Klintehamn på Gotland: Våra bästa tips

 • Skriven av: Sofia
 • Tid för att läsa: 8 min.

I den här artikeln tänkte vi beskriva Klintehamn lite närmare, många ser det bara som samhället där man tar sig till Stora och Lilla Karlsö. Men det finns så mycket mer att utforska.

Klintehamn ligger cirka tre mil söder om Visby i Klinte socken. Detta är en gammal handelshamn och fiskeläge och var på 1600 talet även en exporthamn. Idag går båtarna till stora och Lilla Karlsö härifrån. Klintehamn fungerar som ett litet samhälle med både bibliotek, skola och butiker.

I Klintehamn kan du hitta:

 • Färjan till Lilla och Stora Karlsö
 • Fröjel kyrka
 • Stensättning
 • Stenhusegård
 • Fröjel resort och spa 
 • Klintegården
 • Cykla längst kusten
 • Gästhamn
 • Restauranger
 • Camping
 • Bada
 • Hotell 
 • Vandrarhem
 • Bibliotek
 • Naturreservat

Var tar man Färjan över till Stora Karlsö?

För en härlig naturupplevelse så skulle jag rekommendera att ta sig till Stora eller Lilla Karlsö, antingen som en dagsutflykt eller bo över för att kunna utnyttja tiden till max.

Stora Karlsö
Stora Karlsö under sommaren.

Till Stora Karlsö reser man med färjan M/F Stora karlsö den är 23 meter lång och det får plats 120 personer, båtfärden tar 30 minuter. Båten går ifrån Klintehamns hamn vid kajen och avgår 9.30 åter till Klintehamn 15.00. Säsongen börjar redan den 6 maj och slutar den 28 augusti. 

Klintehamn
M/F Stora Karlsö. Foto: AnnaKika from Gothenburg, Sweden, CC BY 2.0, via Wikimedia Commons

Stora Karlsö kan man få guidade turer både för både stora och små, där man bland annat får se fyren, grottorna, ett museum, lamm som går och betar och en vacker badplats. Det finns även sovplatser om man vill bo över och restaurang för de som inte vill ta med egen matsäck. 

Man kan även ta sig över själv med egen båt men då måste man ligga i Nordhamn för att inte störa fågellivet. 

Om man hellre vill ta sig till Lilla Karlsö så åker man med samma båt men sitter kvar så åker de dit sedan.

För mer information om Stora och Lilla Karlsö kan du gå in här och läsa vår artikel om Stora Karlsö.

Fröjels kyrka i Klintehamn

I Klintehamn ligger Fröjels kyrka där den äldsta delen är från 1100 talet den ligger vackert belägen intill vattnet med en utsikt över Karlsöarna.  Tornet byggdes på 1200 talet och själva kyrkan är gjord av kalksten. 

Fröjels Kyrka Foto: Abbe98, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Inne i kyrkan kan man uppleva vackra muralmålningar och föremål så som triumpkruxiix och dopfunt båda från 1300 talet, dopfuntens fot är från 1100 talet.

Dopfunten i Fröjels Kyrka. Foto: David Haskiya, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

På kyrkogården kan man hitta fornlämningar en labyrint och ett kastal. Den forntida labyrinten som ligger där är 9 gånger 10 meter, där barnen kan roa sig med att gå i det finns ingen risk att gå vilse då den är låg. När man är vid kyrkan ska man passa på att gå norrut så kommer man till en vacker fornlämning det har tolkats som att det är en medeltida kastal, denna restaurerades 1961.

Kyrkan är öppen för att gå in i och besöka under högsäsong, då kyrkan är aktiv så sker både bröllop, begravningar och dop där.

Skeppssättning i Gannarve nära Klintehamn

Skeppssättning i Gannarve nära Klintehamn. Foto: BH2008, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

En Skeppssättning är stenar som är uppradade som en båt antingen med 12 eller 24 stenar. Man vet inte varför formen liknar en båt men man tror att det är en symbol att de ska ta sig vidare in i dödsriket. Det är inte alltid som man hittar kvarlämningar vid dessa platser. Ofta så har man lite större stenar i fören och aktern. 

Om man åker bil så tar det cirka 8 minuter att ta sig till Skeppssättning i Gannarve vägen är skyltad. Stensättningen är i från bronsåldern och är 29 meter lång och 5 meter bred. Den ligger vid ett fält där det kan finnas lamm eller gotlandsruss så var försiktiga, man kan stanna vid vägen. 

Stenhuse Gård

Lite utanför Klintehamn hittar man Stenhuse gård som är producerar av rotfrukter, sparris, potatis, morötter och jordgubbar.  Många av produkterna hamnar på olika restauranger runt om på ön men även på fastlandet. 

