Vad finns vid Hoburgen?

  • Skriven av: Sofia
  • Tid för att läsa: 8 min.

När man vill utforska Gotlands kända utflyktsmål ska man passa på att se Hoburgsgubben, som blir en upplevelse både för vuxna och barn.

Vid Hoburgen på Gotland kan man hitta raukar, grottor och mysiga ställen att äta med en fantastisk vy över havet. När man är på väg mot Hoburgen så kommer skylten Vacker väg som man ska följa då åker man längs kusten och kan då uppleva både vacker natur och rikt djurliv. Hoburgsfyren hittar man nästan längst ut på spetsen av Gotland och är den sydligaste fyren och där har den stått sedan mitten av 1800 talet. Här kan man få en rundvisning på sommaren. Hoburgsområdet ligger på södra Gotland på den sydligaste spetsen, här ligger den mest kända av alla raukar Hoburgsgubben. När man ser på rauken från en viss vinkel ser det då ut som en gubbe, rauken är uppbyggd av revkalksten.

Om man inte tar med sig matsäck så kan man äta på Majstregården som ligger alldeles intill Hoburgsgubben eller så åker man en liten bit och äter på Körsbärsgården. Om man däremot väljer att ta med sig mat kan man hitta många fina klipphällar att sätta sig på eller om man väljer ett av alla naturreservat som Hoburgen har.

Hoburgens område ligger i socken Sundre och namnet har de fått av dess läge på Gotland, sydligaste socken på ön. Här ligger även Kettelviks stenmuseum där man kan se en genuin plats och hur man brutit sandsten i många hundra år.

Sundre Kyrka som stått sedan 1200 talet är en vacker stenbyggnad från medeltiden. Här kan ma se kalkmålningar från 1200 talet och en predikstol från 1800 talet. bredvid ligger ett försvars torn eller kastal från 1100 talet. Under sommaren kan man få gå in och titta på kyrkan.

Runt om på Hoburgen ligger det flera fina naturreservat där man kan gå längs stigar för att se både naturen och olika fåglar. För den fågelintresserade så finns fågelstationen i området Hoburgen där de ringmärker fåglar.

Hoburgsgubben

I socken Sundre ligger Hoburgsgubben som är Gotland mest kända rauk, på plats finns det en skylt som markerar var man ska titta på rauken. Från den vinkeln ser man då Hoburgsgubben, som liknar ett huvud av en man det är så rauken har fått sitt namn. Rauken i Hoburgen är gjort av revkalksten som är den yngsta berggrunden på Gotland. Raukarna vilar på en sandstensformation dessa klippor kan vara mellan 20-30 meter höga.

Ovanför Hoburgsgubben ligger en avsats som är värd att gå upp till då man får en fantastisk utsikt över havet. Hoburgsgubben själv har fått sin näsa målad gul, från början var den målad röd. Ett tips för att få syn på gubben är att hitta skylten som visar vinkeln man ska stå i annars kan det vara svårt att se Hoburgsgubben.

Hoburgens grottor

Vid Hoburgsgubben finns det grottor en grotta som kallas hoburgsgubbens matsal eller Hoburgsgubbens skattkammare. Grottorna och raukarna som bildats har påverkats av två sänkor som finns mellan Sverige och Finland, dessa heter Ancylussjön och Littorinhavet.

En av grottorna vid Hoburgen

Hoburgsfyren

Redan 1741 föreslog Carl Von Linné att det skulle byggas en fyr på södra Gotland men det blev inte verklighet förrän 1846 då den började byggas. Den tändes den 1 oktober 1846. Fyren byggdes av kalksten och är 21,7 meter hög, lyshöjden på fyren är 57.9 meter.

Under åren som gått har den haft olika slags ljuskällor det har varit rovoljelampa, fotogenlampa och luxljus. rovoljelampa är olje från olika sorters frön exempelvis raps, fotogenlampa drivs av fotogen som är fossilt bränsle, luxljus är en äldre typ av fotogenlampa. idag används elektriskt ljus.

Förr var denna fyr en bemannad fyr, idag sköts allt automatiskt och behöver inte vara bemannad detta skedde redan 1978. Detta är Gotlands sydligaste fyr och har en fantastisk utsikt, under sommaren kan man besöka fyren och klättra upp.

Hoburgens raukar

Raukar bildas av havet när mjuka stenen vittrar sönder och kalkstenen lämnas då kvar och bildar raukar som har olika former. Detta tar flera miljoner år och på Gotland så är det ett korallrev från 400 miljoner år sedan. Hoburgens raukar ligger på en sandsten och raukarna är av revkalksten. När man vandrar och klättrar omkring bland raukarna ska man vara försiktig så man inte trillar dom är väldigt höga, men utsikten är vacker.

