Rida på Gotland: Våra 11 favoritgårdar

 • Skriven av: Sofia
 • Tid för att läsa: 6 min.

Runt om på Gotland hittar man fina gårdar som erbjuder allt från ponnyridning till vackra ridturer i naturen. De flesta gårdarna erbjuder både ridning för den som är ridvan och för nybörjaren det finns även ridlekis för de allra minsta.

Var kan man rida på Gotland? Här kommer en lista på olika ställen där man kan rida runt om på Gotland norr till söder.

 • Fårö islandshästar
 • hallvide islandshästgård
 • Stall änggård
 • Raufi islandshästar
 • Marias hästeri
 • Avonlea Stall och Logi
 • Gotland ridning
 • Gangvide farm
 • Gervide Gård
 • Stall Mistelns handelsbolag
 • Tjauls Gård

Oberoende på vilken av dessa äventyr man väljer så kommer man att få ett fantastik upplevelse då Gotlands natur och själ är så unik.

Fårö islandshästar 

Om man är på norra Gotland kan man ta sig till ön Fårö, här hittar man Fårö islandshästar. de erbjuder olika turer runt om på Fårö, över ängar, små stigar, i skogen och vid havet. Du får hjälpa till att hämta hästarna i hagen och hjälpa till att göra dom iordning för eran ridtur.

På sommaren så erbjuder de barnridläger där man får lära sig att ta hand om hästen och även rida, det är bra om barnet har lite vana av hästar sedan innan.

Vill du läsa mer om Fårö så hittar du en artikel här: Vad ska man göra på Fårö?

Raukar på Gotland

Hallvide islandshästgård 

Hallvide islandshästgård är en gård där det finns både hästridning, bed & breakfast och tillgång till bastu. Gården ligger söder om Visby nära Habblingbo.

Här erbjuds både längre och kortare ridturer i skogen och på ängar i vackra miljöer. På hösten och våren kan man gå på ridkurser och ibland erbjuder de helg eller dagsutbildningar.

Stall änggård 

Stall Änggård ligger nära Hemse och här finns allt från rum till stugor att bo i och vill man äta och dricka gott finns restaurangen Saloon.

För de som vill rida så kan man välja mellan kortare ridturer till längre där lunch och fika ingår. Det är öppet året runt och de erbjuder även ridlektioner, ridlekis för de mindre under sommaren, ridläger och under september till december så kan man följa med antingen till fots eller häst på tryffeljakt.

Raufi islandshästar 

Raufi erbjuder olika turer året runt, det finns en kort tur på 1 h där man lär sig att ta hand om hästen och behövs det så stannar man på gården och lär sig, annars kan man ta sig ut ii skogen gruppen är på cirka fem personer. Nästa steg är 2,5 h turen då ska man vara ridvan för alla gångarter används och man rider genom olika terräng. Hjälm och säkerhetsväst får man låna. Sedan erbjuder de även gryningsturen där man träffas klockan två på morgonen eller natten och därefter rider man ner till havet och hästarna rider ut i havet där det är långgrunt. Här stannar man tills solen går upp och sedan äter man frukost på stranden.

Raufi ligger i Lao socken och ligger på sydöstra Gotland, det tar cirka 45 minuter från Visby.

Marias hästeri 

Hos Maria så kan man rida både häst och vagn, gå på ridskola eller ta privatlektioner. Är man helt nybörjare är det bäst att ta en privatlektion för att lära sig grunderna. På sommaren erbjuder de även ridläger för barn och vuxna grupperna är blandade nivåer. Om man vill kan man boka in en heldag eller halvdag för en privat grupp då rider man i skogen och får uppleva fantastiska vyer.

Marias hästar ligger på södra Gotland nära Grötlingbo och Havdhem.

Avonlea Stall och Logi 

Avolea erbjuder ridturer på norra Gotland i den vackra naturen och lummiga skogen. För att rida med ska man ha ridvana och vara över 13 år. Under de längre turerna så får man även vandra bland raukarna vid havet.

Som man hör på namnet erbjuder de även logi, man kan välja på en lägenhet med tre rum eller ett rum med två bäddar. För den campingsugne så finns det tältplats med tillgång till toa och dusch.

Avonlea ligger på norra Gotland nära Valleviken, nära Rute och Lärbo.

Gotland ridning 

I lilla Norrgårde som ligger vid klintehamn hittar man Gotland ridning som erbjuder både ponnyridning och turridning. I närheten så finns det vackra naturreservat där man kan rida, man kan välja mellan olika fina hästar allt från spralliga och nyfikna hästar till de lite mer lugna.

Häst

Gangvide Farm

Gangvide farm ligger på sydöstra Gotland, det är en gård med olika djur kaniner, ponnys och hästar. På sommaren erbjuder e ponnyridning för de små ingen erfarenhet krävs och de leder barnen runt.

Det finns både små stugor och campingplaster för de som vill bo på Gangvide farm, på gården finns det fler aktiviteter under sommaren åka kannot, paddel på ån och bolevardteatern kommer dit och har läger.

Gervide Gård 

Gervide gård erbjuder ridning för både de stora och små du kan vara ridvan eller nybörjare. Det går att boka ridturer året runt men höst, vinter och vår får man ringa för att boka. För den som inte vill rida men är intresserad av hästar har de ett Russmuseum där man får lära sig om russ och dess historia. Det finns både ridskola och ridläger att boka in sig på. På gården fins det fler djur för den som vill klappa kaniner eller mata ankor.

Här kan man både äta och bo det finns en stor lokal som är western inspirerad där man kan äta och vill man bokvar så finns det hus som har allt från 4-12 bäddar.

Stall Mistelns

Här kan boka ridlektioner, ridlekis, ponnyridning och åka häst och vagn i den vackra naturen, det är öppet året runt. På gården finns det andra små djur som man kan få klappa kaniner, getter och hund.

Stall Mistelns hittar man norr om Visby i Tingstäde socken.

Tjauls Gård 

Här hittar man en stor gård med både boende och erbjudande om olika aktiviteter du ka rida, åka motorcykel , cykla runt i naturen och sportfiske.

Här kan man ta ridlektioner under en längre tid eller en intensivkurs för de som vill kan man rida ut på en tur längst med kusten.

Om man vill uppleva Gotland på ett annat sätt än till bil eller cykel så kommer man få en magisk upplevelse när man ser en soluppgång på stranden från en hästrygg.

Källor

http://faroislandshastar.se/
http://www.hallvide.se/
https://anggarde.se/stall-anggarde/
https://www.ridturergotland.se/
http://www.mariashasteri.se/
http://www.avonlea.se/
https://www.gotlandriding.com/
https://gangvidefarm.se/
http://www.gervidegard.com/
https://www.facebook.com/StallMistelnGotland
https://www.tjauls.se/