Var paddlar man kanot på Gotland? (Våra 10 favoritställen)

  • Skriven av: Andreas
  • Tid för att läsa: 7 min.

Att paddla kanot kan vara en supertrevlig aktivitet med familjen och barnen. Men finns det några bra platser att Paddla på Gotland? Det finns många olika sorters kanoter, denna artikel kommer främst handla om kanadensare och SUP som oftast är lite barnvänligare än havskajaker.

Det finner massor av bra platser att paddla kanot på Gotland. Har man ingen egen kanot går det utmärkt att hyra Kanadensare som är mer anpassat för sjöar, åar och mer skyddat vatten samt havskajaker om man vill ge sig ut på havet. Även SUP/Paddleboard finns att hyra på flera platser.

De senaste åren har även även SUP (Stand up Paddle Board) blivit väldigt populärt och de finns också att hyra på Gotland. De finns i två olika utförande uppblåsbara samt hårda SUP-brädor. De uppblåsbara är väldigt smidiga att ta med sig, man kan tex förvara dem i bilen utan att det tar alltför mycket plats. När du ska använda SUP-brädan så pumpar du upp den med den medföljande pumpen. Numera går det att hyra SUP på flera olika ställen på Gotland och de kan användas både i havet och i sjöar och åar.

Här kan du hyra Kanot och SUP på Gotland:

Vi tycker om att Paddla med barnen och här nedan kommer vi beskriva några få platser lite mer ingående samt vad du bör tänka på när du hyr kanot med barnen.

Paddla kanot på Närsån vid Gangvide Farm

Gangvide Farm ligger i direkt anslutning till Närsån och de hyr både ut Kanoter och SUP-brädor. Gangvide Farm ligger i När på Gotland och här finns det utöver kanotuthyrningen boende och mängder av aktiviteter för som passar för barnfamiljen.

Hitta till Gangvide Farm

Uthyrning av kanoter på Gangvide Farm

Det finns flertalet kanadensare att hyra på Gangvide med tillhörande flytvästar för barn och vuxna. Under högsäsong kan det hända att det är fullbokat, så om du inte vill chansa så kan det vara bra att ringa och boka innan. De hyr också ut SUP-brädor och det går alldeles utmärkt att hyra både kanot och SUP om ni är en stor familj om inte får plats i en eller två Kanadensare.

Det finns en liten sandstrand och flytbryggor vid iläggningsplatsen så det är lätt att ta sig både ut och i kanoterna även för yngre barn om de får lite hjälp av föräldrarna. Barnen kan paddla själva när de ungefär är i tolvårsåldern och är simkunniga. Yngre barn kan följa med tillsammans med en vuxen från ca tre års ålder. Det är lite individuellt, vissa barn klarar av att sitta stilla med det kan vara helt omöjligt för andra barn i samma ålder. Våra barn var ca tre år när de följde med och paddlade för först gången.

Vad är en SUP-bräda?

En SUP-bräda (Stand Up Paddle Board) är en relativt ny företeelse inom brädsporten. Den påminner till viss del om vågsurfning, en man kan säga att brädorna är generellt större och man står upp och paddlar istället. SUP är betydligt mer mångsidig då du kan paddla på i princip vilket vatten som helst. Tex. Sjöar, åar och hav med eller utan vågor. SUP är också väldigt populär träningsform, många som utövar Crossfit paddlar även SUP för träningens skull. Det är även vanligt förekommande med Yoga på SUP-brädor. Att paddla SUP på Närsån är en enkel paddling om du är nybörjare, lite större risk att bli blöt än i en kanadensare men helt klart görbart för de allra flesta.

Vad är en Kanadendsare?

Kanadensare är en typ av kanot som är öppen och har sitt ursprung i Nordamerika där de byggdes och utvecklades av ursprungsbefolkningen. Den byggdes av björknäver med ett ramverk av trälister och spant. Den var vanligt förekommande i de trädrika områdena i sydvästra Kanada. Kanadensaren användes främst i inlandsvatten då den är öppen till skillnad från kajaken som är täckt. När man paddlar kanadensare har man en enbladig paddel och man sitter i ändskeppen dvs där skrovet är smalt och det går att paddla på ett enkelt sätt. En nutida kanadensare för friluftsbruk och turism är ca fem meter lång och ca 90 cm breda och ca 45 cm höga midskepps.