Naturreservat på Sundre

Muskmyr naturreservat

Detta är en 400 000 kvadratmeter stor myr, alltså en våtmark Muskmys har flera delar som har klarvatten och man kan vandra runt och följa naturstigen på cirka fyra kilometer och titta på den vackra naturen och alla blommor och växter som finns. Det tar cirka två timmar att gå runt stigen så se till att ta med lite vatten och nåt att äta. Växterna som man kan hitta är orkidéer, brudsporre, alvgarlim, kärrknipprot och många andra blommor.

Vaktbackar naturreservat

Vaktbackar naturreservat som ligger på Sundre har en av de högsta plasterna här kan man se långt bort, höjden är 45,3 meter över havet och under hösten ska man se rovfåglar så som kungsörn och havsörn, det är en väldigt häftig och mäktig upplevelse.

Husrygg naturreservat

Norr om Hoburgsgubben ligger naturreservatet Husrygg, det är en tre kilometer lång kuststräcka med en vacker utsikt och natur. Naturreservatets kust har en ganska låg kustklint, pågrund av den lättvittrade kalkstenen som finns där.

I Husrygg kan man även hitta den sällsynta och fridlysta blomman våradonis som tillhär familjen ranukelväxter.

Lilla rivet naturreservat

Lilla rivet är en vacker remsa av sten och strand där du har havet på båda sidor. Här kan man vandra ut och känna närheten till havet och fåglarna.

Hoburgens kustväg

När man närmar sig sitt mål Hoburgen så kommer en skylt Vacker kustväg det är helt klart värt att välja denna väg. Den är tre kilometer lång och här får man uppleva fantastisk utsikt över havet och av landskapet, vackra stenmurar som dyker upp längs vägen och i detta område finns även stenmuseet. Denna vackra kustväg heter egentligen Kettelviksvägen.

När man närmar sig sitt mål Hoburgen så kommer en skylt Vacker kustväg det är helt klart värt att välja denna väg. Den är tre kilometer lång och här får man uppleva fantastisk utsikt över havet och av landskapet.

Stenmuseet i Kettelvik

I Husryggs naturreservat ligger Kettelviks Stenmuseet det var ett aktivt stenbrott från 1930-1980 talet. Där kan man idag se alla de gamla kranar och pumpar som användes. Museet består av två rum ett där man kan se slipstenens historia och ta del av hur man gjorde förr. Den andra delen är fotografier från förr som skildrar livet som stenhuggare. Här kan du se verktyg och stenföremål som användes.

Stenmuseet i Kettelvik

Har man lust kan man även få testa på att vara stenhuggare med hjälp av mejsel och klubba så kan man skapa sitt eget konstföremål.

Sundre socken

Sundre är Gotlands sydligaste socken, en socken är ett gamalt ord för landsortsförsamling och består av några byar och gårdar. Det som ligger i Sundre socken är Hoburgsgubben, Sundre Kyrka, Sundre kastel, Naturreservat, hoburgs fyren.

Fågelskådning

Vid Hoburgen så finns det en fågelstation där man ringmärker långdistans fåglar. Runt om i naturreservaten finns det även fågeltorn där man kan se olika fåglar så som flyttfåglar och rovfåglar.

Restauranger nära Hoburgen

Precis intill Hoburgsgubben ligger restaurangen och caféet Majstregården som har ett fantastiskt läge med havet, och raukarna som utsikt. Majstegården öppnades 1969 och vissa rätter serveras ännu på menyn. Här har dom en meny som gör de flesta nöjda efter ett besök med allt från fisk, kött och en meny till barnen. Vill man gifta sig eller ha fest på en vackert belägen resturang så kan man även göra det på Majstregården.

Precis intill Hoburgsgubben ligger restaurangen och caféet Majstregården.

Lite längre bort in mot land från Hoburgens spets så ligger Körsbärsgården med ett café och restaurang i en vacker trädgård. Här kan man sitta både inne i deras växthus eller ute i trädgården. Körsbärsgården är mer än bara café och restaurang där har dom en liten butik med lite inredningsprylar, smycken och annat fint. I trädgården finns det en kryddträdgård, grönsaksgård och en fruktgård. Det finns en stor och vacker konsthall där de har olika utställningar året runt med både kända och okända konstnärer.

Kiosk och butik

Intill restaurangen Majstregården ligger deras kiosk där du hittar god glass och annat gott och för den som vill ta med sig hem en souvenir finns det lite att köpa där.

Utanför kiosken vid Majstregården

Boende vid Hoburgen

Söderut om Hoburgsgubben ligger vandrarhemmet och kursgården Sjövärnsgården. Här kan man bo i mindre och större grupper standarden är som vandrarhem med dusch och toalett i korridoren.

Här kan bo och uppleva en fantastisk natur, vill man så kan man grilla på deras gård på kvällen och blicka ut över havet på den sydligaste spetsen på Gotland.

Om man är på Gotland så är Hoburgen absolut värt ett besök, med dess vackra natur och god mat med en vacker utsikt.