Vad gör man i Katthammarsvik och på Östergarnslandet?

  • Skriven av: Andreas
  • Tid för att läsa: 9 min.

Skall du åka till östra Gotland så är Katthammarsvik en fantastiskt trevlig samhälle att besöka. Här finns det mesta du kan önska dig för hela familjen.

Katthammarsvik är ett litet samhälle på mellersta Gotlands östra kust. Katthammarsvik klassas som en småort med ca 170 invånare och har en lång historia som fiskehamn. Det som dock har påverkat samhället mycket genom historien är att det blev en utskeppningshamn för kalk på mitten av 1600-talet. Hela samhället byggdes upp kring kalkindustrin och tillhörande kalkpatronsgårdar. Katthamra gård från 1600 talet Borgvik från 1700 talet. På 1800 talet hade kalkbrytningen nått sin topp för att slutligen upphöra 1921.

I slutet av 1800-talet blev även Katthammarsvik precis som Ljugarn en mycket populär semester- och badort framförallt för de som hade det gott ställt. Flera villor i Schweizerstil uppfördes som på flera andra ställen på Gotland.

I Katthammarsvik finns även spår kvar från kalkindustrin, det finns både kalkugnar och kalklador från 1800-talest mitt.

Öster om Katthammarsvik ligger Grogarnsberget som är en fornborg och det är även ett naturreservat. Söder om Katthammarsvik finner du Östergarnsberget som är en inlandkslint. Därifrån har du en fantastisk utsikt över Katthammarsvik och den övriga omgivningen. Sedan 2005 är även Östergarnsberget ett naturreservat.

Det som som är väldigt unikt och vad många faller för är den unika och vackra naturen på Östergarnslandet. Det finns en kusträcka mellan Grogarnsberget till Herrvik som många hävdar är en av de vackraste platserna på Gotland. Så det kan vara värt att åka dit bara av den anledningen så du själv kan bilda dig en uppfattning om hur vackert det är.

I Kattthammarsvik kan du bla. hitta följande:

  • Badstrand
  • Affär
  • Bensinstation
  • Gästhamn
  • Rökeri med restaurang
  • Museum och biograf

Det finns massor att utforska i Katthammarsvik och dess närområde, vi går närmare igenom flera intressanta platser, badplatser och tips nedan.

Katthammarsvik

Mitt i samhället finner man en liten badstrand, där det både finns gräsplättar, sandstrand och en brygga att bada ifrån. Det finns en parkering där vägen slutar i Kattahammrsvik längst nere vid hamnen.

Katthammarsviks badstrand

Badet i Katthammarsvik är väldigt barnvänligt, det är långgrunt och det finns både en fin sandstrand och gräsmatta att vara på under de fantastiska sommardagarna.

För de som vill bada mer än fötterna så finns det en brygga som går ut från stranden så du kan få hoppa i vattnet och bada på lite djupare vatten också.

Det finns bra tillgång till toaletter och stranden ligger även väldigt nära Katthammarsviks Rökeri. Där kan du både äta lunch, middag, mellis eller bara ta en glass eller ett glas i solen.

Från stranden kan du även se resterna av ett gammalt kallbadhus. Det finns tyvärr inte kvar jag har själv aldrig sett det utan bara fått höra historier om hur fint det var ner det begav sig.

Katthammarsviks gästhamn

I hamnen finns det en gästhamn som har totalt fem gästplatser. Tag kontakt med Katthammarsviks Rökeri på 0498- 523 75 eller 0498-523 79.

Position: 57º26,2’N, 18º 51,4’O

Det är i skrivande stund oklart, vilka faciliteter som finns tillgängliga. Så kontakta dem först och kontrollera. Det finns dock tillgång till livsmedel Bensin, Diesel och Gasol ca 1,5 km från hamnen.

