats vikingaskepp, Fårö Museum.

Gotlands försvarsmuseum

I Tingstäde Norr om Visby hittar man Gotlands försvarsmuseum, detta finns på två ställen i Tingstäde då de har delat upp det i två delar marin och flyg är en del och den andra delen är armé.

Armé delen ligger i centrala Tingstäde i fem byggnader och visar föremål från armen ända från forntiden och framåt till nutid. Här finns det även en café del där man kan hitta både mat och lite sött till kaffet. Här ligger även en butik med olika prylar. Här finns det även en lekplats för barnen.

Den marina- och flygdelen av museet ligger söder om Tingstäde, 1,8 km från armédelen. Här kan man se stridsflyg, helikoptrar och en fotoutställning. Den marina delen visar kustartilleri och marinhistoria från slutet av 1800 talet.

Gotska sandön Hembygdsmuseum & Fyrliv

På Gotska sandön som ligger på en egen ö norr om Fårö finns två museer ett museum som berättar om livet kring fyrarna. Hur de arbetade och levde vilka redskap de hade för att klara sitt jobb. Det andra museet på ön är Hembygdsföreningen som visar historia från stenåldern och fram till nutid. Det finns delar av vrak, den gamla järnvägsrälsen och många historier om vrakplundring och andra personer som funnits på ön.

Här kan man läsa mer om Gotska sandön.

Roma Kungsgård

Nästan i mitten av Gotland ligger Roma Kungsgård och den gamla klosterruinen. Det är en stor gårdsplan med olika hus där det finns utställningar, museum, café och på sommaren visas det även teater.

Roma kungsgård Foto: Daniel Erkstam, CC BY 2.0, via Wikimedia Commons

I huvudbyggnaden finns det en permanent utställning som visar Romas betydelse under olika epoker då Roma var ett maktcentrum först för religion och sedan var det kungens egendom. En anna del av museet visar Romas historia genom olika tidningar och bilder som tagits av folket som bott där.

Cafét som ligger i Roma kungsgård heter Café Grönhagen och säljer främst produkter som är närproducerat och ekologiskt.

Slite Sjöfartsmuseum

Slite ligger nordöst om Visby och har alltid varit en viktig hamnplats för Gotland. På sjöfartsmuseet kan man få se fungerande motorer, radaranläggningar, gamla föremål som använts av sjöfolket.

Det finns såklart en segelbåt som man kan få följa med ut med.

Stavgard Vikingagård

Stavgard vikingagård ligger i Burs socken söder om Visby. Detta är ett levande museum som är roligt både för stora och små. Här finns det lämningar från järnåldern som man kan gå runt och se på, sedan har de byggt upp en vikingagård under högsäsong klär de ut sig till vikingar och visar hur man bodde och jobbade på den tiden.

Bungemuseet

Bungemuseet ligger på norra Gotland nära Fårösund, detta är en gård med olika historiska byggnader från bronsåldern och framåt. Här får man lära sig hur man bodde och levde förr både människor och djuren. Det finns både bildstenar och gravar och skeppssättningar. Man kan besöka gårdar från olika århundraden från 1600 talet till 1800 talet. Man kan besöka ett fiskeläge då det var många som livnärde sig på just fiske.

På gården finns det en lek och lär del som man kan få se hur en handelsbod såg ut och hur det kunde se ut i hemmet. Ute har de byggt upp en lekplats med olika lekar från förr kasta varpa, gå på styltor och kubb.

För den hungriga finns där en mat och kaffestuga med luncher, baugetter och fika.

Naturum Gotland

På södra Gotland i Vamlingbo hittar man Naturum som berättar om Gotlands natur och naturhistoria. Här kan man se hur Gotland som ö har sett ut och formats hur de olika bergarterna har påverkat naturen och vad som växer och lever på ön.

På prästgården finns det ett café som även serverar lunch av fina och närodlade råvaror. Om man vill kan man sitta inne i de gamla och vackra miljöerna, eller så väljer man att sitta ute i den vackra trädgården som prunkar av växtlighet.

Sjöräddningsmuseet på Fårö

I den sydvästra delen av Ekeviken på Fårö ligger Sjöräddningsmuseet som Fårös hembygdsförening driver. Där finns livräddningsbåten Skärsände som har och Käutboden med redskap för säljakt.

Sjöräddningsmuseum Ekeviken Fårö.

Ett av östersjöns farligaste grund ligger på nordöstra Fårö. Det var en stor anledning till att Fårö fyr uppfördes på Holmudden 1847 för att kunna varna sjöfarare.

Sjöräddningsstationen hade under åren 1861 till 1943 två olika räddningsbåtar varav en går att beskåda på museet. Under dessa år tog dessa räddningsbåtar iland mer än 200 skeppsbrutna sjömän. Båtens besättning bestod av frivilliga fåröbor som kontrakterades.

Säljakt var precis som fisket en livsviktig näringskälla för Fåröborna. Vid museet finns en Käutbod med sällsynta redskap för jakt av säl. 

Museet har öppet varje lördag och söndag mellan 22 juni till 25 augusti mellan klockan 13.00-16:00. Entré: frivillig gåva.

Läs mer om Ekeviken på Fårö här: Ekeviken på Fårö: En av de bästa stränderna?