Nisseviken på sydvästra Gotland

  • Skriven av: Andreas
  • Tid för att läsa: 7 min.

Håller man till på södra Gotland och letar efter en långgrund barnvänlig strand med högre badtemperatur än på övriga Gotland och en trevlig restaurang. Då har du kommit rätt

Nisseviken är en vik på sydvästra Gotland ca 15 km sydväst om Hemse och några kilometer söder om Hablingbo. Nisseviken är främst känd för sin fina badplats. Här finns både strand och gräsmattor vid vattnet. Stranden är väldigt barnvänlig då det är väldigt långgrunt och oftast varmare än på andra delar av Gotland. Eftersom det är så långgrunt finns det även en lång brygga med tvärbryggor som man enkelt kan bada från. Längst ut på bryggan är det ungefär lårdjupt.  Orten ligger i en socken som heter Näs där det också finns en stor välkänd vindkraftspark ute på Näsudden som man kan se från Nisseviken.

 Vid Nisseviken kan du hitta:

  • Barnvänlig badplats med strand, gräsmatta och badbrygga
  • Restaurang, bar och kiosk
  • Ett stugområde som funnits sedan 50-talet
  • Ett område med fiskebodar som kallas för Garngardi
  • Många hävdar att det varmaste badvattnet på Gotland finns just här i Nisseviken

Badet vid Nisseviken

Badet vid Nisseviken är mycket barnvänligt, det finns en sandstrand och vattnet är väldigt långgrunt och vattentemperaturen är generellt varmare i Nisseviken än på övriga Gotland. Vid stranden finns det även stora gräsmattor som ibland kan vara enklare att hänga på med barnen.

Från stranden går det ut en mycket lång brygga. Längs bryggan finns det två tvärbryggor som gör det enkelt att komma ner i vattnet. Den närmsta tvärbryggan är mer barnvänlig den som är längst ut då det inte är fult så djupt. Vid bryggan längst ut är det lite djupare, vattnet går ungefär till låret på en vuxen. Det finns även stege på bryggan så du kan enkelt ta dig ner och upp ur vattnet. På bryggan finns det även livbojar.

Vid stranden finns det även bord och bänkar om du vill ta med picknick eller grilla. Vid stranden finns det även slamtoaletter.

Information om badets vattenkvalitet finns också, tidigare säsonger har det klassats som utmärkt kvalitet, årets mätningar har ännu inte startat. Man mäter även förekomst av algförekomst, vattenkvalitet samt temperatur.

Strand och brygga Nisseviken
Badbrygga och strand vid Nisseviken på sydvästra Gotland.

Restaurang Nisseviken

Det har sedan så länge jag kan minnas funnits restaurang och Kiosk vid Nisseviken, på slutet av 80-talet och 90 talet var det mer gatuköksmat och en kiosk samt några flipperspel som jag kan minnas det i alla fall. Paret som drev restaurangen under sommarmånaderna på den tiden arbetade utanför sommarmånaderna även på (eller drev/ägde) Signalen i Visby som var en livsmedelsbutik som på den tiden hade väldigt generösa öppettider.

I dag finns där Restaurang Nisseviken Gotland Beach Bar som drivs av Niklas och Emma och övrig personal. På restaurangen serveras bla. Pizza, hamburgare och lokalproducerad öl. Många av råvarorna är lokalproducerade på Gotland. Ett tips är är boka bord om du vill vara säker på att kunna få ett bord. Prisnivån kan kanske upplevas som en aning hög men är du redan van med stockholmspriser, så kanske det inte är något du reflekterar över så mycket. Det finns bord både utomhus och inomhus, vid populära tider brukar det fyllas upp snabbt.

Restaurang Nisseviken brukar de även regelbundet ha både ha trubadur- och quizkvällar.

Restaurangen ligger precis bredvid stranden och en varm sommardag är det magsikt bra och bör upplevas. Precis bredvid restaurangen ligger en mindre lekplats med gungor. Så medans de föräldrarna njuter på restaurangen, så har barnen kan barnen ha superkul i lekparken med full uppsyn.

Restaurang Nisseviken
Restaurang Nisseviken

Kiosken vid Nisseviken

I kiosken som ligger i anslutning till restaurangen säljs enklare rätter, dryck, glass och Godis. Den ligger också nära lekparken och det finns solstolar att sitta i. Detta är rätt plats för dig om du vill ha något enklare som en glass eller en nåt att dricka och sätta dig i solen och njuta samtidigt som du kan ha koll på barnen som leker i lekparken.

Lekparken vid Nisseviken

Precis i anslutning till restaurangen och kiosken ligger en liten lekpark med bla. gungor och gungbräda.

Boende vid Nisseviken

Det finns större antal stugor för fritidsboende från 50-talet och framåt. De flesta stugorna är enklare mindre fritidshus från 50-talet. Standarden kan variera men läget brukar vara fantastiskt precis intill havet. Vill man hyra så går det att hitta stugor på många av de populära tjänsterna.