Åker man dit så finns det en gårdsbutik med produkter utefter säsongen. Under sommaren finns det ett litet café.

Fröjel resort och spa 

Om man åker söderut mot Djupvik så kommer man till Fröjel Resort och spa, här finns bland annat hotellrum, lägenheter och restaurang.

På spa avdelningen kan du boka in olika behandlingar, massage eller bada i bubbelpoolen och basta, i spa paketet ingår tofflor och badrock. Man kan boka in en poolvistelse som barnfamilj men tänk på att barnen måste vara över 3 år och vara blöjfria. 

Restaurangen heter Balders krog och serverar god mat med gotländska råvaror, menyn ändras efter säsongens råvaror.

Klintegården

Inne i Klintehamn så hittar man Klintegården i lokalen finns ett litet galleri med konst från olika konstnärer. Det finns även en liten butik med kläder olika garner, vackra skålar och fat, böcker.

Vill man så kan man alltid passa på att ta en kaffe eller varför inte en glass.

Cykla längst Klintehamns kust

Gotland är känt för sin härliga natur och enkelheten att kunna cykla överallt, det finns cykelleder som gör det lätt för barnfamiljer att kunna ta sig runt.  

Lite utanför Klintehamn finns det Klinteberget det sträcker sig 25 meter ovanför vattnet så om man vill ha lite backar kan man alltid utmana sig själv där. Det finns även en ny cykelled mellan Visby och Klintehamn för den som vill cykla där imellan enkelt och säkert.

Inne i Klintehamn hittar man Bikeholic som ligger i den gamla banklokalen där hyr man ut cyklar och har ett stort utbud cyklar till försäljning. Här kan man få tips och hjälp med var man ska cykla då de har stor kunskap om att cykla på Gotland. För den som behöver mer prylar så som cykelkläder, väskor, handskar finns det att hitta där.

Klintehamns Gästhamn

I Klintehamns gästhamn finns det cirka 10 gästplatser och det går att få plats med några till, men det bästa är att boka i förväg. Där finns även ett tiotal ställplatser för husvagn eller husbil.

I byggnaden intill hamnen finns det kök, toaletter, tvättstuga, duschrum och bastu. Detta är först och främst tänkt till de som hyr båtplats eller en ställplats.

Bastun går att hyra för andra som inte är gäster i hamnen eller ställplasten men även här kan det vara bra att kontakta båtklubben Klinte Båtklubb för att boka. 

I den stora byggnaden finns det ett hamncafé/hamnresturang där man kan äta svensk husmanskost eller en härlig räksallad. 

Under sommaren finns det möjlighet att lära sig segla för ungdomar och barn, detta mot en avgift. 

Vilka Restauranger hittar man i Klintehamn?

Centralt inne i Klintehamn hittar man några enklare restauranger:

 • Hamncafeét i Klintehamn
 • Klinte Pizzeria och restaurang
 • Kustrgrillen

Var campar man i Klintehamn?

Hamnen

Som det nämns tidigare i artikeln finns det några ställplatser nere vid hamnen i Klintehamn.  

Snäckan

Norr om Klintehamn så ligger en camping som heter Snäckan, här hittar man olika stugor där man får plats cirka 6 personer och några lite mindre. Det finns även stugor där man får ta med hundar.  Här finns även några ställplaster för husvagnar och husbilar. Om man vill tälta finns det några gröna härliga platser där man kan slå upp sitt tält.

Här finns ett sommaröppet café som erbjuder fika och olika mackor. I området finns det även en minigolfbana, lekplats och volleybollplan.

Björkhaga strandby

Den här campingplatsen ligger 30 km söder om Visby. Här kan man välja om man vill bo i stugor, lägenheter eller campa då med husvagn, husbil eller tält. På campingen finns det en restaurang som ligger precis intill vattnet. Menyn är anpassad så att den passar alla åldrar med råvaror från omnejden.
På området finns det en pool och vill man hellre bada i havet ligger det precis intill campingen.

Var ska man bada i Klintehamn?

Om man är i Klintehamn och blir badsugen hittar man en brygga i hamnen där man kan bada. Det man ska tänka på är att det är djupt, så det är bra om man är simkunnig. 

Naturreservat

Vivesholm

Intill Klintehamn så finns halvön Vivesholm  som är ett naturreservat med både natur och ett rikt fågelliv. På halvön hittar man även en borg och ett skans från slutet av 1300 talet.

Stora och Lilla Karlsö

Om man tar sig till Klintehamn kan man hitta allt från färjan över till Stora Karlsö till olika restauranger med härlig mat. Vill man uppleva naturen finns det naturreservat och havet har man såklart även nära tillhands.