Svensken Harry MacFie som hade varit pälsjägare i Kanada introducerade Kanadensaren i Sverige under början av 1930 talet. Han hade lärt sig att bygga och använda kanadensarna när han hade varit i Kanada. När han återvände till Sverige och Bohuslän började han bygga och sälja dukklädda kanoter. Med tiden introducerades nya material, bakad faner, aluminium och sedan glasfiber. Det medförde att kanadensarna kunde massproduceras och då blev billigare och tillgängliga för fler och populariteten ökade.

Ska jag hyra en SUP eller Kanot när jag paddlar på Närsån?

Alla som kan paddla en kanadensare klarar sannolikt också att paddla en SUP-bräda. Är ni ett större sällskap så kan ni hyra både en Kanot och en SUP så kan ni prova båda två. En Kanot kan vara mer passande om ni skall paddla med barn, det är svårare att trilla i sjön om man sitter i en kanot. Har ni mycket packning med er så kan det också vara smidigare med en kanot.

Paddla på Närsån

Att paddla på Närsån är en fatastisk naturupplevelse man tar sig ljudlöst genom det gotländska landskapet och man passerar flera bra platser att ha picknick på. Närsån mynnar ut i havet där är väldigt grunt och det är en sandbotten. Så är det sommarsäsong och badväder kan det vara smart att ha badkläder under flytvästen. Det kan bli ganska varmt under flytvästen en riktigt varm sommardag.

Paddla kanot i Närsån

Bra att tänka på när man paddlar på Närsån

Om det är varmt väder så kan det vara bra att paddla i eller ta med badkläder så man kan ett dopp när man kommer fram till havet.

Glöm inte solkrämen och solhatten, vattnet reflekterar UV-strålarna så solen blir ännu starkare än normalt.

Om man paddlar med barn så kan det vara bra att ta ett stopp om de får mycket spring i benen. Det finns massor av trevliga ställen att ha picknick på längs Närsån. Längs ån mot havet ligger scenen Närsakar där det bla. brukar spelas utomhusteater och vara allsång under sommarhalvåret.

Packlista

  • Solkräm
  • Solhatt
  • Ombyteskläder till barnen
  • Badkläder
  • Picknick
  • Mobiltelefon (helst i platspåse eller vattentätt fodral)
  • Vattenflaska

Sjösäkerhet vid paddling

  • Paddla aldrig utan flytväst
  • Se till att ha med en Mobiltelefon som är vattenskyddad och som sitter fastsatt på dig.
  • Ta med ombyteskläder
  • Du blir snabbt nedkyld om du hamnar i vattnet!
    Vatten som är kallare än 25°C innebär en påtaglig risk för nedkylning. Vid temperatur under 15°C är risken för allvarlig nedkylning överhängande.

Närsån en vandring i Linnés fotspår

Om du vill utforska Närsån ytterligare från land så finns det sedan 2007 en natur- och Kulturstig i Linnés fotspår som hembygdsföreningen i När har iordningställt. 1741 besökte Carl Von Linné när Socken och han dokumenterade då förekomsten av 33 växter, 21 av dessa kan man se längs stigen. Det finns bla. orkidéer och på våren vitsippor, blåsippor och violer.

Längs med stigen finns det picknickbord med vindskydd och grillplats, det går att välja att promenera vissa etapper.

Vid församlingshemmet som är startplatsen finns det en folder att köpa för 20 SEK som beskriver vad man kan uppleva längs stigen. Stövlar rekommenderas vid blött väder..

Hoppas du har fått lite ideér och inspiration, barnen brukar verkligen uppskatta paddlingen. Vi gör detta sedan många år som en årlig tradition och det är något som barnen verkligen längtar efter och pratar om länge efteråt.