  • Blocket
  • Airbnb
  • Lokala stugförmedlare

Hur hittar man till Nisseviken

Om du åker bil från Visby tar du väg 140 Söderut och efter ca sex mil svänger du av mot Nisseviken.


Adress:
Näs Nisseviksvägen 28
623 37 Havdhem

Området runt Nisseviken

Hablingbo

Hablingbo är ett litet samhälle med medeltida ursprung som är en liten kyrkby med ca 300 invånare. Under sommarhalvåret finns det mer aktivitet och restauranger som öppnar upp.

I Hablingbo finns även något så ovanligt som en svensk vingård Gutevin, sannolikt Sveriges enda publika vinproducent med egna odlingar. Odlingarna finns på Näsudden bland vindkraftverken. Under sommarhalvåret finns det guidade visningar som brukar vara mycket populära vidare finns det även ett vandrarhem i den gamla mejerilokalen,

Hablingbo Creperie

Hablingbo Creperie som normalt har öppet under juni-augusti. På menyn hittar man såklart crêpes men även galetter, grillade surdegsmackor, sallader och kött från dagens grill. Det finns även en stor gräsmatta där barnen kan springa och leka.

Hitta hit:

Hotel & Restaurang Magzin1

Hotel & Restaurang Magazin1 är ett litet hotell med tillhörande restaurang i Hablingbo som primärt håller öppet under sommarhalvåret.

Hitta hit:

Havdhem

Havdhem är ett litet samhälle ca sex mil söder om Visby, här finns mycket lantbruk och flera mindre företag. I själva samhället finns en ICA-affär med postkontor, Bröderna Petterssons järnaffär, Havdhems Bilservice och en liten kiosk.

I Havdhem finns även grundskola från förskoleklass till årskurs sex(6).

Havdhem är också känt för Gotlands Lantbruksmuseum som har blivit väldigt populärt för turister.

Gotlands Lantbruksmuseum

Vid Spenarve gård i Havdhem ligger Gotlands Lantbruksmuseum. Musseet visar upp lantbrukshistorian på Gotland och dess betydlese för samhället. Museet har många gamla maskiner relaterat till lantbruk, hushåll och visar upp det hårda arbetet och en stor del uppfinningsrikedom och teknisk utveckling.

Många gotlänningar har genom åren skänkt föremål till museet. Förutom just själva lantbruket visas även andra gamla föremål och miljöer. Det finns ett tvätteri, skolsal, snickarbod och skomakeri.

Några gånger per år är även speciella aktiviteter ett återkommande tema brukar vara uppvisning och en parad genom samhället av museets veterantraktorer.

Näsudden

Näsudden är en halvö som utgör den större delen av Näs socken. Näsudden är Sveriges vindkraftstätaste område har en omfattande Vindkraftspark. Det är ganska unikt då alla har möjlighet att besöka och studera vindkraftsverk som är i skarp drift.

Det var här som man utvärderade vindkraft i större skala för första gången i Sverige. Vattenfall började på 1970-talet forska kring vindkraft och då kom man fram till att Södra Gotland var ett lämpligt område och man uppförde en prototyp (Näsudden I) på Näsudden. Från början var det primärt för att man skulle få mer kunskap om vindkraft och projektet var statligt finansierat. Detta projekt är en av de stora anledningarna till att vi idag har en mycket god kompetens kring vindkraft.

1989 beställdes Näsudden II då det första vindkraftverket skulle ersättas då det fyllt sitt syfte. Under hela 1990-talet byggdes Näsudden ut till ett stort Vindkraftspark och är idag Sveriges vindkraftstätaste område, det finns ett ca ett hundratal vindkraftsverk. På Näsudden finns även en 120 meter hög mast som analyserar väderdata från vind, vindriktning och temperatur.

Vindkraftverk Närsholmen

Hitta till Näsudden:

Kitesurfing vid Nisseviken

Nisseviken brukar vara en populär plats för Kitesurfing. Vad är det kanske du undrar? Den är en sport som funnits relativt länge men den har blivit riktigt stor de senaste 20 åren och det är en sport som går att utöva året runt. En bra plats för kitesurfing är öppet vatten, gärna på långgrunda stränder med starka vindar. Så Nisseviken är är väldigt passande för detta.

Det går snabbt att lära sig kitesurfing, det är kul från start utan en lång och tuff inlärningsperiod. En halvdag med instruktör så har du lärt dig grunderna, det är betydligt enklare än att tex lära sig vindsurfing. Vill du lära dig Kitesurfing så finns det flera olika Kiteskolor på Gotland.

Är det badväder och du befinner dig på södra Gotland? Då tycker jag absolut du skall besöka Nisseviken för att ta ett dopp i havet och ett restaurangbesök och uppleva solnedgången.