Katthammarsviks Rökeri

Katthammarsviks rökeri har alltid funnits där, det är i alla fall min upplevelse även för generationen innan mig. Självklart är det inte riktigt så, men det har funnits sedan 1943 och det är samma familj som har drivit det i tre generationer och de har också öppet året runt. Är du i Katthammarsvik så är detta en av de ställena du verkligen bör uppleva på Gotland och Katthammarsvik. Den fantastiska havsnära miljön i kombination med den utsökta maten är något du kommer längta tillbaka till under vinterns mörka månader.

På Katthammarsvik rökeri röker man fisken på traditionellt sätt med alved, alspån och enris. De vedeldade ungarna har sitt ursprung från 1940-talet så det finns en enorm tradition, samlad erfarenhet och ett hållbarhetstänk.

Några av våra favoriter på menyn är fisksoppan, varmrökt lax med romsås och räklådan.

Katthammarsviks Rökeri
På Katthammarsviks Rökeri är det mycket barnvänligt, det finns både lekplats och en riktigt bra barnmeny.

Hitta hit till Katthammarsviks Rökeri:

Sysne

Sysne fiskebutik

Vid Sysne Fiskeläge ligger Sysne Fiskebutik som är ett familjeföretag som har funnits i närmare 30-år närmare bestämt 1993. Det startades av  Sten Nordin och Monica Larsson och nu har sonen Leo med sambo tagit över verksamheten. Leo fiskar själv och rökarna har de även byggt och utvecklat själva. Fisken röks med kottar vilket ger en väldigt hög temperatur och under en sommarsäsong går det åt ca 200 säckar kottar. De boende i närheten brukar hjälpa till och donera sina kottar när de röjt upp på sina egna tomter.

Stranden vid Sysne Fiskeläge och Fiskebutik.

Sysne fiskbutik är en av våra absoluta favoriter, det har nog inte gått en sommar utan att vi har varit där och suttit nere vid fiskebodarna och avnjutit rökt fisk eller räkor. Ett tips är att alltid ha en kylväska i bilen så om man har vägarna förbi så kan man enkelt köpa med sig lite rökt fisk till dagens middag. För dig som undviker kolhydrater, så kommer du garanterat hitta råvaror som gör dig supernöjd.

Några av våra absoluta favoriter är den rökta laxen, rökta laxfenor, och rökt flundra. Det finns också fina egenproducerade och närproducerade tillbehör för att få ihop en hel måltid. Beroende på hur fiskekvoterna ser ut så kan du till och köpa vildfångad östersjölax. Vill du bara ta en fika och njuta av den fantastiska miljön så finns det även kaffe och glass. Vilket barnen brukar uppskatta betydligt mer än rökt flundra.

hitta till Sysne fiskebutik:

Sysne Fiskeläge

Sysne Fiskeläge ligger i princip så långt österut du kan komma på Gotland och i Sverige. Naturen är minst sagt unik och det finns en mindre grusväg längs kusten där du kan ta dig hela vägen till Herrvik och Herrviks hamn. Sysne Fiskeläge är en sk Djuphamn med vågbrytare på 80-talet fanns det fortfarande ca sex verksamma fiskare. Det är även denna hamn som fortfarande används när familjen Nordin/Larsson fiskar till butiken.
Fiskeläget fick på 1950 talet ej något statsbidrag för att kunde bygga om den gamla hamnen som var i behov av ombyggnad, så på i Gotländsk anda hanterade de detta själva genom genom en insamling av pengar. Det föll väl ut och det kunde uppföra en ny djuphamn. Hamnen har ett djup på ca fyra(4) meter.

Sysne Fiskekeläge med Fiskebutikens egna båt Monna.

Sysne Fiskemuseum

Vid Sysne Fiskeläge finns även ett fiskemuseum som invigdes redan 1998 i en av fiskebodarna nere vid vattnet.

Sysne Fiskemuseum

I det lilla museet finns det gammal fiskeutrustning som använts förr i tiden, båden namnen och funktionen är inget man känner till sedan innan. Så det är verkligen allmänbildande, intressant och lärorikt.

Fiskeutrustning från förr i tiden på Sysne Fiskemuseum.

