Barnens Gotland

 • Skriven av: Sofia
 • Tid för att läsa: 7 min.

Här kommer massa tips på vad man kan göra på Gotland som passar hela familjen stora som små. Så vad kan man hitta på?

Vad hittar man på med barnfamiljen på Gotland? På Gotland finns det mesta man kan tänka sig hitta på med barn klättra, bada, leka och rida är bara några av de saker man kan göra. Gotland är känt för sin vackra natur och små söta lamm men det finns mycket mer att se och göra, här kommer det några förslag på vad man kan hitta på med familjen. Har man barn i olika åldrar gäller det att anpassa aktiviteterna för alla. Är det vackert väder så finns det gott om långa fina stränder runt om Gotland eller varför inte några fina klipphällar om man har lite äldre barn. Badsäsongen är kanske inte så lång i Sverige men på Gotland får man en känsla av att man är vid medelhavet med de kritvita stränder som är långgrunda, där man kan leta snäckor och vackra stenar. Men när vädret inte är på topp eller om man kommer till Gotland en annan årstid så finns det både lekplatser och lekland i Visby eller varför inte gå på en upptäcktsfärd inne i Visby för att se kruttornet och flera kyrkoruiner. Är man inte i Visby stad så kan man hitta olika små mysiga kaféer runt om på Gotland, ofta har man både en vacker utsikt och en liten plätt där barnen kan leka, självklart en massa gott att fika. Det finns många utflyktsmål som är direkt riktade till barn i olika åldrar, grottor, rida på ponny, spela minigolf och vattenland. Sedan finns det de ställena som hela familjen får ut något av tex olika botaniska trädgårdar och museum. Under sommaren och kanske även under hela året kan man alltid fördriva tiden med att äta den himmelskt goda Gotlandsglassen.

Caféer runt om på Gotland

Runt om på Gotland så ligger det små mysiga caféer här kommer en lista på de caféer som vi har fastat för under de år vi varit där, vissa har begränsade öppettider under vinterhalvåret. De fina med dessa ställen är att de har en del där barnen kan leka och vuxna kan sitta och fika ett litet tag och kanske att kaffet kan drickas varmt.

 • Körsbärsgården
 • Själsö bageri
 • Bagarns Hemse
 • Gotlandsgårdens konfektyr i När
 • Etelhems krukmakeri

Gangvide Farm

I området När så ligger Gangvide Farm som har allt för barnfamiljen, där kan man bo i små stugor eller campa det som passar dig bäst. Eller så kommer man bara och hälsar på djuren under en liten dags utflykt. Man kan göra allt möjligt under sommaren från att paddla till att fiska i ån eller varför inte lite ponnyridning. Det går att kolla på teater och för barn mellan 7-15 så kan man gå på teater kollo med Boulevardteatern. På Gangvide så finns det massa djur höns, kaniner, ankor, katter och ponnys. Vissa av de mindre djuren kan du få hyra under en vecka eller den tiden som du är på Gotland.

Stränderna på Gotland

När solen skiner och det är varmt i vattnet så är det härligt att vara på stranden, på Gotland finns det de stora stränderna med restauranger och caféer eller de lite mindre stränderna där du tar med dig frukosten eller dagens picknick. Här kommer en liten lista på våra smultronställen, självklart finns det fler stränder runt om Gotland som jag inte tagit upp.

 • Härte
 • Lillviken
 • Nisseviken
 • Sandviken
 • Tofta
 • Sundersand
 • Djupvik
 • Gryngeklipporna

Lummelundagrottan

Det va 1948 som tre Visby pojkar hittade den fyra kilometerlånga grottan, där man kan se stora grottsalar, spegelsjöar och droppstensformationer. !959 så började man med guidade turer i grottan, man får inte gå där själv utan med en guide. Man får inte ha någon barnvagn i grottan så det är bra om barnen är lite större eller med bärsele, till visningsgrottan. För att gå på grottäventyr så måste man vara 15 år, då får man utforska delar av grottan där bara ett fåtal personer har varit. I närheten finns vackra stigar att utforska och blir man hungrig finns det cafe i närheten.

