Herta badplats

  • Skriven av: Sofia
  • Tid för att läsa: 4 min.

För familjen som älskar sol, bad och en sandstrand så finns det gott om sådana ställen på Gotland, ett av dessa ställen är Herta eller Hörta som det även kallas. Om man är på Sydöstra Gotland och är badsugen så så tycker jag du skall passa på och ta ett dopp där.

Herta badplats på Sydöstra Gotland är perfekt för barnfamiljen. Det finns en långgrund barnvänlig sandstrand. Vid stranden finns även en kiosk, café med olika maträtter, toaletter (bajamaja), en liten äng för dom som vill leka. Det finns en camping i direkt anslutning och andra typer av boenden i närheten. Det finns även en väl tilltagen parkering nära stranden

På sommaren är Herta stranden full med folk och barnen hittar alltid kompisar att leka vid strandbrynet. För de som älskar att bada så är det en långgrund sandstrand med sandbotten, den är lagom långgrund så även de lite äldre barnen kan simma och leka i vattnet.

Foto från Kiosken och serveringen i riktning mot stranden.

Herta stranden är en härlig strand att vandra på året om för de som är på Gotland olika årstider.

På sommaren så öppnas kiosken vid stranden. De senaste åren har det har varit lite olika personer som tagit sig an den och utbudet varierar beroende på vem detta blir.

I närheten så ligger det små stugor som kan hyra. Vill man nära Herta stranden så finns det olika alternativ camping, hotell eller att hyra stugor.

Herta badstrand

Herta eller Hörte badstrand, förr sa skylten Herta men nu står det Hörte på skylten där man ska svänga in. Vid badplasten finns det en stor parkering som inte kostar att parkera på där man oftast får plats även när det är högsäsong. Härifrån går man förbi kiosken och en minigolfbana som sett sina bättre dar, sedan ser man havet och en härlig strand.

Innan man kliver ner på stranden så ligger det två portabla toaletter där man kan uträtta sina behov, här finns även en soppstation så det är viktigt att man tar med sig allt skräp efter sig från stranden. Här har dom gjort en gummimatta som leder ner till stranden så man lätt kan komma fram med barnvagn eller rullstol.

Om det blåser så kan man sätta sig lite högre upp vid sanddynerna där det höga gräset och groparna skyddar mot vinden. Annars är det härligt att sitta vid stranden där det blir lite lättare att hålla uppsikt när barnen leker och badar.

Herta har ett vackert fikeläge som man kan promenera till för att få lite variation när man är på stranden.

Herta kiosk

Precis vid parkeringen så ligger Herta kiosken där kan man även sitta ner då det finns lite bord och bänkar, man kan köpa godis, kaffe, dricka och glass. Här kan man hitta lite badleksaker och tidningar att roa sig med på stranden.

Det finns även lite mat för den som är hungrig varje år är det lite olika vad som serveras beroende på vem det är som tar hand om det. Men man kan ofta få smörgåsar, korv med bröd, sallad och lite annat matigt.

Herta camping

I närheten av stranden så ligger Herta campingplats, det finns ingen hemsida om campingen men det finns en facebooksida.

Här finns el, närhet till strand och havet, man får ha husdjur med sig. Närmaste mataffär är Närbodi där man hittar det mesta förnödenheter man kan behöva.

Boende

Inte långt ifrån badplatsen och parkeringen cirka en kilometer så ligger det relativt nya hotellet Strandakar där man kan bo och äta gott. Här finns det 12 stycken lyxiga hotellrum omgivna av en vacker tallskog. Det finns två olika ställen där man kan välja att äta sin middag eller lunch restaurangen eller bistron. Det är vällagad mat med närodlade råvaror. Hotellet erbjuder även cykeluthyrning för den som vill utforska närområdet.

I samma område så finns det två stugor som man kan hyra med sex stycken bäddar. Det är enplanshus med braskamin, köken är fullt utrustade och husen har både diskmaskin och tvättmaskin för barnfamiljen. I anslutning till husen finns det små gungor och sandlåda för de små. Även på detta ställe hyr de ut cyklar.

Spela Golf

När man tröttnat på strandlivet och även är golffantast så hittar man cirka 6,5 kilometer från Herta stranden När Golfklubb som har en 18 hålsbana mitt i den vackra naturen. Golfklubben har en restaurang som heter Fransan där det serveras god mat med lokala råvaror. Om man vill veta mer om var man ska spela golf på Gotland så kan man klicka på länken, Golf på Gotland.

Hitta hit

Vägbeskrivning

Badplatsen ligger på sydöstra Gotland, Om du utgår från Visby så är det ca fem mil. Det finns skyltning till badplatsen från väg 537.

Sammanfattningsvis så är Herta eller Hörte en vacker badplats där man både kan bada i havet där det både är långgrunt och sandbotten, så perfekt för barnen. När man har tröttnat på badet så kan man vandra omkring i närområdet där det finns en liten äng, minigolfbana och olika restauranger för den som blir hungrig.