Den årliga draktävlingen på Sysne

Varje år arrangerar Östergarns IK en Draktävling på Sysne udd. Valet av Sysne udd är väldigt smart, då det sällan är vindstilla där. Det brukar vara två olika teman varje år och det finns en vuxenklass och barnklass att tävla i. Vi rekommenderar ett besök, speciellt barnen brukar verkligen uppskatta att titta på alla sorters olika drakar.

Herrvik

Herrviks Fiskeläge

Herrvik är ytterligare ett fiskeläge och fritidsbåthamn på Östergarn som ligger relativt nära Sysne udd och ca fem (5) kilometer öset om Katthammarsvik. Det går en liten väg längs vattnet från Sysne udd som man kan följa om man vill uppleva en fantastisk naturupplevelse.

Ovanför hamnen finns det strandbodar som har funnits så långt tillbaka som 1700 talet, det finns även de som är uppförda under detta århundrade.

Fisket har varit omfattande i Herrvik, när laxfisket var som störst under 1800 talets slut var det flera fiskare från Herrvik som köpte laxkuttrar från Blekinge. På den tiden låg de i princip oskyddade i hamnen. På 20-talet en ny hamn med vågbrytare och har därefter moderniserats flertalet gånger. På 80-talet byggdes hamnen om, den blev även fritidsbåthamn samt djuphamn. Då var det fortfarande ca 30 verksamma yrkesfiskare som utgick från hamnen. Det fanns även en lotsplats i Herrvik mellan 1885 till 1928.

Hamnkrogen Herrvik

I Herrviks hamn finns det en restaurang Hamnkrogen Herrvik, den har funnits sedan 1999 och har blivit den sociala punkten i Herrvik efter att fisket ej länge är det som håller samman bygden. Det var Torsten Christiansson som lät bygga den och han drev restaurangen under många år. I April 2013 råkade tyvärr restaurangen ut för en kraftig brand, när brandmännen kom dit gick den ej att rädda utan de fick inrikta sig på att begränsa branden så den ej fick spridning. Året efter lät Torsten bygga upp restaurangen igen. Sedan 2018 drivs Hamnkrogen i Herrvik av Isolabella AB som även driver tre andra krogar på Gotland.

Hitta till Hamnkrogen i Herrvik:

Större karta

Herrvik Gästhamn

Herrvik har även en gästhamn med 12 platser och djupet är 2-4 meter. Det går att boka plats och betala via Dockspot. Fartyg över 55 fot bör ta kontakt innan ankomst. Historiskt sett de senaste åren har det alltid gått att ordna en gästplats i hamnen.

  • GPS position: 57°25,18 N 18°54,52 E
  • WC, El och Dusch
  • Restaurang och bar

Grynge

Grynge Fiskeläge

Grynge Fiskeläge ligger i Gammelgarns socken ca nio(9) kilometer från Katthammarsvik. I fiskeläget består av ett 20-tal fiskebodar som har sitt ursprung i 1700- och 1800 talet. Det finns fiskebodar i lite olika storlek och form och idag används de uteslutande för fritidsboende då det idag inte längre förekommer något fiske. Man kan även se rester från två stycken ensfyrar, som man eldade i innan det fanns fotogenlyktor och elektricitet. Ensfyrar användes för att fiskarna skulle kunna ta sig säkert till hamn, när de låg i linje visste fiskarna att de kunde ta sig till land utan att risker att gå på grund. Ensfyrarna ersattes med fotogenljus och senare även med elektriskt ljus från egenproducerad el via en generator.

Grynge Badplats

Badplatsen vid Grynge består av en sandstrand som är ca en kilometer lång. Vid parkeringen finns det toalett. Bredvid stranden finns det även klippor som där man kan bada och sola.

Sandviken

Badplatsen vid Sandviken har det mesta du kan önska dig av en strand speciellt för barnfamiljen. Stranden är långgrund, det finns toalett, gott om utrymme, fantastisk sand. Närhet till både mat och fika, från stranden ser du udden på Sysne där fikeläget är och Sysne fiskebutik ligger.

Varje sommar i juli brukar det vara en sandskulpturtävling där.

Hitta hit:

Relaterade Artiklar