Lekplatser och lekland

Runt om på Gotland kan man hitta olika lekplatser allt från de enkla som inte har något inträde eller så finns de lekplatser och lekland där man betalar inträde. I Visby finns lekplatser som Almedalen och Gutelunden vill man betal så finns leklandet Kotteland. I hemse ligger en lekpark som heter Cirkusplatsen där finns det studsmatta och gungor där man kan leka, det ligger centralt i Hemse. Uppe vid Fåresund finns det en lekplasts med gungor, rutchkana och klätterställning där finns det även bord för den som är sugen på picknick. En bit norr om Visby ligger Pankaksträdet som har öppet under sommaren där kan man leka i ett inhägnat område och som man hör på namnet äta pannkakor.

Kneipbyn

Kneipbyn ligger bara några kilometer från Visby där finns det stugor där man kan bo och ett campingområde. Här kan du hitta orginalhuset från Pippi Långstrump filmerna Villa villerkulla, det finns sommarland och ett vattenland. På sommarlandet hittar du åkatraktioner, teater, hoppborgar och du kan åka gocart det finns olika restauranger där du kan äta. På Vattenlandet finns det olika pooler och vattenrutschkanor det finns resturang för den hungrige. Inne på området kan du få testa på äventyrsgolf det är en blandning av vanlig golf och minigolf.

Restauranger för barnfamiljen

Att gå på resturang med barn kan var både mysigt och lite smått stressande så om det finns en trädgård eller en liten lekplats, spel eller lite pyssel underlättar väldigt mycket. Runt om på Gotland så finns det olika ställen där detta finns. Körsbärsträdgården finns det en stor och härlig gräsmatta att springa omkring och så finns det en fin trädgårdsplantering. I Katthammarsvik rökeri är både resturang och en liten butik där man kan köpa massa god rökt fisk och räkor. Väljer man att äta där finns et spel till barnen, om man kan sitta ute så har man en liten lekplats åt de små. I Nisseviken har du en mysig strand och en super trevlig restaurang med god mat och en liten lekplats med gungor väldigt populärt hos våra barn. När a Visby ligger Leva Kungslador där det finns en stor härlig trädgård och maten är gjord av närodlade råvaror, finns gott om plast för barnvagn. Ett tips är att ta med lite papper och penna eller kritor så kan man alltid sitta och rita lite på restaurangen.

Loppis

Vad kan vara bättre än att åka runt och kolla in olika loppisar en regnig dag på Gotland, det är roligt både för stora och små. Det finns allt från lite större loppisar till de mindre garageutförsäljningarna som dyker upp i några veckor på sommaren. För att veta vilka som finns och har öppet är det bra att kolla på anslagstavlor i butiker, restauranger eller så hittar man skyltar i vägkorsningen som hänvisar till en loppis. Eller så kollar man in loppiskartan, Facebook har även en grupp där olika loppisar och prylbodar finns listade. Några tips från oss

 • Peters arkiv
 • Fint och fult
 • Kuriåsa
 • Linas loppis och kuriåsa
 • Frasses kuriosabod

B&M Gård

I norra Gotland vid Stenkyrka socken så hittar ni B&M Gård en djurpark som har öppet under sommaren där man kan hitta olika djur. Dom har allt från lamm, getter, kaniner, minigrisar och många andra exotiska djur. Där kan man rida på både ponny, kamel och åsnor.

Museum på Gotland

När man är på Gotland kan det vara kul att gå på lite olika museum allt från att lära sig om Gotlands historia till olika hantverk som finns. Det finns gott om museum på Gotland allt från de små privata till de större, ibland kan man behöva boka eller ringa till de mindre museerna för att annonsera att man kommer. I samband med museerna så brukar det finnas små caféer eller restauranger.

 • Gotlands museum, Visby
 • Bungemuseet, Bunge
 • Gotlands försvarsmuseum
 • Fenomenalen, Visby
 • Bilmuseum Gotland, Vibble
 • Lärbo bygdemuseum, Lärbo
 • Glastäppan – glasåterbruk, Visby

Hoppas ni har fått lite tips på vad ni ska hitta på och var ni ska äta med familjen på Gotland efter att ha läst det här.